Τετάρτη 17 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Μαζική απεργία

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Εκατομμύρια Ινδών δημοσίων υπαλλήλων κατέβηκαν χτες σε απεργία διαδηλώνοντας κατά των σχεδιαζόμενων αλλαγών στην εργατική νομοθεσία, που τα συνδικάτα στο σύνολό τους αποκαλούν «αντεργατικές», αλλά και της συνεχιζόμενης κούρσας ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης του Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ.

Συνδικαλιστές εκτιμούσαν χτες ότι η συμμετοχή έφθασε τα 10 εκατομμύρια εργαζομένων στον δημόσιο τομέα - με τις τράπεζες, τις αερομεταφορές, τις συγκοινωνίες και την εκπαίδευση να παραλύουν. Στην απεργία συμμετείχαν ακόμη λιμενεργάτες, ανθρακωρύχοι, διοικητικοί υπάλληλοι και εργαζόμενοι σε άλλους κλάδους.

Βασική ένσταση των εργαζομένων στις προτεινόμενες εργασιακές μεταρρυθμίσεις είναι η αναφερόμενη από τον ινδικό Τύπο πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει στις ιδιωτικές επιχειρήσεις το δικαίωμα να απολύουν ευκολότερα εργαζόμενους. Ακόμη και το συνδικάτο του κυβερνώντος κόμματος συμμετείχε στην απεργία...

Σε άλλες εξελίξεις από την Ινδία, ανθρωπιστικές οργανώσεις ανακοίνωσαν ότι ο επίσημος απολογισμός των νεκρών στις ταραχές του Γκουζαράτ μεταξύ ινδουιστών και μουσουλμάνων, που κάνει λόγο για 850 θύματα, είναι ανακριβής και ο πραγματικός αριθμός πλησιάζει τους 2.000 νεκρούς. Αν και η κρατιδιακή κυβέρνηση κατηγορήθηκε για συνέργεια με την ινδουιστική άκρα δεξιά που επιδόθηκε σε αντίποινα κατά μουσουλμάνων, μετά την «τυφλή» επίθεση μουσουλμάνων σε τρένο που μετέφερε ινδουιστές προσκυνητές, το θέμα συνεχίζει να προκαλεί πολιτική θύελλα.

Και στο Κασμίρ, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 20 τραυματίστηκαν από έκρηξη παγιδευμένου μονοποδηλάτου στην περιοχή Αουαντιπόρα. Η ευθύνη για την επίθεση δεν αναλήφθηκε από καμία οργάνωση, πάντως οι ινδικές αρχές την αποδίδουν σε αυτονομιστές μουσουλμάνους. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι δύο μαθητές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ