Τετάρτη 17 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
Παραιτήθηκε η ολλανδική κυβέρνηση λόγω ... Σρεμπρένιτσα

ΧΑΓΗ.--

Λίγες βδομάδες πριν τις γενικές εκλογές της 15ης του Μάη, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Βιμ Κοκ, υπέβαλε, χτες, την παραίτηση της κυβέρνησής του, ισχυριζόμενος πως μ' αυτόν τον τρόπο θέλησε να δείξει ότι αναγνωρίζει τις ευθύνες που επέρριψε στις ολλανδικές αρχές πρόσφατο πόρισμα του Ιδρύματος Τεκμηρίωσης του Πολέμου σχετικά με τη σφαγή Βόσνιων, το 1995, στον προστατευόμενο από κυανόκρανους του ΟΗΕ θύλακο της Σρεμπρένιτσα...

Ο Βιμ Κοκ επέδωσε το απόγευμα την επιστολή παραίτησης της 15μελούς κυβέρνησης του λεγόμενου κεντροαριστερού συνασπισμού στη βασίλισσα Βεατρίκη της Ολλανδίας, η οποία ωστόσο του ζήτησε να παραμείνει στη θέση του με την ιδιότητα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού. «Με δεδομένο το πολύ μικρό χρονικό διάστημα μέχρι τις εκλογές, η βασίλισσα ζήτησε από τους υπουργούς να συνεχίσουν να κάνουν ό,τι θεωρούν αναγκαίο για το συμφέρον του ολλανδικού κράτους», ανέφερε η ανακοίνωση από το γραφείο της βασίλισσας.

Η κυβέρνηση του Βιμ Κοκ παραιτήθηκε μετά από έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο, στο οποίο συζητήθηκε αναλυτικά η πολύκροτη έκθεση του Ιδρύματος Τεκμηρίωσης Πολέμου, που είχε δημοσιοποιηθεί την περασμένη Τετάρτη. Η έκθεση, ως γνωστόν, επέρριπτε σαφείς ευθύνες στην τότε ολλανδική κυβέρνηση (που συγκροτούνταν και τότε απ' τα ίδια κόμματα τα οποία συγκροτούν το κυβερνών σχήμα του Βιμ Κοκ) για την «πλήρη αδυναμία» των Ολλανδών κυανόκρανων να προστατεύσουν το θύλακο της Σρεμπρένιτσα. Ιδιαίτερη αναφορά υπήρχε στις ευθύνες των σημερινών υπουργών Αμυνας και Περιβάλλοντος, οι οποίοι είχαν προϊδεάσει από προχτές για το ενδεχόμενο παραίτησής τους για λόγους ευθιξίας... Τέλος, μία απ' τις σοβαρότερες κατηγορίες που διατυπώνονταν στην έκθεση αφορούσε στην απόκρυψη στοιχείων από τον ολλανδικό στρατό, με στόχο τη διαφύλαξη της φήμης του τότε υπουργού Αμυνας της Ολλανδίας, Γιόρις Βουρχόβε.

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας χτες βράδυ στο ολλανδικό Κοινοβούλιο, τόνισε: «Η διεθνής κοινότητα είναι ανώνυμη και δεν μπορεί να αναλάβει ευθύνη με τρόπο ορατό για τα θύματα και τους οικείους των θυμάτων της Σρεμπρένιτσα. Εγώ όμως μπορώ και το κάνω»...

Η έκθεση του γαλλικού Κοινοβουλίου

Οι ευθύνες που σχετίζονται με την πολιτική ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και των ΗΠΑ και του ΟΗΕ στα όσα δραματικά συνέβησαν κατά τη βοσνιακή σύρραξη, και δη στη Σρεμπρένιτσα, είχαν επισημανθεί απ' τον περασμένο Νοέμβρη σε ανάλογη έκθεση που είχε συντάξει ερευνητική επιτροπή του γαλλικού Κοινοβουλίου.

Η γαλλική έκθεση κατέκρινε «όλα τα κράτη που είχαν αναλάβει κάποιες δεσμεύσεις, κυρίως στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις οποίες δεν τήρησαν ποτέ».

Στην έκθεση αναφέρεται πως το Παρίσι «δεν είναι λιγότερο υπεύθυνο απ' ό,τι το Λονδίνο, η Ουάσιγκτον και η Χάγη», εντούτοις δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στα στρατόπεδα των Ολλανδών κυανόκρανων στη Σρεμπρένιτσα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ