Παρασκευή 6 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αστυνομική «σκούπα» προς φερόμενους τρομοκράτες

ΡΩΜΗ - ΜΙΛΑΝΟ.-

Σε «οργανωμένη αντεπίθεση» πέρασαν οι αστυνομικές αρχές πολλών χωρών της Ευρώπης, προκειμένου να απαλλαγούν από δίκτυα «φανατικών ισλαμιστών τρομοκρατών» σε άμεση διασύνδεση με το μεγάλο «εχθρό», το φερόμενο ως μέγα τρομοκράτη, Σαουδάραβα Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Συγκεκριμένα, χτες η ιταλική αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη τα ξημερώματα στην πόλη Μπούστο Αρσίζιο κοντά στο Μιλάνο, πέντε ανδρών που πιθανολογείται ότι ανήκουν σε οργάνωση, η οποία συνδέεται με τον Σαουδάραβα Μπιν Λάντεν, που καταζητείται στις Ηνωμένες Πολιτείες για τις επιθέσεις στις αμερικανικές πρεσβείες στο Νταρ ες Σαλαάμ και το Ναϊρόμπι, το 1998, και θεωρούν ότι πρόκειται για την ομάδα που σχεδίαζε τη βομβιστική επίθεση κατά της αμερικανικής πρεσβείας στη Ρώμη, τον περασμένο Γενάρη, που είχε ως αποτέλεσμα να κλείσει η αμερικανική πρεσβεία για σύντομο χρονικό διάστημα για λόγους ασφαλείας.

Λίγο αργότερα, το γεγονός επιβεβαίωσε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ενζο Μπιάνκο, που διευκρίνισε συνάμα ότι οι πέντε ύποπτοι, όλοι Βορειοαφρικανοί, και η σύλληψη αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα για την εξάρθρωση «νευραλγικού κέντρου Ισλαμιστών ανταρτών» που είχαν σκοπό να πραγματοποιήσουν σειρά επιθέσεων στην Ευρώπη.

Η αστυνομία του Μιλάνου διευκρίνισε πως οι πέντε ύποπτοι κρατούνται στη φυλακή Σαν Βιτόρε και πως συνεχίζονται οι εξονυχιστικές έρευνες και η αστυνομική επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψη άλλων πέντε συνεργατών τους, ενώ ανάλογες επιχειρήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και στη Γερμανία -στη Φρανκφούρτη και το Μόναχο - καθώς και τη Γαλλία. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι ύποπτοι είχαν αναλάβει τη στρατολόγηση ατόμων, τα οποία εκπαιδεύονταν σε ειδικά στρατόπεδα στο Αφγανιστάν, που χρηματοδοτούσε ο Μπιν Λάντεν. Οπως δήλωσε ο Στέφανο Νταμπρούζο, ένας από τους δύο εισαγγελείς που έχουν αναλάβει την υπόθεση αυτή, οι Βορειοαφρικανοί πιθανόν να έχουν σχέσεις και με την ομάδα που δρα στη Γαλλία και είχε σχεδιάσει την επίθεση στην κεντρική πλατεία του Στρασβούργου τα Χριστούγεννα.

Για την ίδια υπόθεση είχαν συλληφθεί στις 28 Δεκέμβρη, στη Φρανκφούρτη, τέσσερις ύποπτοι -2 Ιρακινοί, ένας Αλγερινός και ένας Γάλλος- ενώ οι αστυνομικοί ανακάλυψαν, κατά την έρευνά τους στο μέρος όπου έμενε ο Αλγερινός, όπλα και υλικά για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών.

Παράλληλα, η κρατική τηλεόραση «Ράι Ούνο» μετέδωσε ότι η όλη αστυνομική επιχείρηση δεν περιοριζόταν εντός της ιταλικής επικράτειας και αφορά και άλλες «ομάδες» που δρουν στη Γαλλία, στη Γερμανία, στη Βρετανία και το Βέλγιο. Τέλος η «Ράι Ούνο» επιβεβαίωσε επίσης ότι ανάλογη αστυνομική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη στη Νότια και τη Δυτική Γερμανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ