Παρασκευή 6 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ
Κυβερνητικός ανασχηματισμός

ΚΙΝΣΑΣΑ.- Σε μια κίνηση που χαρακτηρίζεται από αναλυτές και δημοσιογράφους «αιφνιδιαστική», ο 29χρονος Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό Τζόζεφ Καμπίλα - γιος του δολοφονηθέντος Λόρεν Καμπίλα - «απάλλαξε» την κυβέρνηση από τις αρμοδιότητές της, προσδίδοντάς της χαρακτήρα προσωρινής κυβέρνησης και εν συνεχεία μετέβη στη Γερμανία για επίσημη επίσκεψη.

Η κατάσταση στην Κινσάσα ήταν μάλλον συγκεχυμένη, καθώς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου δε γνώριζαν πώς θα πρέπει να αντιδράσουν. Ταυτόχρονα η απόφαση του νεότερου Καμπίλα να παύσει προσωρινά κορυφαίους οικονομικούς διαχειριστές της ΛΔ Κονγκό και να διορίσει οικονομικούς ελεγκτές επέφερε περισσότερη σύγχυση.

Οι αποφάσεις του Τζόζεφ Καμπίλα, ο οποίος βρίσκεται τέσσερις μήνες στο ύπατο αξίωμα της χώρας, αντανακλούν πιθανότατα την προσπάθειά του να αναδιαμορφώσει πλήρως το χαρακτηριζόμενο ως «πλήρως διεφθαρμένο» κυβερνητικό εποικοδόμημα, ή, κατ' άλλους, να παγιώσει την εξουσία του στη χώρα.

Αργότερα χτες ο 29χρονος πρώην στρατιωτικός συναντήθηκε με το Γερμανό Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ και τον υπουργό του των Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, συνεχίζοντας την «επεξηγητική του καμπάνια» στην Ουάσιγκτον και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Εκτιμήσεις περί «νέας αρχής»

Η ανάληψη των καθηκόντων του Προέδρου από τον Τζόζεφ, μετά τη δολοφονία του Λόρεν Καμπίλα την 16η του Γενάρη από σωματοφύλακά του υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες και με ερεβώδη κίνητρα, έδωσε την ευκαιρία σε διεθνείς οργανισμούς, κυβερνήσεις και αναλυτές να επιδιώξουν τον ανασχεδιασμό των «ζωνών επιρροής» στην Αφρική και μια συναφή φιλολογία περί «νέας αρχής» στη ΛΔ Κονγκό, η οποία συνεχίζει να σπαράσσεται από έναν πόλεμο που εμπλέκει τη μισή αφρικανική ήπειρο.

Μετά την ανατροπή του Μομπούτου Σέσε Σέκο το 1997 από τον πατέρα Καμπίλα, πρώην σύμμαχοί του πήραν τα όπλα εναντίον του το 1998, υποστηριζόμενοι από τη Ρουάντα και την Ουγκάντα. Η Ζιμπάμπουε, η Αγκόλα και η Ναμίμπια μπήκαν στη σύρραξη στο πλευρό του Καμπίλα. Ο πόλεμος έχει κοστίσει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές και οδήγησε 2 εκατ. Κονγκολέζους στην προσφυγιά.

Η «ειρηνευτική διαδικασία» επανήλθε στο προσκήνιο, με πρωτοβουλία του ΟΗΕ, τους τελευταίους μήνες, με τη βοήθεια του νεότερου Καμπίλα. Μετά τη χτεσινή του συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό, ο Γιόσκα Φίσερ είπε ότι «η Συμφωνία της Λουζάκα πρέπει να ενδυναμωθεί», υποσχόμενος κάθε δυνατή βοήθεια από πλευράς Γερμανίας.

Επαινετικά σχόλια για την καθαίρεση της κυβέρνησης έκανε ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Λουίς Μισέλ. Πάντως όπως τόνιζε αρκετές βδομάδες πριν το περιοδικό «The Economist», ο Καμπίλα ακόμη δεν έχει διορίσει δική του κυβέρνηση και δε μοιάζει να είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της χώρας, παρά το ότι «αρέσει» στη Δύση...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ