Τρίτη 9 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Αντιδράσεις από την επίθεση ισραηλινών στο Ναό της Γέννησης

ΒΗΘΛΕΕΜ.-

Την έντονη ανησυχία και αντίδραση χριστιανών μεγαλόσχημων ιερωμένων και του Γάλλου Προέδρου Ζακ Σιράκ προκαλούν οι τελευταίες επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων στο κτιριακό συγκρότημα με επίκεντρο το Ναό της Γέννησης στη Βηθλεέμ. Αφορμή για τις δριμύτατες αντιδράσεις έδωσε χτες η ρίψη πυρών από ισραηλινούς στρατιώτες και άρματα μάχης που είχε ως αποτέλεσμα την εκδήλωση πυρκαγιάς στο δεύτερο όροφο γραφείων της ενορίας που βρίσκονται μπροστά από τη Βασιλική της Αγίας Αικατερίνης κοντά στο Ναό της Γέννησης και το θάνατο ενός παλαιστίνιου αστυνομικού όταν αυτός επιχείρησε να κατάσβεση τις φλόγες!

Αυτόπτες μάρτυρες, ανάμεσά τους ο δήμαρχος και κυβερνήτης της Βηθλεέμ, ο πατήρ Αμτζάντ Σαμπάρα που βρίσκονται εγκλωβισμένοι εντός του Ναού της Γέννησης, διέψευσαν τους ισχυρισμούς των ισραηλινών πως την πυρκαγιά προκάλεσε τάχα η ρίψη χειροβομβίδας παλαιστίνιου μαχητή που είναι μέσα στο Ναό της Γέννησης.

«Οι ισραηλινοί στρατιώτες επιτέθηκαν εναντίον της εκκλησίας και προκάλεσαν πυρκαγιά στα γραφεία της ενορίας που βρίσκονται μπροστά από τη Βασιλική της Αγ. Αικατερίνης. Οταν ένας Παλαιστίνιος αστυνομικός (ένας από τους περίπου 240 που είναι εγκλωβισμένοι εντός του ναού) επιχείρησε να τη σβήσει, οι ισραηλινοί τον σκότωσαν ρίχνοντας εναντίον του πυρ!» είπε ο πατήρ Αμτζάντ Σαμπάρα. Τόσο ο τελευταίος, όσο και ο επίσης εγκλωβισμένος κυβερνήτης της Βηθλεέμ Μοχάμεντ Αλ Μαντάνι, διαβεβαίωσαν πως η πυρκαγιά προήλθε από την επίθεση των Ισραηλινών. Οι φλόγες κατασβέστηκαν μετά από μία ώρα καταστρέφοντας, μεταξύ άλλων, γραφεία, ράσα και δισκοπότηρα. Αλλες ριπές ισραηλινών αρμάτων μάχης προκάλεσαν καταστροφές και στα μωσαϊκά της Βασιλικής της Αγίας Αικατερίνης...

Απ' το Βατικανό, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β' σημείωνε χτες ότι «οι ένοπλες εχθροπραξίες στους Αγίους Τόπους, ενός τόπου που διατηρήθηκε ιερός από τις τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες, αυξήθηκαν σε ένα επίπεδο, που είναι αφόρητο και πέρα από κάθε φαντασία».

«Φρικτή και βάρβαρη πράξη με ανυπολόγιστες συνέπειες» χαρακτήρισε το ίδιο 24ωρο ο (Ισραηλινής καταγωγής) εκπρόσωπος των Φραγκισκανών Μοναχών, πατήρ Δαβίδ Τζέγκερ την επίθεση των Ισραηλινών πλησίον του Ναού της Γέννησης.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Βαρθολομαίος, απηύθυνε χτες έκκληση προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητώντας τους «να εξαντλήσουν όλα τα μέσα που διαθέτουν για τον τερματισμό της αιματοχυσίας στη Μέση Ανατολή...να επικρατήσει η αμοιβαία κατανόηση μεταξύ ατόμων, εθνών και θρησκειών, ιδίως στην περιοχή αυτή, που έχει ιερό χαρακτήρα για τα εκατομμύρια των πιστών των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών». Ο δε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας, Χριστόδουλος, αρκέστηκε να εκφράσει την ανησυχία του για τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και για την «απώλεια αθώων ανθρώπων εκατέρωθεν»(!).

Τέλος, ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, μετά τη χτεσινή συνάντησή του με τον πρέσβη του Ισραήλ στο Παρίσι, Ελί Μπαρναβανί, ζήτησε να γίνουν σεβαστοί όλοι οι τόποι λατρείας στη Βηθλεέμ, υπογραμμίζοντας «την εξαιρετική σοβαρότητα της κατάστασης στη Μέση Ανατολή».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σιβυλλική λήξη του αδιεξόδου (2002-05-11 00:00:00.0)
Εκκαθάριση παντού (2002-04-17 00:00:00.0)
«Προστατευτικό τείχος» από πόρτα σε πόρτα (2002-04-16 00:00:00.0)
Χωρίς έλεος... (2002-04-11 00:00:00.0)
Ασπίδα παγκόσμιας αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη (2002-04-07 00:00:00.0)
Τόπος μαρτυρίου (2002-04-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ