Τρίτη 9 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Οταν ολοκληρωθεί το σχέδιο Σαρόν...

ΑΓΑΔΙΡ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Δεν μπόρεσε τελικά να πείσει κανένα ο αναπάντεχος «ειρηνευτικός διεμβολισμός» της Ουάσιγκτον και πριν καν απογειωθεί το αεροπλάνο που θα μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, τα πάντα ήταν ολοκάθαρα... Οι ΗΠΑ έδιναν τον απαραίτητο χρόνο στον Αριέλ Σαρόν να ολοκληρώσει τη θηριωδία του. Εκ των υστέρων πια και ενώ το αίμα που κυλά στην Παλαιστίνη κοντεύει να πνίξει την οικουμένη, η ΕΕ σκέφτεται να λάβει κάποια μέτρα. Πιθανώς, μία κίνηση στο πλαίσιο του εντυπωσιασμού, όπως και η χειρονομία ειρήνης των Αμερικανών!

Πότε θα φθάσει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας που φέρει τον κλάδο ελαίας στο Ισραήλ; Την Παρασκευή! Η αποστολή του Κόλιν Πάουελ έχει ενδιάμεσους σταθμούς, την Αίγυπτο και την Ισπανία... Χτες έφθασε στο Μαρόκο όπου είχε συνάντηση με το βασιλιά Μοχάμεντ τον 6ο, και φυσικά αμέσως μετά τη συνάντηση, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο Μαγαδίρ, επανέλαβε τα γνωστά... Το Ισραήλ πρέπει να αποχωρήσει από τη Δυτική Οχθη «τώρα», προειδοποιώντας συνάμα περί «σημαντικών και σοβαρών» προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από τις συνεχιζόμενες ισραηλινές επιχειρήσεις. Ουσιαστικά μην προσθέτοντας τίποτα παρά επαναλαμβάνοντας τις εκκλήσεις Μπους, καταρχάς μαζί με το Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αλλά και χτες από το Νόξβιλ του Τενεσί, για αποχώρηση «χωρίς καθυστέρηση» των ισραηλινών στρατευμάτων από τις παλαιστινιακές πόλεις που έχουν καταλάβει από τις 29 Μάρτη, ο Πάουελ διευκρίνισε ότι ο Μπους με το «χωρίς καθυστέρηση» ήθελε να πει «τώρα».

Από την αμερικανική πρωτεύουσα και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ δήλωσε επίσης ότι ζητήθηκε συνάντηση από τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ, Αντονι Ζίνι, με τον ισραηλινό πρωθυπουργό προκειμένου να μεταφερθεί το αίτημα αυτό του Αμερικανού προέδρου. Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σκληρότερη στάση που υιοθέτησε ο Τζορτζ Μπους.

Αφθονος χρόνος ολοκλήρωσης του μακελειού

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες να «πείσουν» οι ΗΠΑ, οι διευκρινιστικές δηλώσεις της συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, πως η Ουάσιγκτον κατανοεί ότι μιας τέτοιας κλίμακας επιχείρηση δεν μπορεί να σταματήσει από τη μια στιγμή στην άλλη.

Με την επαγγελματική της ψυχρότητα, η Ράις, έθεσε το ζήτημα στις πραγματικές του διαστάσεις. Συνεπώς, είναι αμφιβόλου «αξίας» το σχέδιο που κομίζει ο Πάουελ, κάτι που εμμέσως παραδέχτηκε και ο ίδιος, αφού άμα τη αναχωρήσει του χτες τα ξημερώματα, προειδοποίησε ότι ενδέχεται να μην κατορθώσει να επιτύχει μια εκεχειρία στην περιοχή, διαψεύδοντας τον αρχικό ενθουσιασμό, και δήλωσε τέλος πως θα συναντηθεί με τον πολιορκούμενο Γιάσερ Αραφάτ, μόνον εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

«Οικονομική βοήθεια»

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι καλώντας τους Ισραηλινούς να προχωρήσουν στην άμεση απόσυρση των δυνάμεών τους από τη Δυτική Οχθη, τόνισε ότι εάν δεν αποκλιμακωθεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, οι συμφωνίες που έχουν υπογράψει τα δύο μέρη για εμπορική συνεργασία, «θα μπορούσαν να επανεξεταστούν» ακόμη και σε έκτακτη σύνοδο που δύναται να καλέσει η Επιτροπή. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Πρόντι έκανε επίσης λόγο για «ανθρωπιστική καταστροφή» που βρίσκεται σε εξέλιξη και ανακοίνωσε πως η Κομισιόν θα χορηγήσει οικονομική βοήθεια ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ στα παλαιστινιακά εδάφη, όπου η κατάσταση «κοντεύει να πάρει τη μορφή μιας από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ