Σάββατο 11 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ανασυγκρότηση των ΝΑΤΟικών στρατιών

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ανασυγκροτούνται οι διοικήσεις και μειώνονται κατά περίπου 12.000 στρατιώτες οι πολυάριθμες πολυεθνικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ σε Βοσνία - Ερζεγοβίνη και Κοσσυφοπέδιο, καθώς οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι του Βορειοατλαντικού Συμφώνου έκριναν πως «η κατάσταση πολιτικής σταθερότητας στην περιοχή «εμφανίζεται βελτιωμένη».

Στη χτεσινή ανακοίνωση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες αναφέρεται πως οι συγκριμένες αλλαγές θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2003. Ειδικότερα, η πολυεθνική «Δύναμη Σταθερότητας» («SFOR») στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη θα μειωθεί κατά 7.000, προκειμένου έως τον προσεχή Δεκέμβρη να ανέρχεται συνολικά σε 12.000 στρατιώτες. Στο Κοσσυφοπέδιο, η πολυεθνική δύναμη KFOR θα συρρικνωθεί κατά 4.800 στρατιώτες, ώστε το σύνολό της να ανέρχεται τελικώς σε 33.200 άτομα. Αλλαγές θα σημειωθούν και στο διοικητικό τομέα της KFOR, καθώς οι γαλλικές και βρετανικές ταξιαρχίες θα συγχωνευτούν σε μία, όπως επίσης σε μία θα συγχωνευτεί η γερμανική και ιταλική διοίκηση στο Κοσσυφοπέδιο. Αντίθετα, οι ΗΠΑ θα έχουν τη διοίκηση και τον ολοκληρωτικό έλεγχο σε όλο το Ανατολικό Κοσσυφοπέδιο...

«Οταν στείλαμε για πρώτη φορά δυνάμεις στα Βαλκάνια, πολλά άλλαξαν και βελτιώθηκαν. Σήμερα τροποποιούμε ανάλογα τη στάση μας. Ωστόσο, αυτό που δεν έχει αλλάξει είναι η αποφασιστικότητά μας να εργαστούμε μαζί με τους ανθρώπους της περιοχής για να οικοδομηθεί η ειρήνη και η ευημερία. Τώρα είναι καταλληλότερο να δημιουργήσουμε ελαφρύτερες, ευκίνητες και εύκαμπτες δυνάμεις» αναφέρει σε δήλωσή του που συνοδεύει την ανακοίνωση του ΝΑΤΟ ο ΓΓ του οργανισμού, Τζορτζ Ρόμπερτσον.

Στη δε ανακοίνωση του ΝΑΤΟ αναφέρεται πως οι συγκεκριμένες αλλαγές γίνονται για να καταστεί καλύτερη η αντιμετώπιση «περιφερειακών ζητημάτων, όπως η ροή προσφύγων, η ασφάλεια των συνόρων, ο κανόνας του νόμου κατά μήκος όλων των επιχειρησιακών περιοχών». Ορισμένες από τις αλλαγές σχεδιάστηκαν ώστε να επιτραπεί η κατά το δυνατόν ολοκλήρωση ανάμεσα στις διοικήσεις των δύο πολυεθνικών ΝΑΤΟικών δυνάμεων σε Κοσσυφοπέδιο και Βοσνία «προκειμένου να αποφευχθούν οι διπλές διοικήσεις και οι παραπάνω εξοπλισμοί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ