Τετάρτη 17 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Βγήκαν ξανά για κυνήγι» Βρετανοί και Αμερικανοί

Βρετανοί κομάντος επιβιβάζονται σε ελικόπτερο. Μια νέα επιχείρηση καταδίωξης μαχητών της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν εξελίσσεται

Associated Press

Βρετανοί κομάντος επιβιβάζονται σε ελικόπτερο. Μια νέα επιχείρηση καταδίωξης μαχητών της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν εξελίσσεται
ΚΑΜΠΟΥΛ, ΛΟΝΔΙΝΟ, ΡΩΜΗ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ και ΑΓΚΥΡΑ.--

Εκατοντάδες Βρετανοί κομάντος άρχισαν χτες να κυνηγούν τους εναπομείναντες μαχητές της Αλ-Κάιντα και των Ταλιμπάν σε απομακρυσμένες ορεινές περιοχές του Αφγανιστάν --στην πρώτη εμπλοκή των Βρετανών στρατιωτών σε μάχες από τον πόλεμο του 1991 και την πρώτη εμπλοκή του συγκεκριμένου Σώματος από την εποχή, όπως θυμίζουν οι λονδρέζικοι Τάιμς, του πολέμου των Φόκλαντς. Πρόκειται για επίλεκτα τμήματα της συνολικής βρετανικής δύναμης των 1.700 ανδρών, που έφτασε στη χώρα, με εκπαίδευση στις μάχες σε μεγάλο υψόμετρο και δύσβατα, ορεινά εδάφη. Ο συνεχιζόμενος πόλεμος της «Συμμαχίας» στο Αφγανιστάν αλλάζει μόνο ως προς το ότι διεξάγεται με τακτικές αντάρτικου, καθώς οι μαζικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί και η δράση μεγάλων τακτικών δυνάμεων των Αμερικανών, που υπολογίζεται πως έχουν 7.000 άνδρες στο Αφγανιστάν, δεν απέφεραν καρπούς.

Αρκετοί πολιτικοί, πάντως, στη Βρετανία εκφράζουν ανησυχία σχετικά με τον αντιφατικό ρόλο των βρετανικών ένοπλων δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Από τη μια βρίσκονται στη διοίκηση της ISAF, μιας θεωρητικώς «ειρηνευτικής» αποστολής, και ταυτόχρονα διεξάγουν πολεμικές επιχειρήσεις. Ο Ανταμ Ινγκραμ, υφυπουργός Αμυνας, απόφυγε επί της ουσίας να απαντήσει αρκούμενος να δηλώσει ότι «πρόκειται για μια πολύ συγκεκριμένη αποστολή --και θα υπάρξουν και άλλες-- για να επιτευχθεί ο στόχος της αντιμετώπισης των δυνάμεων των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα που παραμένουν στο Αφγανιστάν». Εκτιμάται ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν «τουλάχιστον» μέχρι το καλοκαίρι.

Στην Τουρκία, χώρα που αναμένεται να παραλάβει από τη Βρετανία την ηγεσία της ISAF, χτες βρισκόταν ο Κινέζος πρωθυπουργός Ζου Ρονγκτζί, ο οποίος στην κοινή συνέντευξη με τον Μπουλέντ Ετζεβίτ είπε ότι οι δύο χώρες «πρέπει να συνεργαστούν στενά στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας», και ειδικά σε ό,τι αφορά την (τουρκόφωνη) κινεζική μειονότητα των Ουιγούρων. Ουσιαστική απάντηση από τον Ετζεβίτ δεν υπήρξε, πάντως το «άνοιγμα» αυτό μάλλον δεν άρεσε στην τουρκική στρατιωτική ελίτ.

Στο πολιτικό επίπεδο δεν υπήρχε τίποτα νεότερο από τη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, όπου έχει αρχίσει η προπαρασκευαστική διαδικασία της Λόγια Τζίργκα, αφού όλοι περιμένουν την άφιξη του Ζαχέρ Σαχ, του έκπτωτου μονάρχη του Αφγανιστάν, που έχει να πατήσει το πόδι του στο έδαφος της χώρας 29 χρόνια. Για να τον συνοδεύσει στη χώρα έφτασε χτες στην Ιταλία ο προσωρινός πρωθυπουργός του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι. Η επιστροφή των δύο ανδρών και των αρκετών υπουργών της μεταβατικής κυβέρνησης, που συνόδευσαν τον Καρζάι, αναμένεται αύριο, Πέμπτη.

Μια είδηση που μάλλον προκαλεί αρκετή «ανησυχία» στην κυβέρνηση Καρζάι είναι η αναφερόμενη από τη βρετανική εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ «δυσαρέσκεια» της ΕΕ, που απειλεί να διακόψει κάθε βοήθεια, αξιώνοντας με ανακοινωθέν του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της «να αναληφθεί επείγουσα δράση, για να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο νομισματικό σύστημα... (και) ένα επαρκές μακροοικονομικό πλαίσιο». Στα... ελληνικά αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ ανησυχεί ότι τα ιλιγγιώδη ποσά της υπεσχημένης βοήθειας είτε θα χαθούν είτε θα πάρουν την άγουσα για ελβετικές τράπεζες. Ηδη φαίνεται πως η καταβολή της επόμενης δόσης της υπεσχημένης βοήθειας της ΕΕ προς το Αφγανιστάν θα αναβληθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ