Τετάρτη 17 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Αποκαλύπτονται και παραγκωνίζονται οι πραξικοπηματίες

ΚΑΡΑΚΑΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Η ανατροπή ενός ηγέτη κράτους, το οποίον η Ουάσιγκτον τον έχει κατατάξει ως ένοχο ανυπακοής, όπως η άρνησή του να συνεργαστεί σχεδόν σε όλα τα επίπεδα με τις αμερικανικές αρχές, όπως τη χρήση του εναέριου χώρου από τα αμερικανικά στρατιωτικά ή η πεισματική άρνησή του να παρέχει κάθε είδους πληροφορίες για την ευάριθμη αραβική κοινότητα της Βενεζουέλας, και τόσα άλλα, ήταν ένα καθήκον τόσο «φυσικό» για τη CIA και ο μόνος λόγος για τον οποίο η μυστική υπηρεσία των ΗΠΑ δε θα μπορούσε να είναι αναμειγμένη, θα ήταν στην περίπτωση που η υπηρεσία θα είχε διαλυθεί...

Εννοείται ότι κάτι τέτοιο ποτέ δε συνέβη και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι τώρα τρέχουν να «μαζέψουν τα αμάζευτα», εκτός της «ντροπής και της θλίψης», που θέλουν εντέχνως να αποκρύψουν. Εντούτοις, είναι πια πολύ δύσκολο να αποκρυφτούν τα στοιχεία και πρώτα και κύρια όλες οι έγκριτες αμερικανικές εφημερίδες βρίθουν αποκαλύψεων, όσον αφορά στο σχεδιασμό του πραξικοπήματος, αλλά και την «απαραίτητη κριτική». Μετά το «Newsweek» και την «Washington Post», και οι «New York Times», σε χθεσινό τους δημοσίευμα, επικαλούμενοι κυβερνητικούς αξιωματούχους, αναφέρουν ότι ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες με τους αρχηγούς του πραξικοπήματος και συμφώνησαν μαζί τους ότι θα πρέπει να απομακρυνθεί από την εξουσία. Αλλά οι αφηγήσεις των αξιωματούχων της κυβέρνησης Μπους, για το τι είπαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στους αντιπάλους του Τσάβες σχετικά με τους αποδεκτούς τρόπους ανατροπής του διαφέρουν ως προς τον τρόπο, δηλαδή με όλα τα μέσα, ή μόνο διά της συνταγματικής οδού.

Την αμερικανόπνευστη υποκίνηση του πραξικοπήματος την αποκάλυψε και ο ίδιος ο Τσάβες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όπου ανέφερε πολύ συγκεκριμένα ότι «στρατιωτικοί ακόλουθοι από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και την Κολομβία έφθασαν στο Καράκας, ενώ στρατιωτικοί απαιτούσαν στο Μιραφλόρες την παραίτησή του».

Οσον αφορά τώρα στους υποκινητές και τους πρωτοστάτες, ο Πέδρο Καρμόνα, ο πρόεδρος των Βιομηχάνων, μεταφέρθηκε χθες από το οχυρό Φουέρτε Τιούνα και τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό. Σύμφωνα με το Ρόιτερς, αλλά και δημοσιεύματα εφημερίδων, συνολικά έχουν γίνει 100 συλλήψεις, στρατιωτικών, πολιτικών, αλλά και διευθυντικών στελεχών ΜΜΕ, ανάμεσά τους, ο πρώην αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, Εφρέν Βάσκες Βελάσκο, αλλά και οι αξιωματικοί που πρώτοι από το Φεβρουάριο δημόσια είχαν ζητήσει την παραίτησή του και υποκινούσαν μαζί με την «Κοινωνία των Πολιτών» το λαό να στηρίξει το πραξικόπημα, που έγινε για 48 ώρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ