ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ
Για το διάλογο Ελλάδας - Τουρκίας

Εκδήλωση με θέμα «Ελληνοτουρκικός διάλογος - Εθνική Αμυνα - Αιγαίο - Κύπρος», διοργανώνει την Τετάρτη 10 του Απρίλη στο Πολεμικό Μουσείο η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ). Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα και τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γ. Τριάντης.

Ομιλητές σύμφωνα με το πρόγραμμα θα είναι οι παρακάτω: εισηγητής εκ μέρους της ΚΕΘΑ, ο Αντώνης Κακαράς, αρχιπλοίαρχος ε.α., εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Δημήτρης Αποστολάκης, βουλευτής πρώην υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, εκ μέρους της ΝΔ ο Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, βουλευτής, τομεάρχης Εθνικής Αμυνας του ίδιου κόμματος, εκ μέρους του ΚΚΕ ο Ορέστης Κολοζώφ, βουλευτής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του κόμματος, εκ μέρους του ΣΥΝ ο Χαράλαμπος Πρωτόπαπας, πρώην υπουργός, εκ μέρους του ΔΗΚΚΙ ο Σπύρος Κουτσουβέλης, εκπρόσωπος Τύπου, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, ο Δημήτριος Δήμου, αντιστράτηγος ε.α. επίτιμος αρχηγός της Α' Στρατιάς καθώς και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς της Κύπρου, ο Θέμος Στοφορόπουλος, πρέσβης επί τιμή. Μετά τις ομιλίες θα ακολουθήσει συζήτηση και κλείσιμο από τον εκπρόσωπο της ΚΕΘΑ.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Απαισιόδοξοι οι Ευρωπαίοι

Απαισιόδοξος για το ενδεχόμενο επίλυσης του Κυπριακού μέσα στο 2002, εμφανίστηκε χτες στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν, επιρρίπτοντας σαφώς την ευθύνη στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Σε παρέμβασή του στη Διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο κ. Φερχόιγκεν είπε ότι «οι πιθανότητες για την επίτευξη πολιτικής λύσης εντός του 2002 είναι κάτω από 50%, εφόσον δεν έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος από την τουρκοκυπριακή πλευρά». Επίσης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ακόμη και χωρίς την επίλυση του Κυπριακού, το 2004 η ΕΕ θα έχει δέκα νέα κράτη - μέλη, οκτώ κράτη από την Ανατολική Ευρώπη, καθώς και την Κύπρο με τη Μάλτα.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να προβάλει η Ελλάδα «βέτο» στη διαδικασία της διεύρυνσης λόγω αδιεξόδου στο Κυπριακό, ο κοινοτικός επίτροπος αναγνώρισε ότι «υπάρχει μεγάλος κίνδυνος το Κυπριακό να αναδειχτεί ένα κύριο εμπόδιο για την ολοκλήρωση της διεύρυνσης», τονίζοντας ωστόσο ότι είναι «λιγότερο απαισιόδοξος από ό,τι ήταν στο παρελθόν για μια τέτοια εξέλιξη». Οπως εξήγησε, «έχει γίνει πλέον σαφές ότι η Ελλάδα παίρνει θετική και εποικοδομητική θέση σε αυτό το ζήτημα» και πρόσθεσε ότι δε θα του προκαλούσε έκπληξη εάν η Τουρκία άλλαζε αιφνιδιαστικά στάση, προχωρώντας στην άρση του αδιεξόδου, στο οποίο έχουν περιέλθει οι διακοινοτικές συνομιλίες. «Η Τουρκία διαπραγματεύεται κάπως σαν την πρώην Σοβιετική Ενωση: Για μήνες και χρόνια δε γίνεται τίποτα και ξαφνικά λαμβάνεται μια καθοριστική απόφαση που αλλάζει τα δεδομένα», κατέληξε ο κ. Φερχόιγκεν.

Καθοριστικός ο Ιούνιος

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας με τη δήλωση του προεδρεύοντός του θέτει έμμεσα αλλά σαφώς το πλαίσιο πάνω στο οποίο καλούνται οι δύο πλευρές να αναζητήσουν τη σμίκρυνση των διαφορών τους. Το πλαίσιο αυτό, είπε ο κ.Παπαπέτρου, είναι τα ψηφίσματα και οι συνθήκες περί Κύπρου.

Ο εκπρόσωπος επισήμανε πως δεν υπήρξαν εκπλήξεις καθώς κυριάρχησε η αντίληψη πως η προσπάθεια πρέπει να διατηρηθεί ζωντανή και ότι δεν είναι η ώρα για καταλογισμό ευθυνών.

Ο κ.Παπαπέτρου πρόσθεσε ότι δεν μπορεί κανείς να διαγνώσει με ασφαλή τρόπο, ποιο ρόλο θα παίξει στον τρίτο γύρο ο Αλβάρο ντε Σότο. Από τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας όμως είπε, διακρίνεται η διάθεση για ενεργότερη εμπλοκή.

Ο κ.Παπαπέτρου εξέφρασε την εκτίμηση ότι όσο στενεύουν τα χρονικά περιθώρια, τα Ηνωμένα Εθνη και άλλοι θα κινούνται πιο εντατικά και ίσως επιλέξουν διαφορετικούς τρόπους ανάμειξης.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι στη δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας ο Ιούνιος χαρακτηρίζεται ως καθοριστική χρονική περίοδος και η επιπρόσθετη υπόδειξη ότι στη συνολική συμφωνία θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και οι συμφωνίες.

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι το πιο σημαντικό δεν είναι η δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου, αλλά οι τοποθετήσεις των μελών, όπως εκφράστηκαν στη συνεδρία. Ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη δημόσια δήλωση του Μόνιμου αντιπροσώπου της Βρετανίας στα Ηνωμένα Εθνη σερ Τζέρεμι Γκρίνστοκ, ο οποίος εξήρε τη στάση του Προέδρου Κληρίδη.

Ο κ. Γκρίνστοκ είχε αναφέρει ότι το κυρίαρχο αίσθημα μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι ότι υπάρχει καθυστέρηση στη διαδικασία και δε σημειώνεται η πρόοδος που πρέπει.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι όπως ανέφερε και στην τοποθέτησή του στο Συμβούλιο η στάση του Προέδρου Κληρίδη στις συνομιλίες είναι εποικοδομητική. Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι η δήλωση από βρετανικής πλευράς βάζει κάπως τα πράγματα στη θέση τους, όσον αφορά τη στάση της δικής μας πλευράς στις συνομιλίες.

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Υποτίθεται ότι οι έρευνες είναι της ΕΛ.ΑΣ.»...

Δηλώνει ο Βρετανός πρεσβευτής Ντ. Μάντεν στο «Ντοκουμέντο» του «Αντέννα»

Αποκαλυπτικές του ρόλου που διαδραματίζουν ξένες μυστικές υπηρεσίες στην Ελλάδα είναι οι δηλώσεις που έγιναν χτες βράδυ στην εκπομπή «Ντοκουμέντο» του «Αντέννα», η οποία ασχολήθηκε με το θέμα «τρομοκρατία». Αν και για τους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» οι δηλώσεις δεν προσέθεσαν κάτι καινούριο, αξίζει ωστόσο να παραθέσουμε ορισμένα αποσπάσματα των συνεντεύξεων.

Ο Βρετανός πρεσβευτής Ντ. Μάντεν ανέφερε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι (σ.σ. όλες οι υπογραμμίσεις δικές μας) από το επίπεδο της συνεργασίας. Η Σκότλαντ Γιαρντ προσκλήθηκε εδώ αμέσως μετά τη δολοφονία του Στίβεν και από τότε βοηθά την Ελληνική Αστυνομία αλλά υποτίθεται ότι οι έρευνες είναι της ΕΛ.ΑΣ. κι εκείνοι το αντιμετωπίζουν»!

Ο Ντ. Μάντεν αρνήθηκε να σχολιάσει αν επίκεινται συλλήψεις, αρκέστηκε μόνο να πει ότι ελπίζει πως θα υπάρξουν σύντομα, αν και «παίρνει χρόνο να συσσωρεύσεις τα πειστήρια». Ενόψει 2004 ανέφερε, πως παρέχονται στις ελληνικές αρχές συμβουλές από ένα συμβουλευτικό σώμα που έχει συσταθεί για το σκοπό αυτό.

Με τη σειρά του ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τ. Μίλερ πλέκοντας το εγκώμιό του δήλωσε πως «βρισκόμαστε εδώ για να βοηθήσουμε», επεσήμανε μάλιστα και τις «σημαντικές ευθύνες» του σ' αυτό το θέμα, με το οποίο «προσπαθώ να ασχολούμαι όσο πιο ευθέως μπορώ», ενώ εξήρε το επίπεδο συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ. Διεμήνυσε και πάλι πως οι συλλήψεις πρέπει να συνοδευτούν από καταδίκες, κάτι που, όπως ανέφερε, «το αντιλαμβάνεται πλήρως η ελληνική κυβέρνηση».

Αναφορικά με την 11η Σεπτέμβρη ο Τ. Μίλερ δεν παρέλειψε να πει πως η ελληνική κυβέρνηση «μας συμπαραστάθηκε εξαιρετικά». Πλην όμως «μερικές από τις αντιδράσεις στους δρόμους έστειλαν νομίζω ένα ζημιογόνο μήνυμα που πλήγωσε τους Αμερικανούς»... Ισχυρίστηκε δε πως αυτά οφείλονται σε «προκαταλήψεις και παρεξηγήσεις μεταξύ των δύο λαών»!

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε πολύ αρνητικό τη δημιουργία κλίματος συλλήψεων, όπως και το να ενοχοποιούνται κάποιοι χωρίς στοιχεία. Ο υπουργός δικαιολόγησε το πήγαινε - έλα ξένων πρακτόρων λέγοντας πως ήταν απαραίτητες οι διεθνείς συνεργασίες με αστυνομίες που είχαν την τεχνογνωσία όπως η αγγλική που επί 30 χρόνια μάχεται τον ΙΡΑ, όπως επίσης και το FBI το οποίο με την εμπειρία του «προσπάθησε και εκπαίδευσε στην Ελλάδα κάποιους αξιωματικούς για διάφορες χρήσεις, όχι μόνο για την τρομοκρατία».

Τέλος, σημείωσε πως οι ελληνικές αρχές εργάζονται συστηματικά χωρίς βιασύνες για να σταματήσει να υπάρχει ένα φαινόμενο ντροπής για τη σύγχρονη δημοκρατία της Ελλάδας.

Στην εκπομπή η ειδική επί θεμάτων τρομοκρατίας Μαίρη Μπόση τόνισε σχετικά με τις διαρροές περί επικείμενων συλλήψεων: «χρησιμοποιώ τα φιλικά μου ΜΜΕ για να δείξω μια κινητικότητα. Στο διά ταύτα όμως, δεν υπάρχει αποτέλεσμα γιατί δεν κάνω τη δουλιά μου, απλά δείχνω ότι κινούμαι». Εξέφρασε την άποψη ότι η «17Ν» θα συνεχίζει να δρα για πολλά χρόνια, ενώ ανέφερε πως με την παγκοσμιοποίηση και τη δημιουργία κοινωνικών κινημάτων αναμένει «αναβίωση της πολιτικής ή πολιτικοποιημένης βίας».

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 20.00, στην εκπομπή «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο μικροσκόπιο», μια συζήτηση του δημοσιογράφου Γιώργου Λιβέρη με τον Κανέλλο Κανελλόπουλο, Μεσογειονίκη, αθλητή και ζωγράφο, για το αγώνισμα της ποδηλασίας.
ΠΕΑΕΑ
Συνέδριο των αντιστασιακών

Συνέρχεται το επόμενο Σαββατοκύριακο, 13/14 του Απρίλη

To 9o τακτικό Συνέδριό της πραγματοποιεί, το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 του Απρίλη, στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (κτίριο Αντωνιάδη, Πατησίων 76), η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ).

Τις εργασίες του Συνεδρίου, το οποίο συνέρχεται σε μια δύσκολη για τη χώρα και τους λαούς περίοδο εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, θα απασχολήσουν τα ζητήματα της Εθνικής Αντίστασης και τα προβλήματα των αγωνιστών της, καθώς και τα γενικότερα προβλήματα του ελληνικού λαού. Το Συνέδριο, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΠΕΑΕΑ, θα ασχοληθεί και με τις διεθνείς πολιτικές εξελίξεις και ιδιαίτερα στο χώρο των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ