ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΚΣ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Με διαπιστευτήρια συνεπούς αγώνα

Πλούσια είναι η εμπειρία που αποκόμισε η Πανσπουδαστική μέσα από τις κινηματικές διαδικασίες της προηγούμενης χρονιάς, παρακαταθήκη του φοιτητικού κινήματος για τους αγώνες που έρχονται. Με διαπιστευτήρια συνεπούς και σταθερού αγώνα η ΠΚΣ ζητά και στις φετινές εκλογές στις 17 του Απρίλη την ψήφο των φοιτητών-σπουδαστών. Ηταν η μοναδική παράταξη που από νωρίς αποκάλυψε το χαρακτήρα των αλλαγών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε αντίθεση με τις άλλες παρατάξεις της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ, οι οποίες φρόντιζαν να αποπροσανατολίζουν τους φοιτητές λέγοντάς τους ότι «αυτές οι εξελίξεις δεν υπάρχουν». Δεν παρέλειψαν, βέβαια, να χλευάσουν τις Γενικές Συνελεύσεις και τις κινητοποιήσεις των φοιτητών προασπιζόμενοι και οι δύο την κυβερνητική πολιτική.

Επίσης, η ΠΚΣ ανέδειξε τα ειδικά προβλήματα του Πανεπιστημίου, τα οποία είναι απόρροια της συνολικότερης αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και των αναδιαρθρώσεων στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Πιο συγκεκριμένα, έντονο είναι το πρόβλημα της στέγασης, καθώς μόνο το 8% (δηλαδή 1.000 φοιτητές από τους 13.500 σε ΑΕΙ και ΤΕΙ που υπάρχουν στα Γιάννενα) των φοιτητών στεγάζεται στις εστίες, με άμεση επίπτωση ένας φοιτητής για να μπορέσει να ζήσει στα Γιάννενα με τα πανάκριβα ενοίκια, που οι τιμές τους διαμορφώνονται βάσει της ζήτησης που υπάρχει, να χρειάζεται 250.000 δρχ. το μήνα. Οσον αφορά στις φοιτητικές κατοικίες, στο ένα συγκρότημα των εστιών πληρώνουν ενοίκιο 15.000 δρχ. το μήνα και δε λείπουν οι προσπάθειες να γίνει αύξηση σε αυτό, ενώ στο δεύτερο συγκρότημα οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες. Σοβαρό, επίσης, πρόβλημα είναι αυτό της μεταφοράς από και προς την Πανεπιστημιούπολη. Τα δρομολόγια δεν είναι συχνά σε ώρες αιχμής, παρόλο τον όγκο των φοιτητών που μετακινούνται, σταματούν στις 11 το βράδυ, ενώ αναγκάζονται να πληρώνουν εισιτήρια σε ιδιαίτερα «τσουχτερή» τιμή. Το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων αντιμετωπίζει πρόβλημα, επίσης, με τα νέα τμήματα των Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, των Επιστημών Τέχνης, της Επιστήμης Υλικών και του Οικονομικού, που χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τα προγράμματα ΕΠΕΑΕΚ, η χρηματοδότηση των οποίων κάθε χρόνο είναι όλο και λιγότερη, το διοικητικό προσωπικό είναι απλήρωτο εδώ και 6 μήνες και οι καθηγητές δεν είναι μόνιμοι αλλά μεταφερόμενοι από άλλα τμήματα.

ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ
«Ανωτατοποίηση», δηλαδή υποβάθμιση

Η κατάσταση που συνάντησε ο «Ρ»

Η δήθεν «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ, ένα χρόνο μετά τη θεσμοθέτησή της από το υπουργείο Παιδείας, έχει συγκεκριμένο πρόσωπο στο ΤΕΙ της Πάτρας. Στα περισσότερα τμήματα αυτό μεταφράζεται σε μια εικονική στην ουσία επιμήκυνση των σπουδών μέσα από την προσθήκη του 8ου εξάμηνου με πρόσθεση διδακτικών μονάδων. Δηλαδή, κάποια μαθήματα φεύγουν από τα προηγούμενα εξάμηνα και απλά προστίθενται στο τελευταίο εξάμηνο. Αυτό γίνεται με τη μείωση των ωρών μαθημάτων που δηλώνονται από τους σπουδαστές, από 45 σε 30 ώρες το εξάμηνο. Ταυτόχρονα στο Τμήμα Λογιστικής αυξάνονται οι ώρες των εργαστηρίων από 4 ανά εβδομάδα σε 14!. «Μας εξισώνουν κυριολεκτικά με τα κάθε είδους ΙΕΚ, στο επίπεδο της στενής κατάρτισης», λέει ο Νίκος Λιόντας, σπουδαστής στο Τμήμα Λογιστικής και συμπληρώνει: «Στο Πρόγραμμα Σπουδών μας δεν υπήρχε καν μάθημα Εργατικού Δικαίου, που όμως ύστερα από κινητοποιήσεις των σπουδαστών ενσωματώθηκε».

Η υλικοτεχνική υποδομή απουσιάζει

Αλλά και η υποχρηματοδότηση «βασιλεύει» στο ΤΕΙ της Πάτρας. Ετσι παρατηρούνται τραγελαφικές καταστάσεις, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα το στοίβαγμα εκατοντάδων σπουδαστών σε αμφιθέατρα χωρητικότητας 100-150 ανθρώπων, αλλά και το ότι οι σπουδαστές καλούνται να χρησιμοποιήσουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οι οποίοι αποτελούν απομεινάρια της δεκαετίας του 1980!

Το παράδειγμα του τμήματος Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Διοίκησης, όπου τα μαθήματα παραδίδονται σε ένα υπόγειο του κτιρίου Θ, σε αρκετό βάθος, και το ότι στο ίδιο τμήμα μεταφέρονται εργαστήρια σε παραπάνω εξάμηνα - όπως και σε αρκετά άλλα - λόγω έλλειψης υποδομής σε υλικά και καθηγητές, δείχνει το μέγεθος της εγκατάλειψης από την πλευρά της πολιτείας. Δείχνει το μέλλον που περιμένει τα Ιδρύματα αυτά, αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική.

«Η κυβέρνηση προχωρά με κύριο στόχο της τη δημιουργία ενός φτηνού και ευέλικτου εργατικού δυναμικού μιας χρήσης, με εξασφαλισμένη μόνο την εργασιακή περιπλάνηση» τονίζει ο Ν. Λιόντας, σημειώνοντας όμως ότι «οι σπουδαστές δε θα τους κάνουν τη χάρη!».

Ιδιωτικοποίηση ενόψει

Εκτός από τη Φοιτητική Εστία, υπάρχει και το ξενοδοχείο του Κούκου, όπου το ΤΕΙ της Πάτρας νοικιάζει δωμάτια, «εξυπηρετώντας» ελάχιστους από τους σπουδαστές και μακριά από τις πραγματικές τους ανάγκες. Σε σύνολο 15.000 και πλέον σπουδαστών στις 3 σχολές (ΣΔΟ - ΣΕΥΠ - ΣΤΕ) οι δύο αυτοί χώροι μόλις που στριμώχνουν κυριολεκτικά 235 σπουδαστές.

Μάλιστα η διοίκηση του ΤΕΙ προσανατολίζεται να διώξει οριστικά τους οικότροφους από το ξενοδοχείο το Σεπτέμβρη και προσπαθώντας να «χρυσώσει το χάπι» και εξαπατώντας ουσιαστικά τους σπουδαστές, δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε επιδότηση ενοικίου της τάξης των 30.000 δρχ., την ίδια στιγμή που μια γκαρσονιέρα στην Πάτρα κοστίζει πάνω από 70.000 το μήνα! Η πολιτική αυτή της διοίκησης του ΤΕΙ αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου, δεδομένου ότι την καλοκαιρινή περίοδο γίνεται έξωση στους οικότροφους και τα δωμάτια «επιστρέφονται» στους δικαιούχους το μήνα Οκτώβρη! Αφού δηλαδή έχει χαθεί η εξεταστική του Σεπτέμβρη.

«Σε μονόκλινα δωμάτια», λέει η Ντίνα Γκογκάκη, σπουδάστρια του τμήματος Ηλεκτρολόγων και οικότροφος στη Φοιτητική Εστία, «στοιβάζουν δύο και τρεις ανθρώπους. Οι συνθήκες διαβίωσης ούτε κατά διάνοια μπορούν να χαρακτηριστούν ανθρώπινες. Το προηγούμενο διάστημα οι κινητοποιήσεις με αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων και των τριών Σχολών του ΤΕΙ» συνεχίζει η σπουδάστρια «είχαν ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν στην πράξη όποιες σκέψεις ιδιωτικοποίησης της Εστίας υπήρχαν. Θα μας βρουν και τώρα μπροστά τους!», καταλήγει.


Ν.Τσακανίκας

«Ναρκωτικά. Αιτία και πρόληψη»

«Ναρκωτικά. Αιτία και πρόληψη», είναι το θέμα της εκδήλωσης - συζήτησης, που διοργανώνουν για τη Δευτέρα 15 Απρίλη οι Σύλλογοι Γονέων των 128ου, 144ου και 163ου Δημοτικών Σχολείων, 53ου Λυκείου Αθηνών, 54ου Γυμνασίου και Λυκείου Αθηνών και ο Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Σεπολίων «Η Αναγέννηση». Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 7.30 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του 128ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών (Καλαμά 2). Θα μιλήσει ο αντιπρόεδρος του ΕΣΥΝ, ιατρός κ. Μπουντούρογλου. Επίσης, τη βραδιά αυτή, οι διοργανωτές θα τιμήσουν για τη δράση του στους τοπικούς συλλόγους και την προσφορά του στους αγώνες για το καλό της περιοχής, τον αγωνιστή Μπάμπη Μπενάτο.

Μαθητικές εκδηλώσεις

«Οχι σε όλα τα ναρκωτικά», είναι το κεντρικό σύνθημα του 1ου Μαθητικού Φεστιβάλ, που διοργανώνουν οι μαθητές του 1ου Ενιαίου Λυκείου, του Μουσικού Γυμνασίου και Λυκείου και του 2ου ΤΕΕ Λάρισας. Οι εκδηλώσεις, που θα γίνουν σήμερα Σάββατο, στις 6 το απόγευμα, στο χώρο του 1ου Ενιαίου Λυκείου Λάρισας, περιλαμβάνουν συναυλία από ερασιτεχνικά συγκροτήματα και αγώνες μπάσκετ. Οι μαθητές θα καταγγείλουν, επίσης, την ισραηλινή βάρβαρη επίθεση, ενώ θα εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στο δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού.

Αγώνες μπάσκετ θα πραγματοποιηθούν, επίσης, σήμερα στις 3.30 το μεσημέρι μεταξύ των σχολείων της Κυψέλης, στο γήπεδο Αθηναΐς. Με τάβλι θα ξεκινήσουν οι εκδηλώσεις που προγραμματίζει για αύριο Κυριακή, στις 5 το απόγευμα, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πετρούπολης. Οι εκδηλώσεις, που αφιερώνονται στον ελεύθερο χρόνο των μαθητών, θα γίνουν στην πλατεία Αγίου Δημητρίου. Στις 8 το βράδυ, το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με συναυλίες από ερασιτεχνικά μαθητικά συγκροτήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ