Σάββατο 11 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Πρωτοβουλίες» κομπάρσων

Πρόθυμοι κομπάρσοι στο δολοφονικό σκηνικό που έχουν ήδη στήσει οι Ισραηλινοί στη Λωρίδα της Γάζας, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας διεκδικούν δάφνες για την επιχείρηση απελευθέρωσης των Παλαιστινίων από τον Ναό της Γέννησης. Επιχείρηση που, όπως φαίνεται, σχεδιάστηκε μόνο και μόνο, για να λειτουργήσει σαν προπέτασμα καπνού, ενόψει της νέας επίθεσης που ετοιμάζουν οι ισραηλινές δυνάμεις, στη Λωρίδα της Γάζας, αυτή τη φορά.

Ο αμοραλισμός, με τον οποίο αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση αυτή την υπόθεση, περιγράφεται από τις προσπάθειες που κατέβαλλε για να οικειοποιηθεί την πατρότητα της πρωτοβουλίας, που είχε σαν αποτέλεσμα την άρση του αποκλεισμού των Παλαιστινίων.

Ο Γ. Παπανδρέου διέδιδε από το Βελιγράδι, όπου χτες βρίσκονταν, ότι η λύση που δόθηκε στο θέμα παρουσιάστηκε ως πρόταση από τον ίδιο και τον Ι. Τζεμ κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στη Μέση Ανατολή και είχε αντιμετωπιστεί θετικά κατ' αρχήν τόσο από τον Γιασέρ Αραφάτ όσο και από τον Αριέλ Σαρόν.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός περιέγραφε το καθεστώς των απελευθερωμένων Παλαιστίνιων, με τρόπο που μάλλον θυμίζει «κατ' οίκον περιορισμό». Οι Παλαιστίνιοι, είπε, που θα έρθουν στην Ελλάδα, από τους 13 που απελευθερώθηκαν από το Ναό της Γέννησης δε θα ζουν φυλακισμένοι στη χώρα, αλλά σε καθεστώς ελευθερίας. Ωστόσο, συμπλήρωσε, θα υπάρξουν μέτρα ασφαλείας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε χτες από το Βελιγράδι όπου βρίσκονταν ο πρωθυπουργός, η εξέλιξη στο Ναό της Γέννησης είναι κατ' αρχήν θετική και σε συνδυασμό με την απελευθέρωση του Γιασέρ Αραφάτ γεννά την ελπίδα ότι μπορούν να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την εξομάλυνση της κατάστασης και τη μείωση της έντασης στην περιοχή. Βέβαια, αυτά τα περί «ελπίδων» που τρέφει ο πρωθυπουργός, μάλλον εντάσσονται στην προσπάθεια συσκότισης των επερχόμενων βαρβαροτήτων που ετοιμάζονται στη Γάζα από τις στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ.

Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών, εξήραν το ρόλο της Κύπρου για την επιτυχή έκβαση της υπόθεσης και αναφέρθηκαν και στο ρόλο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στο θέμα αυτό. Οπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών ο ίδιος βρισκόταν σε διαρκή συνεννόηση με τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών Χοσέ Πικέ, τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και τον ύπατο αρμοστή για θέματα εξωτερικής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ