Τετάρτη 17 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Παγκόσμια δράση κατά των ιμπεριαλιστών

Παρέμβαση του Εκτελεστικού Γραμματέα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης Θ. Παφίλη

Ψήφισμα καταπέλτη, στο οποίο καταγγέλλεται σφοδρά η βία της ισραηλινής κυβέρνησης εναντίον του παλαιστινιακού λαού, εξέδωσαν οι εκπρόσωποι που παίρνουν μέρος στην 58η Σύνοδο της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που πραγματοποιείται στη Γενεύη.

Πρέπει να τονίσουμε ότι στη συγκεκριμένη σύνοδο, συμμετέχουν εκπρόσωποι κυβερνήσεων και διεθνών οργανώσεων από πολλές χώρες του κόσμου. Στο ψήφισμα, που εξέδωσε η επιτροπή και το οποίο υπερψήφισαν τα περισσότερα μέλη της, εκτός από τους εκπροσώπους πέντε χωρών (Καναδά, Τσεχίας, Γερμανίας, Γουατεμάλας, Μ. Βρετανίας), καταγγέλλεται η παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων από την πλευρά του Ισραήλ, ενώ ταυτόχρονα αναγνωρίζεται το νόμιμο δικαίωμα στον παλαιστινιακό λαό να αντισταθεί. Επίσης, μέσα από το συγκεκριμένο κείμενο, ζητείται από την ισραηλινή κυβέρνηση να σεβαστεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και οι εκπρόσωποι καλούν τον ΓΓ του ΟΗΕ να μεταφέρει το συγκεκριμένο ψήφισμα στους κυβερνητικούς αξιωματούχους του Ισραήλ.

Στη Σύνοδο πήρε μέρος και ο Εκτελεστικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) Θ. Παφίλης. Στην παρέμβασή του, Ο Θ. Παφίλης μεταξύ άλλων τόνισε: «Η Σύνοδος συνέρχεται σε μια χρονική περίοδο που η ανθρωπότητα ολόκληρη συγκλονίζεται από τη θηριωδία που διαπράττει η κυβέρνηση του Ισραήλ και έχει στόχο τη γενοκτονία και εξαφάνιση του παλαιστινιακού λαού. Ταυτόχρονα, η ανθρωπότητα συγκλονίζεται από τις τεράστιες λαϊκές κινητοποιήσεις που καταδικάζουν αυτό το έγκλημα και απαιτούν το αυτονόητο δικαίωμα ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους».

Οι πραγματικοί υπεύθυνοι...

Το άφθονο και αθώο αίμα του παλαιστινιακού λαού, υπογραμμίζεται σ' άλλο σημείο της παρέμβασης, «μαζί με το αίμα του γιουγκοσλαβικού λαού, των αθώων θυμάτων της 11ης Σεπτέμβρη, το αίμα των δεκάδων χιλιάδων Αφγανών, των αθώων Ισραηλινών πολιτών, αποτελεί και το επίσημο ένδυμα εκείνων που κυριαρχούν σήμερα στην ανθρωπότητα. Στάζει μέσα από τα χέρια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και όλων εκείνων που άμεσα ή έμμεσα αποδέχονται και συναινούν στην οικοδόμηση της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης.

Οι υποκριτικές δηλώσεις των ΗΠΑ, των κυβερνήσεων της ΕΕ και άλλων χωρών για τη δήθεν καταδίκη του Σαρόν δεν μπορούν να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες τους και τα πελώρια ερωτηματικά που αναδύονται.

Ο ιμπεριαλισμός, η καπιταλιστική βαρβαρότητα, η νέα τάξη πραγμάτων, η προσπάθεια του κεφαλαίου για την παγκόσμια κυριαρχία, οι εκπρόσωποί τους στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της ΕΕ, άλλων χωρών, είναι υπεύθυνοι, οδηγούν, καθοδηγούν, το σφαγιασμό λαών ολόκληρων για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους».

Στα χεριά των λαών η προστασία των Παλαιστινίων

Η προστασία του παλαιστινιακού λαού, επισημαίνεται στην παρέμβαση, «από τον αφανισμό του, η δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, βρίσκεται κυριολεκτικά στα χέρια των ίδιων των λαών. Στο γενικό ξεσηκωμό, στην κινητοποίησή τους.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης κάνει έκκληση σε όλους όσοι αρνούνται τη βαρβαρότητα, να υψώσουν τη φωνή τους, να συναντηθούν με όλα τα μαχόμενα κινήματα, με το φιλειρηνικό κίνημα, τα άλλα κοινωνικά κινήματα, να δημιουργήσουν μια ασπίδα προστασίας του παλαιστινιακού λαού. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, σε όλες τις ηπείρους πρωτοστατεί ή συμμετέχει με άλλες οργανώσεις στις κινητοποιήσεις που απαιτούν άμεση αποχώρηση του Ισραήλ από τα παλαιστινιακά εδάφη και δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ