Σάββατο 11 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αντίστροφη μέτρηση για τη Λωρίδα της Γάζας

Αποθηκεύοντας προμήθειες και στήνοντας οδοφράγματα οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας μετρούν τις ώρες από την προαναγγελλόμενη εισβολή, που -σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές- έχει σχεδιαστεί με κάθε λεπτομέρεια εδώ και βδομάδες

Ο μικρός Παλαιστίνιος χαιρετά με το σήμα της νίκης τους απελευθερωμένους Παλαιστίνιους που πέρασαν στη Λωρίδα της Γάζας

Associated Press

Ο μικρός Παλαιστίνιος χαιρετά με το σήμα της νίκης τους απελευθερωμένους Παλαιστίνιους που πέρασαν στη Λωρίδα της Γάζας
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Ωρα με την ώρα αυξάνονται οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις στην περίμετρο της Λωρίδας της Γάζας και κυρίως στη βάση του μεθοριακού φυλακίου του Ερετζ. Οι κάτοικοι της Γάζας προετοιμάζονται, συσσωρεύοντας τρόφιμα, νερό και υψώνοντας οδοφράγματα στις εισόδους των πόλεων και των προσφυγικών καταυλισμών. Δεν παρέλειψαν, όμως, να υποδεχτούν με πανηγυρισμούς τους 26 Παλαιστινίους που μεταφέρθηκαν εκεί μετά τον απεγκλωβισμό τους από το Ναό της Γέννησης στη Βηθλεέμ.

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να συγκεντρώνει δυνάμεις στην περίμετρο της Γάζας και να καλεί εφέδρους. Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ επαναλάμβανε, χτες, ότι «οι ισραηλινές δυνάμεις δε στοχεύουν στην ανακατάληψη της Λωρίδας της Γάζας, αλλά στην καταστροφή συγκεκριμένων τρομοκρατικών υποδομών τονίζοντας ότι η ισραηλινή επιχείρηση θα είναι «προσεκτική και μετρημένη». Τόσο ο Πέρες όσο και τα ισραηλινά ΜΜΕ επέμειναν στην εκδοχή των αντιποίνων για τη βομβιστική επίθεση λίγο έξω από το Τελ Αβίβ, την Τρίτη το βράδυ, αν και η «Χαμάς», για πολλοστή μέρα, δεν έχει αναλάβει επισήμως την ευθύνη. Αργά το βράδυ, το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδιδε ότι «ίσως αναβληθούν για μικρό χρονικό διάστημα οι επιχειρήσεις, καθώς υπάρχουν υποψίες διαρροής του σχεδίου».

Επιχειρησιακό σχέδιο εδώ και βδομάδες

Μάλλον την εκδοχή που πλησιάζει περισσότερο στην αλήθεια, μεταδίδει το εναλλακτικό ισραηλινο-παλαιστινιακό κέντρο πληροφόρησης AIC, το οποίο επικαλούμενο στρατιωτικές ισραηλινές πηγές υποστηρίζει ότι το σχέδιο επιχειρήσεων κατά της Λωρίδας της Γάζας έχει εκπονηθεί με κάθε λεπτομέρεια, εδώ και τουλάχιστον 6 βδομάδες. Μάλιστα, το AIC, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, έχουν γίνει εκτενείς ενημερώσεις και εκπαιδεύσεις σε αξιωματικούς και στρατιώτες, για το πώς θα αντιμετωπίσουν τους 20.000 εκρηκτικούς μηχανισμούς που αναμένει ο ισραηλινός στρατός να αντιμετωπίσει, όπως και τις μάχες από σπίτι σε σπίτι, ενώ έχει εφαρμοστεί και «πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης» στους στρατιώτες, προκειμένου να αποδεχτούν ότι θα υπάρχουν πολλές απώλειες.

Τα τανκς φεύγουν από τη Βηθλεέμ και ετοιμάζονται για άλλες εισβολές

Associated Press

Τα τανκς φεύγουν από τη Βηθλεέμ και ετοιμάζονται για άλλες εισβολές
Ο στόχος του προαναφερόμενου σχεδίου επιχειρήσεων, με βάση το AIC, ο οποίος και έχει διατυπωθεί ξεκάθαρα στο ισραηλινό στράτευμα, και αποτελεί άξονα της εκπαίδευσης είναι τριπλός: «Ισοπέδωση των δομών της Παλαιστινιακής Αρχής, καταστροφή των τρομοκρατικών υποδομών, και προετοιμασία του εδάφους για την ανάδειξη μιας άλλης εξουσίας από τη σημερινή». Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι, το περασμένο Σάββατο, ισραηλινό τανκ έβαλε, από λάθος εκτίμηση, κατά αιγυπτιακής περιπόλου, στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, στην περιοχή της Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Η αιγυπτιακή πρεσβεία δεν το διέψευσε, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ ο αρμόδιος Ισραηλινός αξιωματικός φέρεται να οδηγείται σε πειθαρχική διαδικασία.

Αναμονή

Οι κάτοικοι της Γάζας συνωστίστηκαν, χτες, στις αγορές και στα παζάρια για να πάρουν προμήθειες, ενώ άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας ενίσχυσαν την παρουσία τους σε όλους τους δρόμους. Στο προσφυγικό στρατόπεδο Τζαμπάλιγιε, το μεγαλύτερο της περιοχής με 140.000 κατοίκους, στήνονται διαρκώς οδοφράγματα, καθώς είναι η πρώτη κατοικήσιμη περιοχή που θα συναντήσει ο ισραηλινός στρατός σε περίπτωση εισβολής. Για την πλειοψηφία των κατοίκων, όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές, η εισβολή είναι βέβαιη και η αποφασιστικότητά τους δεδομένη: «Δεν έχουμε τίποτε να χάσουμε. Πρόσφυγες ήμασταν, κατοχή είχαμε, στη φτώχεια ζούμε. Δεν έχουμε άλλη επιλογή, μόνο να αντισταθούμε. Ο,τι θα γίνει εδώ, θα κάνει τον καταυλισμό της Τζενίν να μοιάζει με παιδικό παιχνίδι», δήλωναν.

Εξω από το ναό παρατηρεί τον αδερφό της, μεταξύ των δεκατριών που εξορίζονται

Associated Press

Εξω από το ναό παρατηρεί τον αδερφό της, μεταξύ των δεκατριών που εξορίζονται
«Περιμένουμε την επιδρομή, και προετοιμαζόμαστε κατάλληλα. Θα αντισταθούμε με κάθε τρόπο. Οι Ισραηλινοί θα μπουν εύκολα, αλλά δε θα βγουν το ίδιο εύκολα, ούτε θα μπορέσουν να μείνουν», δήλωνε ο επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή, Μοχάμαντ Ντάχλαν. «Ο λαός μας είναι αποφασισμένος να αμυνθεί με κάθε μέσο και τρόπο» δήλωνε ο Παλαιστίνιος ηγέτης αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εισβολής στη Γάζα, ενώ ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη, γιατί θα αποτελέσει «ανείπωτη ανθρωπιστική τραγωδία». Ο επικεφαλής του πολιτικού τμήματος της ΟΑΠ, και εκτελών χρέη ΥΠΕΞ της Π. Αρχής, Φαρούκ Καντούμι, προειδοποιούσε, χτες, από το Κάιρο, ότι εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας θα σηματοδοτήσει μια «απίστευτη σφαγή».

Επιδρομές μικρής εμβέλειας και φιλειρηνικές διαδηλώσεις

Ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε το σπίτι στελέχους της «Χαμάς», το οποίο και συνέλαβε, χτες, στη Χεβρώνα. Νέα εισβολή πραγματοποιήθηκε στην Τουλκαρέμ, όπου γίνονται έρευνες από σπίτι σε σπίτι και επιβλήθηκε εκ νέου απαγόρευση της κυκλοφορίας. Ισραηλινά τανκς κατέστρεψαν βιοτεχνία και αγροτικές καλλιέργειες στην Ντέιρ αλ Μπάλαχ, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, υποστηρίζοντας ότι «ανταπαντούν» σε επιθέσεις που δέχτηκε ο γειτονικός εποικισμός Κφαρ Νταρόμ.

Στο Ισραήλ, στη νότια πόλη Μπερσέεμπα, έκρηξη προκάλεσε τον ελαφρύ τραυματισμό 4 ατόμων. Οι αρχές εκτιμούν ότι πιθανότατα προκλήθηκε είτε από χειροβομβίδα είτε από εκρηκτικό μηχανισμό και συνέλαβαν 2 Παλαιστινίους υπόπτους.

Την ίδια στιγμή, μέλη της φιλειρηνικής ισραηλινής οργάνωσης «Ταγιούς» έχουν συγκεντρωθεί στο μεθοριακό φυλάκιο του Ερετζ, πραγματοποιώντας συνεχόμενες διαμαρτυρίες κατά μιας ενδεχόμενης ισραηλινής εισβολής. Σήμερα, το απόγευμα, ισραηλινές φιλειρηνικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις, υπό την αιγίδα της «Γκους Σαλόμ», της οποίας ο επικεφαλής Γιούρι Αβνέρι μαζί με 17 ακόμη μέλη βρίσκεται στο αρχηγείο του Αραφάτ για «παν ενδεχόμενο» από την Τετάρτη, διοργανώνουν διαδήλωση διαμαρτυρίας ζητώντας την πλήρη ισραηλινή στρατιωτική αποχώρηση από τα παλαιστινιακά εδάφη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιμένει στις εισβολές στη Γάζα το Ισραήλ (2007-07-13 00:00:00.0)
Ευθείες απειλές Σαρόν κατά Αραφάτ (2004-04-24 00:00:00.0)
Αιματηρή κλιμάκωση από τη νέα ισραηλινή κυβέρνηση (2003-03-04 00:00:00.0)
Υπό κατοχή η πλειοψηφία της Δυτικής Οχθης (2002-06-22 00:00:00.0)
Αναζητώντας γη και ελευθερία (ΚΕΙΜΕΝΟΛΕΖΑΝΤΑ) (2001-06-24 00:00:00.0)
Ακαρπες συνομιλίες σε κλίμα «πολέμου» (2001-04-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ