Τρίτη 9 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Καθημερινά μεγαλύτερη ένταση

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Οξύνεται μέρα με την ημέρα η ένταση στα ισραηλινο-λιβανικά σύνορα, καθώς οι ανταλλαγές πυρών, ρουκετών, όλμων και βομβαρδισμών είναι καθημερινές.

Χτες, ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν πιθανές θέσεις της «Χεζμπολάχ» έξω από το χωριό Κφαρ Τσουμπά και όλες τις γύρω περιοχές σε αντίποινα για τους όλμους που έπληξαν, λίγο νωρίτερα, ισραηλινές στρατιωτικές θέσεις στην κατεχόμενη κοιλάδα Σεμπάα. Τα ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν και την περιοχή γύρω από την πόλη Χάσμπαγια, 8 χλμ βορείως των συνόρων, απ' όπου η «Χεζμπολάχ» φέρεται να έβαλε με πυραύλους εδάφους - αέρος κατά των ισραηλινών αεροσκαφών. Ισραηλινά μαχητικά έφτασαν μέχρι και τη Βηρυτό, όπου έσπασαν το φράγμα του ήχου κάνοντας τα τζάμια της πρωτεύουσας να τρέμουν.

Την Κυριακή, η «Χεζμπολάχ» έπληξε, με όλμους, ρουκέτες και κανονικά πυρά, ισραηλινές στρατιωτικές θέσεις στα υψίπεδα του Γκολάν, όπου τραυματίστηκαν 2 στρατιώτες, στο χωριό Αβιβίμ, στο βόρειο Ισραήλ, όπου τραυματίστηκαν 4 γυναίκες στρατιώτες, και το Κιμπούτζ Μανάρα, 12 χλμ μέσα στο Ισραήλ. Τα ισραηλινά μαχητικά απάντησαν άμεσα με βομβαρδισμούς υπόπτων περιοχών εντός του νοτίου Λιβάνου, ενώ, για πρώτη φορά τα τελευταία 2 χρόνια, οι κάτοικοι του βορείου Ισραήλ κλήθηκαν να περάσουν αρκετές ώρες στα καταφύγια.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, επανέλαβε την προειδοποίησή του καλώντας τη «Χεζμπολάχ» και το Λίβανο «να μην αναγκάσουν το Ισραήλ να δείξει τη δύναμή του και να μην εκλαμβάνουν ως αδυναμία τις, χαμηλών τόνων, αντιδράσεις του». Ο επικεφαλής του ισραηλινού ΓΕΣ, Σαούλ Μοφάζ, απείλησε ότι το Ισραήλ «είναι έτοιμο να πλήξει τα κέντρα ενέργειας του Λιβάνου, όπως έκανε και στο παρελθόν».

Ο Ισπανός πρέσβης στη Βηρυτό, Μιγκουέλ Καριέντο, εκπροσωπώντας την προεδρία της ΕΕ, συνάντησε τον Λιβανέζο ΥΠΕΞ, Μαχμούντ Χαμούντ, τον οποίο κάλεσε «να μη δίνονται προσχήματα στο Ισραήλ για να πλήξει τους γείτονές του». Ο Χαμούντ διαβεβαίωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα κατάλληλα μέτρα και ότι η κατάσταση στα σύνορα είναι υπό έλεγχο. Συναντήσεις με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι και τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, είχε, την Κυριακή το βράδυ, και ο Αμερικανός πρέσβης Βίνσεντ Μπατλ με ανάλογα αιτήματα περί αυτοσυγκράτησης. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, στο Λίβανο, Σταφάν ντε Μιστούρα, ζήτησε και από τις δύο πλευρές «να σεβαστούν τη συνοριακή γραμμή» και τόνισε ότι «οι στιγμές είναι κρισιμότατες». Την ίδια στιγμή, το ιρανικό ΥΠΕΞ εξέδιδε ανακοίνωση, διαψεύδοντας ότι έχει την οποιαδήποτε σχέση με τη δράση της «Χεζμπολάχ».


Ισραηλινός στρατιώτης στα σύνορα με το Λίβανο

Associated Press

Ισραηλινός στρατιώτης στα σύνορα με το Λίβανο

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ