ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
Δαντική κόλαση

ΤΖΕΝΙΝ.-

Σκηνές αλλοφροσύνης εκτυλίσσονται, πλέον, στην Τζενίν και κυρίως στον παρακείμενο προσφυγικό καταυλισμό, όπου ο ισραηλινός στρατός σφυροκοπά ανελέητα τα πάντα, προσπαθώντας να κάμψει τη σθεναρή αντίσταση των Παλαιστινίων μαχητών.

Το μεσημέρι, ο ισραηλινός στρατός καλούσε με τηλεβόες τους, περίπου, 11.000 κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Μετά την άρνησή τους, ισραηλινά ελικόπτερα βομβάρδιζαν επί ώρες τον πυκνοκατοικημένο καταυλισμό και αργά το βράδυ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωνε ότι «σχεδόν τον κατέλαβε» και ότι «παραδόθηκαν 150 μαχητές». Κάτοικοι, όμως, διαβεβαίωναν ότι, εκτός από τους αστέγους, ουδείς εγκατέλειψε τον καταυλισμό και οι μάχες συνεχίζονται. Μάλιστα, μαρτυρίες μιλούν για κατεδαφίσεις σπιτιών, ενώ οι κάτοικοι βρίσκονται εντός.

Ο αρμόδιος διοικητής, Εγιάλ Σχλάιν, ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν 2 Ισραηλινοί στρατιώτες και «μάλλον 100 Παλαιστίνιοι» και εκτιμούσε ότι «οι μαχητές αποφάσισαν να πολεμήσουν μέχρι τέλους και να κάνουν αιματηρότερη τη μάχη». Υποστήριζε, μάλιστα, ότι αρκετοί εξερράγησαν ζωσμένοι με εκρηκτικά και επιβεβαίωνε ότι έχουν καταστραφεί πολλά σπίτια.

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία της Λουίζας Φερετοπούλου, Ελληνίδας που κατοικεί στην πόλη της Τζενίν, μέλους του Συλλόγου Ελληνίδων Παλαιστίνης, με την οποία μίλησε ο «Ρ», χτες βράδυ:

«Τι να σας πρωτοπώ; Οτι 250 παιδιά κείτονται νεκρά στους δρόμους; Οτι έχουμε 3 νοσοκομεία και είναι απροσπέλαστα; Από τις 9 μέχρι τις 10 το πρωί (Δευτέρα) έριξαν 50 βόμβες τα ελικόπτερα και ακολούθησαν F 16. Μέχρι τώρα βομβαρδίζουν, 3 ελικόπτερα πάνε και 3 έρχονται.

Για να σας δώσω να καταλάβετε, ο καταυλισμός είναι σαν την Καισαριανή, στενά δρομάκια, δεν υπάρχει δρόμος να περάσει αυτοκίνητο. Εκεί, μπορεί να έχουν συγκεντρωθεί και περισσότεροι από 2.000 μαχητές. Δεν είναι τρομοκράτες, είναι τα παιδιά μας, θέλουν πατρίδα, γη, σπίτι. Οι Ισραηλινοί τα σάρωσαν όλα. Από το Σάββατο γκρεμίζουν. Σήμερα, μάζεψαν σε 5 πούλμαν ορισμένους αστέγους, γυναικόπαιδα και γέρους, και τους παράτησαν στη μέση του πουθενά, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη.

Παντού αφήνει ερείπια στο πέρασμά του ο ισραηλινός στρατός

Associated Press

Παντού αφήνει ερείπια στο πέρασμά του ο ισραηλινός στρατός
Δεν υπάρχει ρεύμα, στον καταυλισμό έχουν σπάσει όλο το υδροδοτικό και το αποχετευτικό δίκτυο και ο κόσμος πίνει από το χώμα. Οσοι από τους εγκλωβισμένους έχουν ισραηλινό κινητό, γιατί τα παλαιστινιακά έχουν όλα κοπεί, παίρνουν τηλέφωνο στο νοσοκομείο και ζητούν βοήθεια. Πέντε μέρες δεν έχουν μαζέψει νεκρούς ή τραυματίες. Ζητούν οδηγίες τηλεφωνικώς για να ακρωτηριάσουν τραυματίες. 35 γυναίκες γέννησαν στο χώμα. Χτες, άφησαν 3 ασθενοφόρα να βγουν και πριν ξεκινήσουν ένα τανκ τους έσκασε τα λάστιχα.

Η Τζενίν είναι πόλη - φάντασμα. Νεκροί, τραυματίες, σκουπίδια, κατεστραμμένα αυτοκίνητα, χαλασμένα τρόφιμα που τα πετάμε από τα παράθυρα για να μη βγούμε έξω. Δεν έχουμε ψωμί, δεν έχουμε νερό, δεν έχουμε τίποτε. Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο. Και όπου βλέπουν στολή αστυνομικού, είναι θάνατος: Μόλις εισέβαλαν σκότωσαν 5 παλικάρια και τα πέταξαν στα σκουπίδια. Ενα 7χρονο κοριτσάκι κρατούσε άσπρη σημαία να βγει να πάρει νερό και το σκότωσαν. Πριν από μερικές εβδομάδες, σκότωσαν, μέσα στο κέντρο της πόλης, έναν 56χρονο γιατρό και τον βάφτισαν τρομοκράτη. Ο άνθρωπος ψυχορραγούσε 2 ώρες στο δρόμο και φώναζε "καίγομαι". Τρεις μέρες κείτονται τα πτώματα έξω ακριβώς από το νοσοκομείο. Μια συνοικία καίγεται 72 ώρες και δεν μπορεί κανείς να πλησιάσει. Εχουν φέρει 400 τανκς, κάθε σπίτι και τανκ. Μαζεύουν τον κόσμο από τα σπίτια, τα καταλαμβάνουν. Το πρωί χτύπησαν μόνοι τους κτίριο που κατέλαβαν, υπάρχουν Ισραηλινοί φαντάροι που πετάνε τα όπλα και κλαίνε, τους βλέπουμε.

Μάχες στη Νάμπλους

Associated Press

Μάχες στη Νάμπλους
Τι άλλο να σας πω; Δεν μπορώ να σας περιγράψω. Τα πτώματα είναι το ένα πάνω στο άλλο στον καταυλισμό. Από το πρωί της Κυριακής τον χτυπάνε ασταμάτητα. Τα παιδιά εκεί είναι αποφασισμένα να πολεμήσουν, όχι να αυτοκτονήσουν, όπως λένε, αλλά να πολεμήσουν μέχρι το τελευταίο. Τους κάλεσαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αλλά δε βγήκε κανείς. Νομίζετε ότι οι Παλαιστίνιοι δε λυπούνται όταν σκοτώνονται μικρά παιδιά στο Ισραήλ; Γιατί κανείς δε λυπάται τους Παλαιστίνιους;».

Επιχείρηση εξουδετέρωσης του Γ. Αραφάτ

Προκλητικός και αδιάλλακτος ο Αριέλ Σαρόν υπογράμμιζε ότι θα μιλήσει «με μετριοπαθείς Αραβες και Παλαιστινίους», πλην του Αραφάτ, ότι θα «στήσει ζώνες ασφαλείας» στη Δ. Οχθη και ότι θα «συνεχιστούν οι επιτυχημένες επιχειρήσεις»

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Επείγουσα συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό είχε, χτες αργά το βράδυ, ο Αμερικανός διαμεσολαβητής, Αντονι Ζίνι, προκειμένου, όπως διαβεβαίωναν αμερικανικές πηγές, να του μεταφέρει νέο μήνυμα από τον Αμερικανό Πρόεδρο. Την ίδια ώρα, ο Τζορτζ Μπους δήλωνε ότι «όταν ζήτησα την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού χωρίς καθυστερήσεις, εννοούσα χωρίς καθυστερήσεις» και αυτό φέρεται να είναι το μήνυμα που μετέφερε ο Ζίνι, με αφορμή την αποστροφή της ομιλίας του Αριέλ Σαρόν, στην Κνέσετ, όπου δήλωνε ότι «οι ΗΠΑ δεν έθεσαν χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των στρατιωτικών επιχειρήσεων, αν και δεσμεύτηκα να τις επισπεύσω όσο γίνεται».

«Ο Αραφάτ ηγείται ενός τρομοκρατικού καθεστώτος, πλήρωσε και έδωσε εντολή να δολοφονηθούν αθώοι Ισραηλινοί. Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν έχουν τελειώσει και θα συνεχιστούν, όσο γρηγορότερα γίνεται, το έργο τους για να διαλύσουν εντελώς τις τρομοκρατικές υποδομές και να συλλάβει όλους τους δολοφόνους». Αυτά δήλωνε, ανάμεσα σε πολλά άλλα, ο Αριέλ Σαρόν, χτες το πρωί, σε μια θυελλώδη συνεδρίαση στην Κνέσετ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε πρόθυμος να «συζητήσει, χωρίς προϋποθέσεις, τη σαουδαραβική πρόταση με μετριοπαθείς υπεύθυνους ηγέτες», καθιστώντας σαφές ότι βγάζει από το τοπίο τον Γιάσερ Αραφάτ και τόνισε ότι ο ισραηλινός στρατός, αποχωρώντας από τη Δυτική Οχθη θα δημιουργήσει «ζώνες ασφαλείας», από όπου θα μπορεί γρήγορα να «απαντά σε τρομοκρατικές ενέργειες και να προστατεύει το Ισραήλ». Ο Σαρόν, μάλιστα, τόνισε ότι οι περιοχές που θα εγκαταλείψει ο ισραηλινός στρατός «θα πρέπει να περάσουν στα χέρια υπεύθυνων Παλαιστινίων που θα συνεργάζονται για την πάταξη της τρομοκρατίας» και χαρακτήρισε εξαιρετικά επιτυχημένες τις ισραηλινές επιχειρήσεις, μέχρι αυτή τη στιγμή, καθώς έχουν αποδώσει «σε χιλιάδες συλλήψεις».

Κλείνοντας την ομιλία του, που διακοπτόταν ακατάπαυστα από οργισμένους βουλευτές, ανακοίνωσε ότι στην κυβέρνηση προσχωρούν το Εθνικό Θρησκευτικό Κόμμα, που στηρίζει τον εποικισμό, και το Κόμμα Γκέσερ, γεγονός που δίνει στον Σαρόν μια άνετη πλειοψηφία 90 εδρών στις 120.

«Τελειώνει την Π. Αρχή, μιλά για νέα κατοχή»

Εντονότατες ήταν οι αντιδράσεις της παλαιστινιακής πλευράς. Ο υπουργός Πληροφοριών, Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, υπογράμμιζε ότι «η περιοδεία Πάουελ σκοπεύει στην ανατροπή της Π. Αρχής και στην εξεύρεση άλλου συνομιλητή, γι' αυτό και συναντάται πρώτα με άλλους Αραβες και ετοιμάζει τις δικαιολογίες του για να μη δει τον Γιάσερ Αραφάτ». Ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ μίλησε για «εκ νέου κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών και διάλυση της Π. Αρχής», τονίζοντας ότι ο Σαρόν «δε θα βρει κανέναν Παλαιστίνιο να συνομιλήσει» και ότι «υπονόμευσε την περιοδεία Πάουελ πριν καν αρχίσει». Ο Ναμπίλ Σάαθ, υπουργός Διεθνούς Σχεδιασμού από το Κάιρο, υπογράμμιζε ότι ο Σαρόν «κατέστρεψε κάθε ελπίδα».

Ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, τόνιζε ότι «η ομιλία Σαρόν εξυπηρετεί τους Ισραηλινούς εξτρεμιστές, δεν έχει αξιοπιστία και τίποτε δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό». Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ, Αχμέντ Μάχερ, χαρακτήρισε τον Σαρόν «επιθετικό και αδίστακτο», ενώ ο Ιορδανός πρωθυπουργός, Αλί Αμπού Ραγιέμπ, κατηγόρησε την ισραηλινή κυβέρνηση ότι δεν έχει κανένα σχέδιο ή όραμα ειρήνης παρά την αραβική κίνηση ειρήνης. Ο Λιβανέζος Πρόεδρος, Εμίλ Λαχούντ, κατηγόρησε τον Σαρόν ότι «προσπαθεί να κατευνάσει τη διεθνή κοινότητα και κάνει ελιγμούς, ενόψει της άφιξης Πάουελ και παραβιάζει κατάφωρα τις αποφάσεις του ΟΗΕ».

ΗΠΑ
Οταν ολοκληρωθεί το σχέδιο Σαρόν...

ΑΓΑΔΙΡ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Δεν μπόρεσε τελικά να πείσει κανένα ο αναπάντεχος «ειρηνευτικός διεμβολισμός» της Ουάσιγκτον και πριν καν απογειωθεί το αεροπλάνο που θα μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, τα πάντα ήταν ολοκάθαρα... Οι ΗΠΑ έδιναν τον απαραίτητο χρόνο στον Αριέλ Σαρόν να ολοκληρώσει τη θηριωδία του. Εκ των υστέρων πια και ενώ το αίμα που κυλά στην Παλαιστίνη κοντεύει να πνίξει την οικουμένη, η ΕΕ σκέφτεται να λάβει κάποια μέτρα. Πιθανώς, μία κίνηση στο πλαίσιο του εντυπωσιασμού, όπως και η χειρονομία ειρήνης των Αμερικανών!

Πότε θα φθάσει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας που φέρει τον κλάδο ελαίας στο Ισραήλ; Την Παρασκευή! Η αποστολή του Κόλιν Πάουελ έχει ενδιάμεσους σταθμούς, την Αίγυπτο και την Ισπανία... Χτες έφθασε στο Μαρόκο όπου είχε συνάντηση με το βασιλιά Μοχάμεντ τον 6ο, και φυσικά αμέσως μετά τη συνάντηση, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο Μαγαδίρ, επανέλαβε τα γνωστά... Το Ισραήλ πρέπει να αποχωρήσει από τη Δυτική Οχθη «τώρα», προειδοποιώντας συνάμα περί «σημαντικών και σοβαρών» προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από τις συνεχιζόμενες ισραηλινές επιχειρήσεις. Ουσιαστικά μην προσθέτοντας τίποτα παρά επαναλαμβάνοντας τις εκκλήσεις Μπους, καταρχάς μαζί με το Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αλλά και χτες από το Νόξβιλ του Τενεσί, για αποχώρηση «χωρίς καθυστέρηση» των ισραηλινών στρατευμάτων από τις παλαιστινιακές πόλεις που έχουν καταλάβει από τις 29 Μάρτη, ο Πάουελ διευκρίνισε ότι ο Μπους με το «χωρίς καθυστέρηση» ήθελε να πει «τώρα».

Από την αμερικανική πρωτεύουσα και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ δήλωσε επίσης ότι ζητήθηκε συνάντηση από τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ, Αντονι Ζίνι, με τον ισραηλινό πρωθυπουργό προκειμένου να μεταφερθεί το αίτημα αυτό του Αμερικανού προέδρου. Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σκληρότερη στάση που υιοθέτησε ο Τζορτζ Μπους.

Αφθονος χρόνος ολοκλήρωσης του μακελειού

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες να «πείσουν» οι ΗΠΑ, οι διευκρινιστικές δηλώσεις της συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, πως η Ουάσιγκτον κατανοεί ότι μιας τέτοιας κλίμακας επιχείρηση δεν μπορεί να σταματήσει από τη μια στιγμή στην άλλη.

Με την επαγγελματική της ψυχρότητα, η Ράις, έθεσε το ζήτημα στις πραγματικές του διαστάσεις. Συνεπώς, είναι αμφιβόλου «αξίας» το σχέδιο που κομίζει ο Πάουελ, κάτι που εμμέσως παραδέχτηκε και ο ίδιος, αφού άμα τη αναχωρήσει του χτες τα ξημερώματα, προειδοποίησε ότι ενδέχεται να μην κατορθώσει να επιτύχει μια εκεχειρία στην περιοχή, διαψεύδοντας τον αρχικό ενθουσιασμό, και δήλωσε τέλος πως θα συναντηθεί με τον πολιορκούμενο Γιάσερ Αραφάτ, μόνον εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

«Οικονομική βοήθεια»

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι καλώντας τους Ισραηλινούς να προχωρήσουν στην άμεση απόσυρση των δυνάμεών τους από τη Δυτική Οχθη, τόνισε ότι εάν δεν αποκλιμακωθεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, οι συμφωνίες που έχουν υπογράψει τα δύο μέρη για εμπορική συνεργασία, «θα μπορούσαν να επανεξεταστούν» ακόμη και σε έκτακτη σύνοδο που δύναται να καλέσει η Επιτροπή. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Πρόντι έκανε επίσης λόγο για «ανθρωπιστική καταστροφή» που βρίσκεται σε εξέλιξη και ανακοίνωσε πως η Κομισιόν θα χορηγήσει οικονομική βοήθεια ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ στα παλαιστινιακά εδάφη, όπου η κατάσταση «κοντεύει να πάρει τη μορφή μιας από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις».

Ανελέητο το ισραηλινό σφυροκόπημα

ΡΑΜΑΛΑ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ.-

Πυκνός καπνός κάλυπτε, χτες, για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα την πόλη της Νάμπλους, καθώς οι σκληρές μάχες ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και στους Παλαιστινίους μαχητές που έχουν οχυρωθεί στο ιστορικό κέντρο της πόλης - Κάσμπαχ - συνεχίζονταν με αμείωτη ένταση. Την ίδια στιγμή, δεκάδες ανθρωπιστικές οργανώσεις απηύθυναν εκκλήσεις για αποστολή ιατροφαρμακευτικού υλικού και προειδοποιούσαν για την εξάπλωση επιδημιών λόγω των νεκρών που κείτονται στους δρόμους και την έλλειψη πόσιμου νερού και τροφής.

Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι ελέγχει πλέον το μισό ιστορικό κέντρο και ότι, μόλις χτες το πρωί, παραδόθηκαν, εγκαταλείποντας τον οπλισμό τους, περίπου 200 Παλαιστίνιοι. Η είδηση, όμως, δεν μπορούσε να επιβεβαιωθεί από καμία ανεξάρτητη πηγή και μόνο ένας δημοσιογράφος του «Reuters» υποστήριζε ότι όντως είδε ελάχιστους Παλαιστινίους με υψωμένα τα χέρια, χωρίς, όμως, να ξέρει αν ήταν μαχητές ή αν ήταν απλοί πολίτες που προσπαθούσαν να μετακινηθούν στην ασφυκτικά κατειλημμένη πόλη τους.

Νοσοκομειακές πηγές στη Νάμπλους υποστήριζαν ότι, με βάση τις ελάχιστες πληροφορίες που έχουν, από την Πέμπτη που άρχισε η εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων έχουν σκοτωθεί 13 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων οι 2 χτες, ένας 65χρονος και ένας 12χρονος, ενώ γνωρίζουν ότι υπάρχουν, τουλάχιστον, 13 πτώματα μέσα σε μια πρόχειρη κλινική που είχε στηθεί σε προάστιο της πόλης. Εντούτοις, τόνιζαν ότι υπό τις υπάρχουσες συνθήκες είναι αδύνατο να υπάρξει απολογισμός νεκρών και τραυματιών, όχι μόνο από τη Νάμπλους, αλλά και από ολόκληρη τη Δυτική Οχθη, αφού όλες οι κατειλημμένες πόλεις έχουν κηρυχτεί «κλειστές στρατιωτικές ζώνες» και δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις για λίγες μόνο ώρες.

Στη Ραμάλα, σε μια άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, ανακαλύφθηκαν και άλλα πτώματα μέσα σε κατεστραμμένα αστυνομικά τμήματα. Ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε σε ό,τι έχει απομείνει από τα γραφεία της παλαιστινιακής τηλεόρασης, όπου υποχρέωσε σε εξευτελιστικούς ελέγχους τους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους, ανάμεσά τους και αρκετοί Αραβες εκτός Παλαιστίνης, τους κατέστρεψαν τον εξοπλισμό και, αφού τους κακοποίησαν, αποχώρησαν.

Ο αρχηγός του ισραηλινού ΓΕΣ, Σαούλ Μοφάζ, υποστήριζε ότι κατά τη διάρκεια των 11ήμερων επιχειρήσεων, έχουν σκοτωθεί 200 Παλαιστίνιοι, έχουν τραυματιστεί 1.500 και έχουν συλληφθεί «αρκετές χιλιάδες, ανάμεσα στους οποίους πολλοί καταζητούμενοι». Ο Μοφάζ, αφού υποστήριξε με βεβαιότητα ότι οι συλληφθέντες, οι νεκροί και οι τραυματίες είναι «κυρίως ένοπλοι» και ότι κατασχέθηκαν 2000 όπλα και καταστράφηκαν 15 εργαστήρια εκρηκτικών, συμπλήρωσε ότι σκοτώθηκαν 13 Ισραηλινοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν 143.

Αντιδράσεις από την επίθεση ισραηλινών στο Ναό της Γέννησης

ΒΗΘΛΕΕΜ.-

Την έντονη ανησυχία και αντίδραση χριστιανών μεγαλόσχημων ιερωμένων και του Γάλλου Προέδρου Ζακ Σιράκ προκαλούν οι τελευταίες επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων στο κτιριακό συγκρότημα με επίκεντρο το Ναό της Γέννησης στη Βηθλεέμ. Αφορμή για τις δριμύτατες αντιδράσεις έδωσε χτες η ρίψη πυρών από ισραηλινούς στρατιώτες και άρματα μάχης που είχε ως αποτέλεσμα την εκδήλωση πυρκαγιάς στο δεύτερο όροφο γραφείων της ενορίας που βρίσκονται μπροστά από τη Βασιλική της Αγίας Αικατερίνης κοντά στο Ναό της Γέννησης και το θάνατο ενός παλαιστίνιου αστυνομικού όταν αυτός επιχείρησε να κατάσβεση τις φλόγες!

Αυτόπτες μάρτυρες, ανάμεσά τους ο δήμαρχος και κυβερνήτης της Βηθλεέμ, ο πατήρ Αμτζάντ Σαμπάρα που βρίσκονται εγκλωβισμένοι εντός του Ναού της Γέννησης, διέψευσαν τους ισχυρισμούς των ισραηλινών πως την πυρκαγιά προκάλεσε τάχα η ρίψη χειροβομβίδας παλαιστίνιου μαχητή που είναι μέσα στο Ναό της Γέννησης.

«Οι ισραηλινοί στρατιώτες επιτέθηκαν εναντίον της εκκλησίας και προκάλεσαν πυρκαγιά στα γραφεία της ενορίας που βρίσκονται μπροστά από τη Βασιλική της Αγ. Αικατερίνης. Οταν ένας Παλαιστίνιος αστυνομικός (ένας από τους περίπου 240 που είναι εγκλωβισμένοι εντός του ναού) επιχείρησε να τη σβήσει, οι ισραηλινοί τον σκότωσαν ρίχνοντας εναντίον του πυρ!» είπε ο πατήρ Αμτζάντ Σαμπάρα. Τόσο ο τελευταίος, όσο και ο επίσης εγκλωβισμένος κυβερνήτης της Βηθλεέμ Μοχάμεντ Αλ Μαντάνι, διαβεβαίωσαν πως η πυρκαγιά προήλθε από την επίθεση των Ισραηλινών. Οι φλόγες κατασβέστηκαν μετά από μία ώρα καταστρέφοντας, μεταξύ άλλων, γραφεία, ράσα και δισκοπότηρα. Αλλες ριπές ισραηλινών αρμάτων μάχης προκάλεσαν καταστροφές και στα μωσαϊκά της Βασιλικής της Αγίας Αικατερίνης...

Απ' το Βατικανό, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β' σημείωνε χτες ότι «οι ένοπλες εχθροπραξίες στους Αγίους Τόπους, ενός τόπου που διατηρήθηκε ιερός από τις τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες, αυξήθηκαν σε ένα επίπεδο, που είναι αφόρητο και πέρα από κάθε φαντασία».

«Φρικτή και βάρβαρη πράξη με ανυπολόγιστες συνέπειες» χαρακτήρισε το ίδιο 24ωρο ο (Ισραηλινής καταγωγής) εκπρόσωπος των Φραγκισκανών Μοναχών, πατήρ Δαβίδ Τζέγκερ την επίθεση των Ισραηλινών πλησίον του Ναού της Γέννησης.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Βαρθολομαίος, απηύθυνε χτες έκκληση προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητώντας τους «να εξαντλήσουν όλα τα μέσα που διαθέτουν για τον τερματισμό της αιματοχυσίας στη Μέση Ανατολή...να επικρατήσει η αμοιβαία κατανόηση μεταξύ ατόμων, εθνών και θρησκειών, ιδίως στην περιοχή αυτή, που έχει ιερό χαρακτήρα για τα εκατομμύρια των πιστών των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών». Ο δε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας, Χριστόδουλος, αρκέστηκε να εκφράσει την ανησυχία του για τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και για την «απώλεια αθώων ανθρώπων εκατέρωθεν»(!).

Τέλος, ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, μετά τη χτεσινή συνάντησή του με τον πρέσβη του Ισραήλ στο Παρίσι, Ελί Μπαρναβανί, ζήτησε να γίνουν σεβαστοί όλοι οι τόποι λατρείας στη Βηθλεέμ, υπογραμμίζοντας «την εξαιρετική σοβαρότητα της κατάστασης στη Μέση Ανατολή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ