ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΝΕΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ
Στα μπλόκα της οργής!

Με την ένταση του αγώνα απαντούν οι αγρότες στη συκοφαντική επίθεση της κυβέρνησης

Αποψη από το μπλόκο της Λάρισας χτες το μεσημέρι

Eurokinissi

Αποψη από το μπλόκο της Λάρισας χτες το μεσημέρι
Στα μπλόκα του αγώνα, που έχουν στηθεί κατά μήκος της Ελλάδας και συγκεκριμένα στη Στερεά, στη Θεσσαλία και τη Μακεδονία, βρίσκονται ξανά χιλιάδες βαμβακοπαραγωγοί και άλλοι αγρότες. Και με το νέο κύκλο αγωνιστικών κινητοποιήσεων, οι αγρότες, εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους τόσο στην απόφαση της κυβέρνησης να βγάλει εκτός επιδότησης κοντά στους 200.000 τόνους βαμβακιού, ζητούν να πληρωθούν την επιδότηση για όλες τις ποσότητες που παρέδωσαν και να αλλάξει ο καταστροφικός κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το βαμβάκι. Στις επάλξεις βρίσκονται και οι παγετόπληκτοι από την κακοκαιρία του περασμένου χειμώνα, διεκδικώντας δίκαιες αποζημιώσεις, πάγωμα των αγροτικών χρεών και άτοκα δάνεια για να συνεχίζουν την καλλιέργεια.

Μαζί με αυτά τα συγκεκριμένα αιτήματα οι αγωνιζόμενοι αγρότες θέτουν και όλα τα άλλα που αφορούν:

  • στην κατάργηση των ποσοστώσεων και των προστίμων συνυπευθυνότητας που επιβάλει η ΕΕ
  • στη μείωση του κόστους παραγωγής
  • στην κατασκευή των έργων υποδομής, στην παραμονή της ΑΤΕ στο δημόσιο
  • στην ενίσχυση των συνεταιρισμών, στην αύξηση των συντάξεων κ.ά.

Ταυτόχρονα, δηλώνουν προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ο αγώνας τους δε στοχεύει απλώς στη λύση κάποιων επιμέρους προβλημάτων, αλλά στην ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στη Θεσσαλία

Eurokinissi

Πάνω από 10 μπλόκα έχουν στήσει οι αγρότες της Θεσσαλίας, οι οποίοι συνεχίζουν και εντείνουν τον αγώνα τους, για την επίλυση των προβλημάτων και την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής που εφαρμόζεται. Συγκεκριμένα μεγάλο μπλόκο, με εκατοντάδες τρακτέρ έχει στηθεί στο Δρούγο Δομοκού, από αγρότες της Καρδίτσας και της Φθιώτιδας. Καρδιτσιώτες αγρότες έστησαν ακόμα μπλόκα στο Δέλτα Καρδίτσας, στο Δέλτα Ιτέας και στον Πάμισο. Οι Τρικαλινοί στη Φαρκαδόνα, ενώ πολλά τρακτέρ έχουν βγει σε πλατείες χωριών, όπως στο Μεγαλοχώρι, στη Νομή, στους Ταξιάρχες κ.α. Μαγνησιώτες και Λαρισαίοι αγρότες έχουν στήσει τέσσερα μπλόκα κατά μήκος της νέας Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης (σε Κεφάλωση Αλμυρού, Αερινό, Πλατύκαμπο, Γυρτώνη), ένα επί της παλιάς Εθνικής Οδού Λάρισας - Βόλου (στο ύψος του Αχίλλειου) κι ένα κοντά στο Καλαμάκι, στο δρόμο Λάρισας - Αγιάς.

Οι αγωνιστές της αγροτιάς παραμένουν στα μπλόκα, δηλώνοντας την αποφασιστικότητά τους να παλέψουν για το δίκιο τους.

Ο Β. Γάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γραμματικού, μέλος της διοίκησης της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, από το μπλόκο του Δρούγου, υπογραμμίζει: «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, δίνοντας δυναμική απάντηση στην επιχείρηση της κυβέρνησης να μας συκοφαντήσει, χαρακτηρίζοντάς μας κλέφτες, ενώ κλέφτης είναι ο κανονισμός της ΕΕ για το βαμβάκι, που αυτή εφαρμόζει. Γι' αυτό και παλεύουμε για την αλλαγή του στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μικρομεσαίων βαμβακοκαλλιεργητών και γενικότερα για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που στοχεύει στο ξεκλήρισμά μας».

Ο Β. Παπαλίτσας, γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας από το μπλόκο του Πάμισου, τονίζει: «Οι νέες κινητοποιήσεις δεν ήρθαν ως "κεραυνός εν αιθρία" αλλά ήταν αναμενόμενες, αφού oι υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι δε θα μείνει εκτός επιδότησης ούτε ένα κιλό από την εντός ΟΣΔΕ παραγωγή βαμβακιού, αποδείχτηκαν ψεύτικες. Οι κινητοποιήσεις εντάσσονται στη μακρόχρονη πάλη μας για την ανατροπή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Σ' αυτό τον αγώνα καλούμε σε συμπαράσταση και συμπαράταξη όλα τ' άλλα λαϊκά στρώματα».

Ο Σπ. Τσιοτινός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων «Η Ανοιξη», από το μπλόκο της Φαρκαδόνας επισημαίνει: «Δεν έχουμε άλλη επιλογή από τη συνέχιση και ένταση του αγώνα μας για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που επιβάλλει περιορισμούς στις καλλιέργειες και πρόστιμα συνυπευθυνότητας, μας "βουλιάζει" στα χρέη, αυξάνει το κόστος παραγωγής με στόχο το ξεκλήρισμά μας και τη δημιουργία αγροτικών καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Και ο κανονισμός της ΕΕ για το βαμβάκι, που αντιπαλεύουμε, είναι μέρος αυτής της πολιτικής. Γι' αυτό άλλωστε ζητούμε από τα πολιτικά κόμματα να πάρουν θέση σ' αυτή τη βάση».

Ο Ν. Ζαμπούκας, πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, από το μπλόκο της Κεφάλωσης Αλμυρού τονίζει: «Το πρόβλημα του βαμβακιού, δεν είναι και δεν πρέπει να το θεωρούμε "ξεκομμένο" από το σύνολο των προβλημάτων για όλα τα αγροτικά προϊόντα, που δημιουργεί, οξύνει και πολλαπλασιάζει η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Την πολιτική αυτή στηρίζουν η ΝΔ καθώς και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν δηλώσει πίστη και υποταγή στην ΕΕ του κεφαλαίου και των μονοπωλίων. Επιβάλλεται, λοιπόν, ο αγώνας μας να έχει ως προοπτική την ανατροπή αυτής της πολιτικής για να μην ξεκληριστούμε».

Ο Ν. Αγγελής, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Μπλόκου Αερινού, δηλώνει: «Είναι ξεκάθαρο, πια, σε όλους τους αγρότες ότι το υπουργείο Γεωργίας και η κυβέρνηση μας είπαν ψέματα. Οπως, επίσης, ότι το θράσος τους ξεπερνά τα όρια της προκλητικότητας, όταν μας χαρακτηρίζουν λωποδύτες. Οι αγρότες έχουν εξοργιστεί ιδιαίτερα, ενώ συνειδητοποιούν ότι ένοχος γι' αυτή την κατάσταση που έχουν περιέλθει είναι ο κανονισμός της ΕΕ για το βαμβάκι και το σύνολο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που εφαρμόζει πιστά η κυβέρνηση».

Ο Αχ. Ντάντης, αγρότης από το μπλόκο του Πλατυκάμπου τονίζει: «Επιμένουμε στα μπλόκα του αγώνα. Εχουμε εξαγριωθεί με τα ψέματα της κυβέρνησης, όπως αυτά που είπαν εδώ στον Πλατύκαμπο, η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κ. Λαλιώτης ότι θα υπάρχει ενιαία τιμή σε όλη την εντός ΟΣΔΕ παραγωγή. Τώρα λένε, όπως είπε ο υφυπουργός Β. Αργύρης, ότι η νομιμότητα δεν έχει σχέση με τα στρέμματα που είχαμε δηλώσει, αλλά με τα κιλά που παρήχθησαν. Η κυβέρνηση, δηλαδή, θεωρεί παράνομους τους αγρότες που είχαν καλή παραγωγή».

Ο Χ. Αρχοντής, γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, από το μπλόκο της Γυρτώνης: «Από την Κυριακή κλιμακώσαμε τον αγώνα με τη δημιουργία νέου μπλόκου στον κόμβο της Γυρτώνης. Ετσι, οι εργαζόμενοι αγρότες του νομού Λάρισας έκαναν ακόμα ένα βήμα κλιμάκωσης του αγώνα τους για την ανατροπή του κανονισμού της ΕΕ για το βαμβάκι, για την επιδότηση όλων των ποσοτήτων βαμβακιού και την απαλλαγή, των μικρών και μεσαίων βαμβακοπαραγωγών, από πρόστιμα συνυπευθυνότητας για τα πρώτα 100 ιδιόκτητα ή 150 ενοικιαζόμενα στρέμματα, για τη διεκδίκηση της κάλυψης στο 100% της ζημιάς στο αγροτικό κεφάλαιο των παγετόπληκτων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Με την κλιμάκωση του αγώνα τους έδωσαν απάντηση στην κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την ΟΝΕ και που νόμιζαν ότι μετά το σαμποτάζ των Τεμπών, θα τελείωναν με τα τρακτέρ, τα μπλόκα και τους αγροτικούς αγώνες».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΕΓΟΣ
Στο πλευρό των βαμβακοπαραγωγών

Τη συμπαράστασή του στον αγώνα των βαμβακοπαραγωγών εκφράζει με δήλωσή του ο δήμαρχος Καρδίτσας Χρ. Τέγος, η οποία έχει ως εξής: «Εχουν ξεπεράσει κάθε όριο αμοραλισμού οι κυβερνώντες. Εκείνοι που χτες ορκίζονταν στο όνομα της σύγκλισης, που ταύτισαν τους δικούς τους ευρωπαϊκούς στόχους με την ευημερία του λαού, τώρα κραδαίνουν απειλητικά τους κανονισμούς, τις απαγορεύσεις και τα ασφυκτικά πλαίσια που επιβάλλει η ΕΕ.

Ηξεραν την προοπτική της βαμβακοκαλλιέργειας, αφού οι ίδιοι την επεξεργάστηκαν.

Ηξεραν ότι εξαπατούν τους αγρότες, όταν τους μιλούσαν κάτω από την πίεση των αγώνων για ενιαία τιμή σ' όλη την παραγωγή βαμβακιού.

Ηξεραν επίσης πως θα διογκωθεί ακόμα περισσότερο ο αριθμός των αγροτών που εγκαταλείπουν την καλλιέργεια και ακολουθούν το δρόμο της ανεργίας και της εξαθλίωσης.

Τώρα που ο κόμπος έφτασε στο χτένι αναγάγουν τη συκοφαντία και το ψεύδος κυρίαρχο στοιχείο της καταδικασμένης, ήδη, πολιτικής τους, αδιαφορώντας για τις κοινωνικές παρενέργειες που, εκ των πραγμάτων, δημιουργεί.

Συμμεριζόμαστε την αγανάκτηση των αγροτών. Στηρίξαμε και στηρίζουμε τον αγώνα τους, που η δικαίωσή του σχετίζεται τόσο με την καταβολή της ίδιας τιμής για όλη την ποσότητα του παραγόμενου βαμβακιού, αλλά, κυρίως, με την αλλαγή του καταστροφικού κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Νασίκας... ασθμαίνων

Οταν ένας αγροτοσυνδικαλιστής δεν πιστεύει στην αποτελεσματικότητα του αγώνα και το αφήνει να φανεί δημοσίως, προσφέρει πολύ «κακές υπηρεσίες» στους συναδέλφους του και στο αγροτικό κίνημα. Και ο Θ. Νασίκας, εκ των ηγετικών αγροτοσυνδικαλιστών της ΝΔ, φαίνεται ότι δεν πιστεύει πως ο αγώνας των αγροτών μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Αλλιώς δεν εξηγούνται δηλώσεις του, σε θεσσαλικό τηλεοπτικό κανάλι, ότι δήθεν ο αγροτικός κόσμος θα ήταν ικανοποιημένος, αν η κυβέρνηση ικανοποιούσε έστω κάποια «μικρά» αιτήματα.

Αν ο Θ. Νασίκας έκανε τις παραπάνω δηλώσεις, επιχειρώντας να δικαιολογήσει, εκ των προτέρων, μια ενδεχόμενη επανάληψη του «σεναρίου» της αποχώρησης των Τεμπών - μπορεί ο ίδιος και μερικοί «φίλοι» του να νιώθουν πως «εγκλωβίστηκαν» στα μπλόκα και προετοιμάζουν την «έξοδο» - θα πρέπει να σκεφτεί πως «το δις εξαμαρτείν, ουκ ανδρός σοφού» και να γνωρίζει ότι οι αγωνιστές της αγροτιάς δε θα τους ακολουθήσουν σε μια νέα «άτακτη οπισθοχώρηση».

Αν, όμως, νομίζει ότι μπορεί να παρασέρνει τους αγρότες σε κινητοποιήσεις απλώς και μόνο για να πάρουν μερικά «ψωροευρώ» παραπάνω, ή για να συνδράμουν στην προσπάθεια της ΝΔ ν' αναρριχηθεί στην κυβερνητική εξουσία, είναι πολύ γελασμένος. Οι μικρομεσαίοι αγρότες μάχονται για την επιβίωσή τους και για το μέλλον τους και δε θα επιτρέψουν σε κανένα να περιορίσει το περιεχόμενο του αγώνα τους στα «μικρά» και στα «ποταπά»...


A.T.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Απροκάλυπτος εμπαιγμός των βαμβακοπαραγωγών

Να εμπαίξει τους εκπροσώπους των αγωνιζομένων βαμβακοπαραγωγών επιχείρησε για άλλη μια φορά χτες το βράδυ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας.

Στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι των μπλόκων των αγροτών από όλο το πολιτικό φάσμα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν έκανε τίποτα άλλο παρά να «παίξει» την ίδια «κασέτα».

Η σύσκεψη ξεκίνησε στις 9 μ.μ. και μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, περασμένα μεσάνυχτα, δεν έδειχνε ότι θα βγει κάτι θετικό σε όφελος των βαμβακοπαραγωγών. Οι εκπρόσωποι των μπλόκων ξαναέθεσαν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τέθηκε επίσης θέμα για την κυβερνητική επιχείρηση σπίλωσης των βαμβακοπαραγωγών, οι οποίοι χαρακτηρίζονται σωρηδόν «παρανομούντες» και «αεριτζήδες».

Γ. Δρυς και Β. Αργύρης επιχείρησαν να πείσουν ότι πρέπει να επιδοτηθεί η εντός ΟΣΔΕ παραγωγή βαμβακιού, δηλαδή 3.805.000 στρέμματα και πως η παραγωγή με τα παραπάνω στρέμματα δεν μπορεί να ξεπεράσει τους 1.146.000 τόνους που σκοπεύει να δηλώσει το υπουργείο στην ΕΕ ως τελική παραγωγή βαμβακιού.

Χρησιμοποίησαν τη γνωστή «καραμέλα» περί αγροτών που παρέδωσαν εξωφρενικές ποσότητες βαμβακιού ανά στρέμμα στα εκκοκκιστήρια και για παρανόμως δηλωθέντα στρέμματα πέραν του ΟΣΔΕ. Η στάση τους ξεσήκωσε δικαιολογημένα την αγανάκτηση των αγωνιζομένων βαμβακοπαραγωγών που ζήτησαν να τερματιστεί αυτό το παραμύθι... Ζήτησαν να επιδοτηθεί ολόκληρη η παραγωγή του βαμβακιού με βάση τις τιμές που είχε υποσχεθεί μέχρι τώρα η κυβέρνηση, δηλαδή 300 δρχ./κιλό.

Η χθεσινοβραδινή εξέλιξη αποκαλύπτει ξανά ότι για τους βαμβακοπαραγωγούς δε μένει άλλος δρόμος παρά μόνο η συνέχιση και η ένταση του αγώνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ