ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ
Στην πρώτη γραμμή του αγώνα

Αποφάσισε συμμετοχή στην απεργία της 18ης Απρίλη. Κεντρική απεργιακή συγκέντρωση την Πέμπτη, στις 11 το πρωί, στο Πεδίον του Αρεως

Απόφαση κήρυξης 24ωρης πανεργατικής απεργίας στις 18 Απρίλη ενάντια στις αντιασφαλιστικές κυβερνητικές επιλογές, πήρε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της, απαιτώντας την αποχώρηση της ΓΣΕΕ από τον «κοινωνικό διάλογο». Τη μέρα της απεργίας θα γίνει συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως, στις 11 το πρωί. Η απόφαση αντανακλά την καταδίκη των αντιασφαλιστικών κυβερνητικών επιλογών από την πλειοψηφία των εργαζομένων, γεγονός που διαμόρφωσε τις προϋποθέσεις για να ληφθεί.

Στο θλιβερό ρόλο του κυβερνητικού συνδικαλισμού παρέμεινε η ΠΑΣΚΕ. Τα στελέχη της δημιούργησαν ένα έντονο κλίμα αντιπαράθεσης, στην προσπάθειά τους να μη ληφθεί απόφαση για απεργία. Διέκοπταν συνεχώς τους ομιλητές των άλλων παρατάξεων, έκαναν χρονοβόρες ομιλίες και προσπάθησαν να οξύνουν περισσότερο την κατάσταση, επιδιδόμενοι σε ειρωνικούς χαρακτηρισμούς ή σε χυδαίο αντικομμουνισμό. Στο διά ταύτα, παπαγάλισαν τους Ρέππα - Πολυζωγόπουλο και χαρακτήρισαν θετικά τα μέτρα της κυβέρνησης.

Απαντώντας, ο Γ. Σκιαδιώτης από τη ΔΑΣ σημείωσε ότι όσο η επίθεση μεγάλου κεφαλαίου και κυβέρνησης οξύνεται, τα περιθώρια που έχει ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός για ελιγμούς στενεύουν.

Στη συνεδρίαση έγινε και μία πρώτη συζήτηση για το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς. Οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ ξεκαθάρισαν ότι θα επιδιώξουν και η Πρωτομαγιά να είναι μέρα ανάδειξης των ευθυνών του μεγάλου κεφαλαίου και των πολιτικών του εκφραστών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Οτι δε φθάνει να γίνονται γενικόλογες αναφορές, π.χ., συμπαράστασης στους Παλαιστίνιους, χωρίς καν να καταδικάζονται οι διεθνείς ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί. Και τόνισαν ότι το ΠΑΜΕ και συνδικαλιστικοί φορείς θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για την απεργιακή εκδήλωση της Πρωτομαγιάς.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Απόφαση - κάλεσμα να νεκρώσουν τα πάντα στις 18 Απρίλη

Απεργιακός πυρετός επικρατεί στα δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία του Πειραιά, καθώς το ένα μετά το άλλο, μέσα από συνεδριάσεις και συνελεύσεις, αποφασίζουν να συμμετέχουν στην απεργία της 18ης Απρίλη. Απόφαση να κηρύξει 24ωρη απεργία στις 18 του μήνα πήρε χτες και η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, η οποία, με ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά τη συνεδρίαση, καλεί τους εργαζόμενους στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο. Ταυτόχρονα, με περιοδείες, εξορμήσεις, συσκέψεις, αφίσες και ανάρτηση πανό απ' άκρη σ' άκρη του πρώτου λιμανιού της χώρας, δίνεται η μάχη για να μεταφερθεί το μήνυμα της απεργίας και στον τελευταίο χώρο δουλιάς.

Ειδικότερα, απεργία έχουν αποφασίσει το Σωματείο των εργαζομένων «Ελαιουργίας - Σαπουνοποιίας», τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ενώ τη Δευτέρα θα συνεδριάσει και η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Επίσης συμμετοχή στην απεργία αποφάσισε χτες και η διοίκηση του Συνδικάτου Ιματισμού - Κλωστοϋφαντουργίας και Δέρματος. Με θέμα την κήρυξη απεργίας, έχει καθοριστεί για τη Δευτέρα το απόγευμα κοινή συνεδρίαση των διοικήσεων όλων των σωματείων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, ενώ αναμένονται αποφάσεις από τα σωματεία των εργαζομένων στους ΗΣΑΠ.

«Καλούμε όλους τους μαζικούς φορείς και τον πειραϊκό λαό να βάλουν φραγμό στα κυβερνητικά σχέδια, παίρνοντας δυναμικά και αποφασιστικά μέρος στην 24ωρη απεργία και στη συγκέντρωση», αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε η διοίκηση του ΕΚΠ. Με την ίδια ανακοίνωση, στιγματίζεται η στάση των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ, που δήλωσαν πως «δεν κατανοούν την ανάγκη να παρθεί απόφαση για απεργία».

ΣΟΦΤΕΞ
Εκβιάζουν για να γίνουν δεκτές οι απολύσεις

Τετράωρη στάση εργασίας 12 με 4 το μεσημέρι και συγκέντρωση στη μία το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης θα κάνουν την Τρίτη οι εργαζόμενοι στη ΣΟΦΤΕΞ κόντρα στα σχέδια για το νέο ξεπούλημα της επιχείρησης, που συνοδεύεται και από 580 απολύσεις. Χτες συνεχίστηκαν οι πιέσεις στους εργαζόμενους για να δεχτούν αυτήν την απόφαση. Ανακοινώθηκε ότι θα δοθεί μόνο το 1/3 της προκαταβολής του μισθού και τα υπόλοιπα ίσως μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ άγνωστο πότε θα καταβληθεί το δώρο του Πάσχα. Διευθυντές απειλούσαν ότι αν δε δεχτούν οι εργαζόμενοι τις απολύσεις, ώστε να προχωρήσει η πώληση, θα υπάρχει παύση πληρωμών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ