Τετάρτη 17 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Εκκαθάριση παντού

ΤΖΕΝΙΝ - ΡΑΜΑΛΑ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΒΗΘΛΕΕΜ.--

Αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας εντός των κατειλημμένων παλαιστινιακών πόλεων και μέτρα ασφαλείας σε όλα τα σημεία ελέγχου ισχύουν από χτες το βράδυ, μετά από σχετική ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού. Η απόφαση ελήφθη προκειμένου να υπάρξει η «μέγιστη δυνατή ασφάλεια στις (χτεσινοβραδινές) εκδηλώσεις μνήμης για τους Ισραηλινούς πεσόντες» στους διάφορους πολέμους, αλλά και μετά από «ασφαλείς πληροφορίες ότι προετοιμάζονται επιθέσεις με αφορμή τη σύλληψη του ηγέτη της Φατάχ».

Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε στις παλαιστινιακές συνοικίες Αμπού Ντις, Ιζάριγιεχ, Σαουάρχτα ας Σχαρκίγιεχ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, όπου αναπτύχθηκαν στρατεύματα. Καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας αλλά και της χτεσινής νύχτας, ο ισραηλινός στρατός «εκκαθάριζε» από πόρτα σε πόρτα στις Χιμπέτ Μπέιτ Χασάν, Λούμπα, Αλ Ραμ, Ανάτα, Μπέιτ Φατζάρ, Φάρα, Μοχάμεντ Νταράγκχεχ, όπου πραγματοποιήθηκαν δεκάδες συλλήψεις υπόπτων. Επίσης, εισέβαλαν, εκ νέου, για λίγη ώρα στην Τουλκαρέμ, όπου έγιναν 4 συλλήψεις, και στη Ραφίντιγιεχ, έξω από τη Νάμπλους, όπου συγκέντρωσαν όλους τους άνδρες για ανάκριση, συμπεριλαμβανομένου ενός Παλαιστινίου δημοσιογράφου του «Ασοσιέιτεντ Πρες», ο οποίος «θα ανακριθεί όπως όλοι», παρά τις διαμαρτυρίες του πρακτορείου.

Οι ισραηλινές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι η «επιχείρηση - σκούπα» απέδωσε καρπούς, αφού συνελλήφθησαν «πολλά μέλη της Χαμάς, ανάμεσα στα οποία και ο συνεργός του καμικάζι αυτοκτονίας της επίθεσης στη Νετάνια, στις 30 Μάρτη». Αγνωστος παραμένει ο ακριβής αριθμός των νεκρών, των τραυματιών και των συλληφθέντων, αφού οι επιχειρήσεις συνεχίζονται χωρίς να υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στους δημοσιογράφους, στις περισσότερες περιοχές. Αλλοδαποί φιλειρηνιστές που προσπάθησαν να προσεγγίσουν τη Νάμπλους και τα πέριξ προσφυγικά στρατόπεδα ξυλοκοπήθηκαν και εκδιώχθηκαν, ενώ οι καταυλισμοί Ασκαρ και Μπαλάτα δέχονται διαρκώς πυρά και παραμένουν χωρίς νερό και ηλεκτρικό για 13η μέρα.

Τραγική φαίνεται ότι είναι η κατάσταση και στη Ραμάλα, όπου για 5η συνεχόμενη μέρα ο ισραηλινός στρατός εμπόδισε ασθενοφόρο να μεταφέρει τρόφιμα και φάρμακα στο προεδρικό μέγαρο. Στη Βηθλεέμ, ο ισραηλινός στρατός σφίγγει τον κλοιό γύρω από το Ναό της Γέννησης, όπου χτες το βράδυ σημειώθηκε σφοδρή ανταλλαγή πυρών, ενώ στρατιωτικός εκπρόσωπος επιβεβαίωνε ότι «γίνονται επιχειρήσεις». Ο κυβερνήτης της πόλης, που βρίσκεται εντός του Ναού, υποστήριζε ότι έγινε απόπειρα εισβολής. Η ακριβής εικόνα ήταν αδύνατο να διευκρινιστεί, αφού ο στρατός κατέλαβε και το ξενοδοχείο «Σταρ», όπου διέμεναν ελάχιστοι δημοσιογράφοι που τους απαγορεύτηκε η έξοδος από το κτίριο.

Στην Τζενίν, χτες, ο ισραηλινός στρατός οργάνωσε «περιήγηση» για επιλεγμένους δημοσιογράφους (κριτήριο υποτίθεται ότι ήταν η ακροαματικότητα των Μέσων τους) για 90 λεπτά σε συγκεκριμένα σημεία του προσφυγικού καταυλισμού. Ο «διοικητής - ξεναγός» επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει τίποτε κρυφό, οι νεκροί είναι ελάχιστοι και οι απαγορεύσεις είναι θέμα ασφαλείας». Εντούτοις, οι δημοσιογραφικές μαρτυρίες είναι αντίθετες, μιλούν για εικόνα «ισοπέδωσης», όπου «αν και δε βλέπεις τα πτώματα κάτω από τα συντρίμμια που πατήθηκαν από τα τανκς, τα οσμίζεσαι». Ο Ερυθρός Σταυρός και η Επιτροπή για την Ανακούφιση των Προσφύγων κατήγγειλαν ότι δεν τους δίνεται άδεια να «μοιράσουν φάρμακα και τρόφιμα στους εναπομείναντες κατοίκους», εκφράζοντας φόβους για επιδημίες, όπως χολέρας. Ο Φιλ Ριβς της «Independent» έγραφε για «τερατώδες έγκλημα που είναι αδύνατον να καλυφθεί, παρά τις προσπάθειες του στρατού», ενώ το μεγαλύτερο μέρος του καταυλισμού παραμένει απροσπέλαστο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέο μπαράζ ισραηλινών επιδρομών (2024-01-11 00:00:00.0)
Συνεχίστηκε η φονική εισβολή στην προσφυγούπολη Τζενίν (2023-12-14 00:00:00.0)
Αυξάνονται οι δολοφονίες από τον ισραηλινό στρατό (2023-11-25 00:00:00.0)
Ανείπωτη η φρίκη ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις (2002-04-18 00:00:00.0)
«Δε θα μείνει ανέγγιχτη ούτε γωνία» (2002-04-05 00:00:00.0)
«Αντιτρομοκρατικό» λουτρό αίματος (2002-03-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ