Παρασκευή 6 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ακαρπες συνομιλίες σε κλίμα «πολέμου»

Ισραηλινά πυρά εναντίον των αυτοκινήτων των Παλαιστινίων αξιωματούχων ασφαλείας, μετά τη συνάντηση με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους

Παλαιστίνιοι αστυνομικοί δείχνουν το τζιπ, που δέχτηκε την επίθεση από τους Ισραηλινούς

Associated Press

Παλαιστίνιοι αστυνομικοί δείχνουν το τζιπ, που δέχτηκε την επίθεση από τους Ισραηλινούς
ΕΡΕΤΖ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΤΖΕΝΙΝ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Μηδενικό τείνει να καταλήξει το αποτέλεσμα της πολυσυζητημένης συνάντησης ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους αξιωματούχους ασφαλείας μετά τα πυρά που δέχτηκε το κομβόι αυτοκινήτων, στο οποίο επέβαιναν οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, τις πρώτες πρωινές ώρες χθες. Λίγο αργότερα, άλλο ένα στέλεχος της «Τζιχάντ» έχανε τη ζωή του από έκρηξη βόμβας, υπό συνθήκες που παραπέμπουν πολύ στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για άλλη μια δολοφονία ακριβείας. Νέες συγκρούσεις κλιμακώνουν περαιτέρω την ένταση και μεγάλη μερίδα του ισραηλινού Τύπου μιλά, πλέον, ανοιχτά για «πόλεμο», με βάση την εμβέλεια και το μέγεθος των όπλων που χρησιμοποιούνται, τις τελευταίες ημέρες, και από τις δύο πλευρές.

«Προγραμματισμένη απόπειρα δολοφονίας», χαρακτήρισε ο επικεφαλής των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας, Μοχάμαντ Νταχλάν, τα πυρά που δέχτηκε η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία, χθες τα ξημερώματα. Οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, με επικεφαλής τον Νταχλάν, μόλις επιβιβάστηκαν στα αυτοκίνητά τους, αφού είχαν φθάσει μέχρι το μεθοριακό φυλάκιο του Ερετζ με αυτοκίνητα της αμερικανικής πρεσβείας, δέχτηκαν καταιγισμό πυρών από παρακείμενη θέση του ισραηλινού στρατού. Ολα τα αυτοκίνητα επλήγησαν από τις σφαίρες, και 3 από τους σωματοφύλακες που επέβαιναν σε αυτά τραυματίστηκαν.

Με τη σφεντόνα ενάντια στα ισραηλινά όπλα

Associated Press

Με τη σφεντόνα ενάντια στα ισραηλινά όπλα
Η ισραηλινή εκδοχή, σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ισραηλινού στρατού Ολιβιέ Ράφοβιτς, είναι ότι πρώτα το ισραηλινό φυλάκιο δέχτηκε πυρά από τα παλαιστινιακά αυτοκίνητα και στη συνέχεια απάντησε. Μάλιστα, προσκάλεσε τους Παλαιστινίους αξιωματούχους να συμμετάσχουν σε μια κοινή επιτροπή έρευνας για το περιστατικό, γεγονός που απορρίφθηκε από την Παλαιστινιακή Αρχή.

Μετά από αυτά, το περιεχόμενο της ίδιας της συνάντησης ανάμεσα στους Παλαιστινίους αξιωματούχους και στους εκπροσώπους της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας του Ισραήλ (Σιν Μπετ), που είχε προηγηθεί στο σπίτι του Αμερικανού πρεσβευτή στο Τελ Αβίβ, Μάρτιν Ιντικ, πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Αλλωστε, και οι δύο πλευρές, με δηλώσεις τους, δεν έκρυψαν το αδιέξοδο στο οποίο περιήλθε η συνάντηση.

Οπως δήλωνε ο Νταχλάν, κατά τη «δύσκολη» συζήτηση που έγινε με τους Ισραηλινούς αξιωματούχους, δεν επιτεύχθηκε καμία συμφωνία, ούτε σε ένα ελάχιστο σημείο. Και ο λόγος, όπως υπογράμμισε ο Νταχλάν, είναι ότι η παλαιστινιακή πλευρά επέμεινε στα αιτήματά της για άρση του αποκλεισμού, απομάκρυνση των ισραηλινών τεθωρακισμένων από τις παλαιστινιακές πόλεις και τερματισμό της τακτικής των δολοφονιών ακριβείας, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της ότι αιτία της κλιμάκωσης είναι η ενίσχυση της ισραηλινής κατοχής με όλα τα μέσα.

Νεαροί Παλαιστίνιοι μαθητές, ντυμένοι πρόσκοποι, διαδηλώνουν για τους μαθητές που έπεσαν θύματα της ισραηλινής στρατιωτικής βίας

Associated Press

Νεαροί Παλαιστίνιοι μαθητές, ντυμένοι πρόσκοποι, διαδηλώνουν για τους μαθητές που έπεσαν θύματα της ισραηλινής στρατιωτικής βίας
Ενημέρωση, εκ μέρους του Ισραήλ για τη συνάντηση, έκανε ο εκπρόσωπος του Αριέλ Σαρόν, Ραανάν Γκισίν, ο οποίος, σχολιάζοντας το αν θα υπάρξει μείωση της βίας, επανέθεσε τις ευθύνες στον Γιάσερ Αραφάτ, δηλώνοντας ότι «αναμένεται να δούμε αν θα δώσει εντολή για τερματισμό των παλαιστινιακών επιθέσεων». Ο Γκισίν δεν άφησε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, πάντως, συμπληρώνοντας ότι «φαίνεται οι συζητήσεις να είναι πλέον αδιέξοδες, αν και πρέπει να γίνουν κάποιες προσπάθειες».

Δολοφονίες ακριβείας και νέες απώλειες

Το, ήδη, εκρηκτικό κλίμα, εξαιτίας των τεκταινομένων στο Ερετζ, πυρπόλησε περαιτέρω η νέα δολοφονία ακριβείας με θύμα το στέλεχος της «Τζιχάντ», Ιγιάντ Καρντάν, στην Τζενίν. Ο 30χρονος μαχητής, ο οποίος, σύμφωνα με το Ισραήλ, ευθύνεται για σειρά βομβιστικών επιθέσεων, έχασε τη ζωή του από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στον τηλεφωνικό θάλαμο που χρησιμοποιούσε συχνά. Με ανακοίνωσή της, η Παλαιστινιακή Αρχή μιλά για άλλη μια «δολοφονία ακριβείας», ενώ ο ισραηλινός στρατός δεν έχει προβεί σε κανένα σχόλιο.

Την ίδια, περίπου, ώρα, σφοδρές συγκρούσεις λάμβαναν χώρα στην περίμετρο του εβραϊκού οικισμού Νετζαρίμ στη Λωρίδα της Γάζας. Ενας 15χρονος Παλαιστίνιος έπεφτε νεκρός από σφαίρα στο στήθος, ενώ άλλοι 9 τραυματίστηκαν.

Το παζλ της κλιμάκωσης συμπληρώνει η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού ότι εξουδετερώθηκαν δύο βόμβες, η μία κοντά σε εβραϊκό οικισμό της Δυτικής Οχθης και η άλλη στην ισραηλινή πόλη Νετάνια. Παράλληλα, η ισραηλινή κυβέρνηση γνωστοποιούσε την έγκριση επέκτασης δύο εποικισμών της Ιερουσαλήμ (Χαρ Χόμα, Ζιβαότ), καθώς και αρκετών άλλων της Δυτικής Οχθης. Ενδεικτικό, ίσως, είναι ότι η απόφαση αυτή ακολούθησε την ανακοίνωση της ΕΕ, η οποία καταδικάζει την ισραηλινή εποικιστική πολιτική, και χαρακτηρίζει «μείζον εμπόδιο για την ειρήνη» την ύπαρξη και επέκταση εποικισμών σε όλα τα κατειλημμένα παλαιστινιακά εδάφη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ