Σάββατο 11 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Σιβυλλική λήξη του αδιεξόδου
  • Αρχισε η αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Βηθλεέμ, μετά την έξοδο των, επί 36ήμερου, εγκλείστων στο Ναό της Γέννησης
  • Αβέβαιος παρέμενε ο τελικός προορισμός των 13 που κατέλυσαν στη Λάρνακα

ΒΗΘΛΕΕΜ - ΛΑΡΝΑΚΑ.--

Σχετικά θολό παρέμενε το μέλλον για τους 13 εγκλείστους «επικίνδυνους τρομοκράτες», όπως υποστηρίζει το Ισραήλ, που μεταφέρθηκαν στην Κύπρο, ενώ εμπλοκή φαίνεται ότι δημιουργήθηκε με τους 10 αλλοδαπούς φιλειρηνιστές που τους συντρόφευσαν τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι θρησκευτικές αρχές της εκκλησίας τούς παρέδωσαν στις ισραηλινές αρχές. Παρ' όλα αυτά, το αδιέξοδο στο Ναό της Γέννησης έληξε, τελικά, μετά από 36 ημέρες.

Στο ξενοδοχείο «Flamingo Beach» της Λάρνακας βρίσκονται από χτες το μεσημέρι οι 13 Παλαιστίνιοι έγκλειστοι στο Ναό της Γέννησης, που το Ισραήλ χαρακτηρίζει «επικίνδυνους τρομοκράτες». Το αδιέξοδο στη Βηθλεέμ ήρθη, αργά το βράδυ της Πέμπτης, όταν μετά από εντατικές διαβουλεύσεις ο Κύπριος ΥΠΕΞ Γιαννάκης Κασουλίδης ανακοίνωσε, επισήμως, ότι η Κύπρος αποδέχεται να φιλοξενήσει για «συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, πιθανώς όχι μεγαλύτερο της μίας βδομάδας» τους 13. Ο Γ. Κασουλίδης σημείωσε την κομβική παρέμβαση της Κύπρου, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Πατ Κοξ, συνεχάρη τη Λευκωσία για την πρωτοβουλία της.

Χτες το ξημέρωμα, οι έγκλειστοι άρχισαν να εξέρχονται από το Ναό, πέρασαν τον ανιχνευτή μετάλλων, και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν στα ισραηλινά λεωφορεία. Οι περισσότεροι όρθιοι, αν και καταβεβλημένοι, δύο σε φορεία. Από ταράτσες και υψώματα γύρω από την πλατεία Μάγκερ, οι οικογένειές τους φώναζαν τα ονόματα των αγαπημένων τους, αποχαιρετώντας τους. Οι 13 αναχώρησαν με κατεύθυνση το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, όπου τους παρέλαβε βρετανικό στρατιωτικό αεροσκάφος, οι 26 με κατεύθυνση τη Γάζα και 84, με βάση τη συμφωνία, αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού ήταν άμαχοι και απλοί αστυνομικοί. Απομένει να φανεί πόσοι από όσους έχουν εξέλθει κατά διαστήματα από το Ναό έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους και πόσοι «ανακρίνονται».

Οι 26 έγιναν δεκτοί με πανηγυρισμούς στη Γάζα και ο αξιωματικός ασφαλείας Σάλεμ Νταρντονάχ, δήλωνε ότι «δεν πρόκειται ούτε να κρατηθούν ούτε να δικαστούν» διαψεύδοντας τις σχετικές πληροφορίες που είχε κοινοποιήσει ο ισραηλινός στρατός. Από την άλλη πλευρά, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Ολιβιέ Ράφοβιτς, τόνιζε ότι «το σημαντικό είναι ότι έφυγαν από τη Βηθλεέμ. Ηττήθηκαν και το γνωρίζουν».

Αντικρουόμενες πληροφορίες

Πιο περίπλοκη είναι η κατάσταση για τους 13, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν 2 ηγέτες, σύμφωνα με το Ισραήλ, των «Ταξιαρχιών του Αλ Ακσα», 4 μέλη του ένοπλου σκέλους της «Φατάχ», 2 της «Χαμάς» όπως και ο επικεφαλής των μυστικών παλαιστινιακών υπηρεσιών στη Βηθλεέμ. Στο ξενοδοχείο, όπου κατέλυσαν υπό αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας, αναμένεται να συναντηθούν, σήμερα, με τον απεσταλμένο της ΕΕ στη Μέση Ανατολή, Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος. Τη Δευτέρα, τυπικά, θα αποφασιστεί στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ, σε ποιες χώρες θα μεταφερθούν, ενώ το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ θα αποφανθεί για το νομικό καθεστώς της παραμονής τους στον τελικό προορισμό, αν και, όπως δήλωναν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, εφόσον δε διέπραξαν αδίκημα εντός ΕΕ, θα είναι ελεύθεροι.

Χώρες που φέρονται να έχουν προσφερθεί να παραλάβουν μερικούς από αυτούς είναι οι Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα, Καναδάς. Εντούτοις, ο Καναδός πρωθυπουργός, Ζαν Κρετιέν, μετά από συνάντησή του με τον Ιταλό ομόλογό του, δήλωνε ότι δεν έχει αποφασιστεί αν όντως θα μεταφερθούν σε κάποια άλλη χώρα και ότι ο Καναδάς δε γνωρίζει τίποτε σχετικό, προκαλώντας νέα σύγχυση για το μέλλον τους.

Παρ' όλα αυτά, το Βατικανό έσπευσε να εκφράσει την ικανοποίησή του για την ήρεμη επίλυση της κρίσης, όπως και ο Αραφάτ που μίλησε για «σημαντικό βήμα». Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο Αμερικανός Πρόεδρος, εκτιμώντας ότι «ανοίγεται ο δρόμος για περαιτέρω πρόοδο» και ευχαριστώντας Αμερικανούς και Ευρωπαίους διπλωμάτες. Αντίθετα, η παλαιστινιακή νομική οργάνωση LAW χαρακτήρισε την εξορία «απαράδεκτη», υπογραμμίζοντας ότι το Ισραήλ επέβαλε τη θέλησή του σε πολίτες και σε εδάφη που δεν του ανήκουν. Και η βουλευτής Χανάν Ασράουι υπογράμμιζε ότι η εξέλιξη στη Βηθλεέμ είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι της κατάστασης, ενώ το Ισραήλ συνεχίζει τις επιδρομές και ετοιμάζει νέες επιθέσεις.

Η «παράδοση» των 10 φιλειρηνιστών

Αργά χτες, ο ισραηλινός στρατός άρχισε να αποχωρεί από τη Βηθλεέμ μετά και από τη σύλληψη των 10 ξένων φιλειρηνιστών που είχαν παραμείνει εντός του Ναού. Σύμφωνα με ισραηλινές φιλειρηνικές οργανώσεις, οι 10 (4 Αμερικανοί, 1 Βρετανός, 1 Δανέζα, 2 Σουηδοί, 1 Ιρλανδός και 1 Καναδός) είχαν λάβει διαβεβαιώσεις από την Π. Αρχή ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με την Καθολική, την Ελληνορθόδοξη και τη Φραγκισκανική Εκκλησία, προκειμένου να παραμείνουν στο Ναό, μέχρι να επιτευχθεί ασφαλής έξοδός τους. Εντούτοις, όπως καταγγέλλεται, οι εκπρόσωποι των Εκκλησιών τούς εγκλώβισαν σε ένα δωμάτιο και τους παρέδωσαν στον ισραηλινό στρατό, που τους μετέφερε σε άγνωστο σημείο.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωναν ότι οι 10 θα δικαστούν για ποινικό αδίκημα, «παραβίαση ισραηλινής στρατιωτικής ζώνης», και θα τιμωρηθούν αναλόγως. Συμπλήρωναν, επίσης, ότι μετά από έρευνα που έγινε στο Ναό, ανακάλυψαν 40 εκρηκτικούς μηχανισμούς, τους οποίους κατέσχεσαν, ενώ τα όπλα των εγκλείστων παρέλαβαν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Δημοσιογράφοι που εισήλθαν στο Ναό ανέφεραν φριχτές συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής, με το χώρο γεμάτο ακαθαρσίες, αλλά τόνιζαν ότι δε φαίνεται η διακόσμηση και ο Ναός στο σύνολό του να έχει υποστεί ζημιές. Με την εκτίμηση διαφώνησε ο εκπρόσωπος του Ελληνορθόδου Πατριαρχείου, Αμβρόσιος, που υποστήριξε ότι έγιναν «βεβηλώσεις» ενώ, μετά από συνεννόηση, οι εκπρόσωποι όλων των χριστιανικών Εκκλησιών επέτρεψαν στον ισραηλινό στρατό να κάνει εξονυχιστικό έλεγχο στο χώρο για τυχόν κρυμμένα εκρηκτικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ