Παρασκευή 6 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
«Εντονη» διπλωματική κινητικότητα
  • Επιστολή του υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ όπου εκφράζει τη λύπη του για το θάνατο του Kινέζου πιλότου
  • Θετικό βήμα αλλά όχι αρκετό, η επίσημη αντίδραση του Πεκίνου
  • Δειλά - δειλά ανοίγουν οι επικοινωνιακοί δίαυλοι μεταξύ των δύο χωρών

Με ελικόπτερα και πλοία οι Κινέζοι ψάχνουν για τον πιλότο του μαχητικού αεροπλάνου

Associated Press

Με ελικόπτερα και πλοία οι Κινέζοι ψάχνουν για τον πιλότο του μαχητικού αεροπλάνου
ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Μια ανεπαίσθητη πνοή που καταδεικνύει διπλωματική κίνηση, διαπέρασε χτες τις τεταμένες σινοαμερικανικές σχέσεις, γεγονός που υπαινίσσεται ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας ανοίγουν μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου, μετά την επιστολή του υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ προς τον Κινέζο ομόλογό τουΤσιάν Τσισέν, όπου εξέφρασε τη λύπη του για την απώλεια ζωής του Κινέζου πιλότου του μαχητικού που κατέπεσε μετά τη σύγκρουσή του με το αμερικανικό κατασκοπευτικό.

«Λυπούμαστε για το γεγονός ότι το κινεζικό αεροσκάφος δεν προσγειώθηκε με ασφάλεια και λυπούμαστε για την απώλεια της ζωής αυτού του Κινέζου πιλότου, αλλά τώρα χρειαζόμαστε να προχωρήσουμε και χρειαζόμαστε να οδηγήσουμε το ζήτημα αυτό σε μια λύση», δήλωσε ο Πάουελ σε δημοσιογράφους έξω από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αργά το απόγευμα της Τετάρτης - τοπική ώρα - χωρίς ωστόσο να προχωρήσει στο αναγκαίο βήμα της έκφρασης κάποιου είδους συγνώμης, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία απεμπλοκή της υπόθεσης. Ο ίδιος πρόσθεσε ωστόσο ότι οι δυο χώρες θα πρέπει να ανταλλάξουν εξηγήσεις και να προχωρήσουν ώστε να επιλύσουν την κρίση.

Λίγο αργότερα ο Κινέζος πρεσβευτής στις ΗΠΑ δήλωνε ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση στη διένεξη μεταξύ των δυο χωρών για την υπόθεση αυτή έως ότου οι ΗΠΑ αποδεχτούν την ευθύνη που φέρουν και τόνισε ότι μια αμερικανική συγνώμη είναι «πάρα πολύ σημαντική». «Οι ΗΠΑ είναι εκείνες που έβλαψαν την Κίνα... Πρώτα απ' όλα πρέπει να προσδιοριστεί με σαφήνεια το ζήτημα της ευθύνης», απάντησε ο Κινέζος πρεσβευτής Γιανγκ Ζιετσί σε ερώτηση που του υποβλήθηκε σε συνέντευξη στο CNN σχετικά με το πώς θα μπορούσε να ρυθμιστεί η διένεξη. Οτι η αμερικανική πλευρά θα πρέπει να αναλάβει όλη την ευθύνη και να απολογηθεί στην κινεζική πλευρά. Βεβαίως αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό», κατέληξε ο Γιανγκ, δίνοντας μία πρώτη γεύση της αντίδρασης της Κίνας, στη «χειρονομία» αυτή του Κόλιν Πάουελ.

Ο κινέζος Πρόεδρος Ζ. Ζεμίν

Associated Press

Ο κινέζος Πρόεδρος Ζ. Ζεμίν
Λόγω της διαφοράς ώρας μεταξύ των δύο χωρών, η επίσημη αντίδραση της Κίνας άργησε σχετικώς...«Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ εξέφρασαν τη λύπη τους αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε χτς το πρωί σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο ο Σαν Γιουσί, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. Σε ερώτηση,τι πρέπει ακόμα να κάνει η Ουάσιγκτον, ο Κινέζος εκπρόσωπος απάντησε: «Οι ΗΠΑ διέπραξαν ένα λάθος και πρέπει πρώτα να ζητήσουν συγνώμη. Πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη και να δώσουν εξηγήσεις στον κινεζικό λαό». Σύμφωνα με τον Σαν, η Κίνα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επιτρέψει μία δεύτερη συνάντηση ανάμεσα σε Αμερικανούς αξιωματούχους και το πλήρωμα του αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους, αλλά μόνον εάν η Ουάσιγκτον επιδείξει «διάθεση συνεργασίας». Την ίδια στιγμή οι αντιαμερικανικές διαδηλώσεις συνεχίζονταν για τρίτη μέρα σε όλη σχεδόν την κινεζική επικράτεια.

Φως στην άκρη του τούνελ

Από εκείνη τη στιγμή, οι εξελίξεις μπορούν να χαρακτηριστούν και ραγδαίες, αν κανείς αναλογιστεί το αδιέξοδο των προηγούμενων μερών, καθώς οι επαφές μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, μέσω των πρέσβεών τους εντατικοποιήθηκαν. «Οι κυβερνήσεις επιδίδονται σε μεγάλο βαθμό σε διαπραγματεύσεις» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ, προσθέτοντας ότι «φτάσαμε σε ένα διπλωματικό επίπεδο στο οποίο σημειώνονται εντατικές επαφές». Ερωτηθείς σχετικά με μια ενδεχόμενη πρόοδο των επαφών αυτών, ο Φλέισερ περιορίστηκε μόνο στο να επαναλάβει ότι «οι δυο κυβερνήσεις έχουν τώρα εντατικές και διάφορου τύπου επαφές» και κατέληξε λέγοντας ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους συνεργάστηκε ως αργά το βράδυ της Τετάρτης με ανώτατους αξιωματούχους της ασφάλειας για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού και ότι ο Μπους προτίθεται να κάνει «ό,τι είναι αποδοτικό» για να εξασφαλίσει τη σύντομη επιστροφή του πληρώματος του αεροσκάφους στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, ενισχύοντας αυτή την εντύπωση της κινητικότητας και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Κίνα, Τζόζεφ Προύερ, επιβεβαίωσε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την κινεζική ηγεσία ανοίγουν... Στην Ουάσιγκτον, ο γερουσιαστικής της Ιντιάνα, Ρίτσαρντ Λούγκαρ, και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, τόνισε ότι λαμβάνουν χώρα πολλές κινήσεις εκτός των φώτων της δημοσιότητας «πιο ουσιώδεις από αυτές που γίνονται στο προσκήνιο».

Ενα ακόμη ακανθώδες ζήτημα για τους Αμερικανούς παραμένει η τύχη του αεροσκάφους και του 24μελούς πληρώματός του, που μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις τι θα γίνει. Οι αμερικανοί ζητούν και δεύτερη συνάντηση με τα μέλη του πληρώματος, ενώ το πρακτορείο Ρόιτερ ανέφερε ότι εκτός του γεγονότος ότι οι κινεζικές αρχές δεν έχουν απαντήσει, υπήρχαν πληροφορίες ότι οι αρχές ανακρίνουν τα 24 μέλη του κατασκοπευτικού και από την άλλη πλευρά του Ειρηνικού ο Πρόεδρος, Τζορτζ Ουόκερ Μπους να δηλώνει πολλάκις «ότι οι ΗΠΑ απαιτούν την άμεση επιστροφή του πληρώματος αλλά και του αεροσκάφους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ