Παρασκευή 6 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ντερβίς: «Η δημοκρατία μπορεί να τραυματιστεί»

ΑΓΚΥΡΑ.- Ο υπουργός Οικονομικών Κεμάλ Ντερβίς προειδοποίησε αργά προχθές βράδυ ότι σε περίπτωση που δεν ψηφιστούν εντός δύο εβδομάδων τα περίπου 15 μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια που ετοιμάζει η κυβέρνηση του Μπουλέντ Ετσεβίτ«θα μπορούσε να απειληθεί η δημοκρατία» στην Τουρκία - μια σαφής αναφορά σε κίνδυνο πραξικοπήματος.

Οι χαίνουσες πληγές της οικονομικής κρίσης που άρχισε το Νοέμβριο και προσέλαβε εκρηκτικές διαστάσεις τον Φεβρουάριο κακοφορμίζουν κάθε ημέρα που περνά: Οι απολύσεις μέσα σε διάστημα περίπου δύο μηνών ξεπερνούν τις 500.000, οι τιμές έχουν εκτοξευτεί στα ουράνια, η λίρα έχει καταποντιστεί και ο λαός βρίσκεται σε κατάσταση σοκ.

«Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή. Το κράτος βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και κινδυνεύει να βρεθεί σε κατάσταση να μην μπορεί να πληρώσει τα χρέη του. Αν δε βγούμε από την κρίση μέσα σε δύο εβδομάδες, σημαντικές αλλαγές μπορεί να συμβούν, η δημοκρατία μπορεί να τραυματιστεί», δήλωσε ο Ντερβίς, σύμφωνα με το Associated Press.

Η φιλολογία και τα υπονοούμενα περί παρέμβασης των στρατιωτικών στα πολιτικοοικονομικά πράγματα της Τουρκίας - με το τέταρτο πραξικόπημα από το 1960 - δεν είναι κάτι καινούριο, καθώς αναλυτές βλέπουν ευνοϊκά (!) την «προσωρινή κατάργηση» της τουρκικής δημοκρατίας και το σχηματισμό τεχνοκρατικής κυβέρνησης.

Μεθαύριο στην Τουρκία φτάνουν στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), που θα εξετάσουν την κατάσταση και θα αποφασίσουν την «αποδέσμευση» ή μη επιπλέον 6,25 δισ. δολαρίων από τα ήδη υπεσχημένα δάνεια. Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι ουδείς διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός συζητά το αίτημα του Ντερβίς για νέα δάνεια, ύψους 12 δισ. δολαρίων.

Ανάληψη ευθύνης

Με ανακοινώσεις του, το Εθνικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο - Κόμμα (DHKC/P) ανέλαβε την ευθύνη για τους θανάτους 4 αστυνομικών, σε επιθέσεις των τελευταίων ημερών. Στο μεταξύ, παραμένει κρίσιμη η κατάσταση εκατοντάδων απεργών πείνας πολιτικών κρατουμένων, που εξακολουθούν την κινητοποίησή τους στις φυλακές της γειτονικής χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ