ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Κόκκινα γαρίφαλα στις κάλπες

Ξεπέρασαν τους 6.500 υποψηφίους πανελλαδικά τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής

Μέρα σήμερα των φοιτητών και σπουδαστών, που προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν τα νέα διοικητικά συμβούλια των συλλόγων τους και τους αντιπροσώπους τους για τα Πανσπουδαστικά Συνέδρια. Οι κάλπες στις σχολές είναι έτοιμες να δεχτούν την «ετυμηγορία» τους και καλούνται και με την ψήφο τους να πάρουν θέση στα μεγάλα προβλήματα που προκύπτουν από τις αναδιαρθρώσεις στην ανώτατη εκπαίδευση, να επιβραβεύσουν ή να «μαυρίσουν» τις παρατάξεις για τις θέσεις που παίρνουν πάνω σε αυτά, αλλά και στα γενικότερα κοινωνικά πολιτικά προβλήματα που αφορούν κάθε νέο άνθρωπο.

Στο σύνολο σχεδόν των συλλόγων όπου γίνονται εκλογές, τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής όχι μόνο έχουν τη δική τους ξεχωριστή θέση, αλλά είναι ιδιαίτερα μαζικά. Η άνοδος των υποψηφίων φοιτητών και σπουδαστών με τους αγωνιστικούς συνδυασμούς της Πανσπουδαστικής, σε σχέση με την περσινή χρονιά, είναι εντυπωσιακή. Συνολικά οι υποψήφιοί της ξεπέρασαν τους 6.500 πανελλαδικά, ενώ ο αντίστοιχος περσινός αριθμός ήταν 5.090. Αυτοί οι χιλιάδες υποψήφιοι φέτος μοιράζονται συγκεκριμένα σε 4.060 στους φοιτητικούς συλλόγους και 2.469 στους σπουδαστικούς.

Αυτή η άνοδος οφείλεται στη συνεπή, καθημερινή επαφή των μελών της Πανσπουδαστικής με όλο και περισσότερους φοιτητές και σπουδαστές. Χτες βρεθήκαμε σε έναν από τους μεγάλους συλλόγους της Αθήνας, στην ΑΣΟΕΕ, όπου ο Χρήστος Καραϊσκάκης κι ο Διονύσης Κεφαλληνός, που βρήκαμε στο τραπεζάκι της ΠΚΣ, με αφετηρία αυτή ακριβώς την καθημερινή επικοινωνία τους με τους συμφοιτητές τους, μας είπαν: «οι φοιτητές φαίνεται ότι αντιλαμβάνονται της επίθεση που δέχονται στις σπουδές και γενικότερα στα δικαιώματά τους και συσπειρώνονται ακόμα περισσότερο στην πρόταση αγώνα της Πανσπουδαστικής». Σ' αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν, καλούν τους φοιτητές και να παλέψουν, «γιατί είναι ώρα να βγουν οι ανάγκες μας στο προσκήνιο», είπαν χαρακτηριστικά. Την αισιοδοξία τους για την άνοδο της Πανσπουδαστικής την εδράζουν στη μαζικοποίηση του ψηφοδελτίου της παράταξης σε σχέση με πέρσι, ενώ στοιχείο της ενίσχυσης του αγωνιστικού πόλου στο σύλλογο αποτελεί για τους δυο φοιτητές και η όλο και μεγαλύτερη καθημερινή επιβεβαίωση που παίρνουν από τους φοιτητές, ότι προτίθενται να ρίξουν σήμερα στην κάλπη το «ψηφοδέλτιο με το γαρίφαλο».

Ενδεικτική είναι η μαζικοποίηση των ψηφοδελτίων της ΠΚΣ σε μια σειρά ακόμα σχολές της Αθήνας όπως το Φυσικό και το Βιολογικό, που η ΠΚΣ έχει το μεγαλύτερο από όλες τις άλλες παρατάξεις ψηφοδέλτιο. Χαρακτηριστικά στο Φυσικό, από 49 που ήταν πέρσι οι υποψήφιοι, φέτος φτάνουν τους 77. Στο Μαθηματικό, η ΠΚΣ παρουσιάζει επιτυχία κι έχει το μεγαλύτερο ψηφοδέλτιο στο πρώτο έτος, ενώ στο Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου από 21 υποψηφίους πέρσι, η ΠΚΣ τους υπερδιπλασιάζει φέτος και κατεβάζει 48. Δεύτερο σε μαζικότητα είναι το ψηφοδέλτιο της ΠΚΣ στη Νομική, που από 142 υποψηφίους πέρσι, έχει φέτος 178, ενώ στη Φιλοσοφική το ψηφοδέλτιο της ΠΚΣ έφτασε τους 257 υποψηφίους από 193 που είχε πέρσι.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μεγάλη συσπείρωση στην ΠΚΣ

Σήμερα οι φοιτητές και οι σπουδαστές της Θεσσαλονίκης, θα δώσουν τη μεγάλη απάντηση στο συμβιβασμό και τη μοιρολατρία, ενισχύοντας τις Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας. Την παράταξη που μαζί με αυτούς, μέσα από την καθημερινή δράση της, πάλεψε να φέρει τα προβλήματα της Παιδείας και τις ανάγκες της νεολαίας στο προσκήνιο.

Οι κάλπες ανοίγουν στις 8 το πρωί και θα κλείσουν στις 8 το βράδυ. Χτες συνεδρίασαν όλα τα ΔΣ των Συλλόγων για την ανάδειξη των Εφορευτικών Επιτροπών. Ολα, λοιπόν, είναι έτοιμα, όμως η δουλιά συνεχίζεται μέχρι την τελευταία ώρα. Με στόχο όσο το δυνατόν περισσότεροι φοιτητές και σπουδαστές να στηρίξουν την ΠΚΣ. «Γιατί είναι η μόνη παράταξη που παλεύει για Συλλόγους διεκδικητικούς, αγωνιστικούς, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των φοιτητών, για Δημόσια Δωρεάν Παιδεία, για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, για τη συμπόρευση των φοιτητών με το λαϊκό κίνημα», δήλωσε η Μ. Αλεξανδροπούλου φοιτήτρια στο Πολυτεχνείο.

Ηδη η συσπείρωση των φοιτητών στα ψηφοδέλτια της ΠΚΣ αναδεικνύει τις δυνατότητες για αλλαγή των συσχετισμών τόσο στα Πανεπιστήμια (ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ) όσο και στο ΤΕΙ. Οι ΠΚΣ κατεβάζουν ψηφοδέλτιο και στις 37 σχολές του πανεπιστημίου. Επίσης και σε όλες (6) τις σχολές του ΤΕΙ, όπου μάλιστα στο σύνολό του ο αριθμός των σπουδαστών που συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια αυξήθηκε από 137 που ήταν πέρσι σε 168.

Θεαματικά μεγάλη είναι η συσπείρωση των φοιτητών στα ψηφοδέλτια. Αθροιστικά στο σύνολο των σχολών του πανεπιστημίου, η ΠΚΣ εμφανίζεται 2η μετά τη ΔΑΠ σε αριθμό υποψηφίων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο Ψυχολογικό η ΠΚΣ κατεβάζει ψηφοδέλτιο με 52 υποψήφιους έναντι 30 που είχε πέρσι και αποτελεί το πρώτο σε αριθμό υποψηφίων. Επίσης, πρώτα σε αριθμό υποψηφίων είναι τα ψηφοδέλτια στο Φυσικό με 62 υποψήφιους έναντι 46 πέρσι, στους Ηλεκτρολόγους - Μηχανολόγους του Πολυτεχνείου με 83 έναντι 62. Η τάση συσπείρωσης καταγράφεται επίσης στην Ιατρική (103 έναντι 73 πέρσι), Νομική (61 έναντι 40 πέρσι) Ιστορικό (42 έναντι 31 πέρσι) και σε πολλές ακόμη σχολές.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Με αισιοδοξία στη μάχη

Αισιόδοξοι για τα αποτελέσματα των σημερινών εκλογών είναι οι φοιτητές και οι σπουδαστές- μέλη και στελέχη της Πανσπουδαστικής Κ. Σ., που φοιτούν στις σχολές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και των ΤΕΙ της περιοχής.

Την αισιοδοξία τους αυτή την αντλούν από τη μεγάλη απήχηση που βρίσκουν οι θέσεις και οι προτάσεις της Πανσπουδαστικής στους φοιτητές και σπουδαστές, από την ανάπτυξη αντιστάσεων και αγώνων μέσα στις σχολές, από τη μεγαλύτερη ενίσχυση και πλατύτητα των ψηφοδελτίων.

Οπως δηλώνει στο «Ρ» η Ειρήνη Γερογιάννη, στέλεχος της Πανσπουδαστικής, φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, «είμαστε αισιόδοξοι ότι σε αυτές τις εκλογές τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια θα βγουν ενισχυμένα, στέλνοντας μήνυμα αντίστασης στους εκπροσώπους μιας πολιτικής που υποβαθμίζει τις σπουδές μας και τα πτυχία μας και πλήττει γενικότερα τα συμφέροντα του λαού μας».

Οι φοιτητές της Θεσσαλίας θα ψηφίσουν Πανσπουδαστική για ν' αναπτυχθούν περισσότερο οι αγώνες για λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Προβλήματα όπως η στέγαση, η σίτιση, τα κόμιστρα, οι ελλείψεις σε αίθουσες και καθηγητές, το περιεχόμενο σπουδών.

Χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα των ΤΕΦΑΑ, που εδρεύουν στα Τρίκαλα, όπου, όπως τονίζει η Γιώτα Πολάτου, φοιτήτρια και στέλεχος της Πανσπουδαστικής, «υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα, όπως οι αθλητικοί χώροι που δεν επαρκούν κ.ά.». Κι επισημαίνει: «Η ενίσχυση της Πανσπουδαστικής θα έχει ως αποτέλεσμα τη συγκρότηση πιο μαχητικών και διεκδικητικών συλλόγων, που θ' αγωνίζονται για τα συμφέροντα των φοιτητών και όχι των πολυεθνικών».

Στα ΤΕΙ

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα και στα ΤΕΙ της Λάρισας και της Καρδίτσας, καθώς υπάρχουν πολλοί αγωνιστές σπουδαστές στα ψηφοδέλτια της παράταξης και ακόμα περισσότεροι στις γραμμές του αγώνα για ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν.

«Οι σπουδαστές με την ψήφο τους στην Πανσπουδαστική θα πουν ένα μεγάλο ΟΧΙ στα σχέδια κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης», μας λέει η Αννίτα Μαυρίδου, σπουδάστρια των ΤΕΙ Λάρισας, και συνεχίζει: «Ο αγώνας που κάνουμε δεν είναι μόνο κατά της υποβάθμισης των πτυχίων και των σπουδών μας, αλλά παλεύουμε και για το αύριο, για να μη δουλεύουμε χωρίς δικαιώματα, για να μην πεταχτούμε στην ανεργία».

Ο ρεαλισμός των αναγκών μας απαιτεί: Ισχυρή Πανσπουδαστική

Σήμερα, οι φοιτητές και οι σπουδαστές ψηφίζουν, για νέα διοικητικά συμβούλια στις σχολές τους, για αντιπροσώπους στα Πανσπουδαστικά Συνέδρια, που εδώ και 10 χρόνια διαλύονται, από τις δυνάμεις που χειροκροτούν την κυρίαρχη πολιτική και τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις. Ψηφίζουν για το τι φοιτητικό κίνημα έχουν ανάγκη.

Απέναντί τους από τη μια πλευρά έχουν την πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ. Αυτήν που οδηγεί στην υποβάθμιση της αξίας των πτυχίων, στη στροφή προς την κατάρτιση, στους πολλούς κύκλους σπουδών, στην ένταση των ταξικών φραγμών, στην ιδιωτικοποίηση. Αυτήν την πολιτική εκφράζουν και στηρίζουν οι ΔΑΠ - ΠΑΣΠ, που η πολιτική τους γραμμή είναι ίδια. Αυτές είναι οι παρατάξεις που πριν η κυβέρνηση εξαγγείλει, πρώτες απαιτούν «αξιολόγηση», «οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια», «μη κρατικά πανεπιστήμια» και υποταγή στις επιχειρήσεις. Χειροκροτούν τις επιλογές της κυβέρνησης και όταν ο κόμπος φτάνει στο χτένι το πολύ - πολύ να τις κριτικάρουν σαν... πρόχειρες. Αυτές οι παρατάξεις εξαντλούν την προσφορά τους στο φοιτητικό κίνημα σε σημειώσεις και φωτοτυπίες ασκήσεων, σε προτασούλες δήθεν βελτίωσης της... ανταγωνιστικότητας του πτυχίου (την ίδια στιγμή που αυτό μετατρέπεται σε απλό πιστοποιητικό), σε παρεμβάσεις στα όργανα διοίκησης κατά παραγγελία «κολλητών» τους καθηγητών, που εξυπηρετούν συνήθως συμφέροντα στη μοιρασιά των κονδυλίων. Με ανταλλάγματα μαθήματα και σημειώσεις, θέσεις σε μεταπτυχιακά, μαθαίνουν τους φοιτητές από νωρίς τι σημαίνει ρουσφέτι και ξεπούλημα, ενώ κατά τα άλλα κόπτονται για την αξιοκρατία.

Από την άλλη οι σπουδαστές έχουν απέναντί τους την πολιτική γραμμή της προβολής και υπεράσπισης των δικαιωμάτων και των αναγκών τους για σύγχρονες - δημόσιες σπουδές υψηλού επιπέδου, που θα μορφώνουν ολοκληρωμένους επιστήμονες, ικανούς να εφαρμόσουν την επιστήμη τους σε όφελος του κοινωνικού συνόλου. Εχουν τη γραμμή της υπεράσπισης του δημόσιου και ανώτατου χαρακτήρα των πανεπιστημίων.

Απέναντί τους από τη μια είναι η προοπτική τής διά βίου ανασφάλειας, της εργασιακής περιπλάνησης, του ελαστικού ωραρίου, της χαμηλά αμειβόμενης, ανασφάλιστης εργασίας που περνάνε με τις αναδιαρθρώσεις στην ανώτατη εκπαίδευση, στις εργασιακές σχέσεις, στο σύστημα υγείας. Από την άλλη είναι το μέλλον με δικαιώματα στην εργασία, στην Υγεία, στην Ασφάλιση. Είναι όλα αυτά δηλαδή, για τα οποία οι κυβερνητικές παρατάξεις λένε στο φοιτητή να μην ασχολείται, γιατί τάχα δεν τον αφορούν. Γιατί, όπως ακριβώς τα κόμματά τους, θέλουν το λαό και τη νεολαία στο περιθώριο, αδιαμαρτύρητα να σκύβει το κεφάλι στις αντιλαϊκές επιλογές που κάνουν, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Οι φοιτητές συνεπώς επιλέγουν, με τη μια ή με την άλλη πολιτική γραμμή. Ολες οι άλλες παρατάξεις και ομάδες, που προσπαθούν να κρύψουν την ταυτότητά τους πίσω από τίτλους όπως ανεξάρτητος, αριστερός, ανένταχτος, είτε στηρίζουν την πολιτική γραμμή των ΔΑΠ - ΠΑΣΠ, είτε αποτελούν απλά άλλοθί τους και αναχώματα απέναντι στην Πανσπουδαστική.

Η γραμμή της υπεράσπισης δικαιωμάτων και αναγκών, συχνά παρουσιάζεται από τους υπερασπιστές της κυρίαρχης πολιτικής ως μη ρεαλιστική και υλοποιήσιμη. Θέλουν με αυτόν τον τρόπο να κρύψουν την αντιδραστικότητα των δικών τους θέσεων και πολιτικής. Ετσι, βαφτίζουν ρεαλιστικό ό,τι συμφέρει το μεγάλο κεφάλαιο και μη ρεαλιστικό ό,τι προβάλλει τα λαϊκά συμφέροντα. Ρεαλιστική είναι γι' αυτούς η υποβάθμιση και η ιδιωτικοποίηση των σπουδών και μη ρεαλιστική η Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση. Ρεαλιστική παρουσιάζεται η αύξηση των ορίων ηλικίας, το τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων και η καταλήστευση των εργαζομένων και μη ρεαλιστική η δουλιά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Ρεαλιστική εμφανίζεται η σφαγή των λαών και μη ρεαλιστική η εναντίωση στους ιμπεριαλιστές.

Ομως, η ρεαλιστικότητα ή μη μιας πολιτικής είναι θέμα συσχετισμού δύναμης. Κι έτσι, η ρεαλιστικότητα της προβολής των δικαιωμάτων και των αναγκών μας βρίσκεται ακριβώς στην αλλαγή των συσχετισμών, στο δυνάμωμα του λαϊκού κινήματος, του κινήματος της νεολαίας, του φοιτητικού κινήματος, στο Λαϊκό Μέτωπο. Βρίσκεται στην εξασφάλιση της μαχητικότητας, της συσπειρωτικής ικανότητας και της γραμμής της συνεπούς υπεράσπισης των δικαιωμάτων, μέσα στο φοιτητικό κίνημα. Η ρεαλιστικότητα των δικαιωμάτων και των αναγκών μας απαιτεί άλλους συσχετισμούς μέσα στους φοιτητικούς - σπουδαστικούς συλλόγους. Απαιτεί ισχυρή Πανσπουδαστική.

Εγκυρα αποτελέσματα

Σήμερα αναμένεται να γίνουν εκλογές σε 172 φοιτητικούς συλλόγους, ενώ πέρσι είχαν γίνει σε 163 (βλ. πίνακα). Από τους 172 συλλόγους όπου γίνονται εκλογές, η Πανσπουδαστική ΚΣ θα κατεβάσει τα αγωνιστικά της ψηφοδέλτια στους 171. Στα ΤΕΙ θα γίνουν εκλογές σε 54 συλλόγους (πέρσι έγιναν σε 52, βλ. πίνακα) και η Πανσπουδαστική κατεβάζει ψηφοδέλτια σε όλους.

Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι η Πανσπουδαστική είναι η μόνη παράταξη που εκπροσωπείται στο σύνολο σχεδόν των συλλόγων. Αντίστοιχα, και τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα που δίνει στη δημοσιότητα προέρχονται από το σύνολο των συλλόγων, πράγμα που δεν κάνει καμιά άλλη παράταξη. Χρειάζεται να σημειώσουμε ότι οι διαφορές μεταξύ των συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων που δίνουν στη δημοσιότητα οι παρατάξεις, οφείλονται σ' ένα βαθμό, στο ότι αυτά τα αποτελέσματα δεν αναφέρονται στο σύνολο των συλλόγων. Η ΠΚΣ, λοιπόν, αναμένεται για άλλη μια χρονιά φέτος να δώσει στη δημοσιότητα τα πιο έγκυρα αποτελέσματα, αφού αυτά θα αναφέρονται στο σύνολο των συλλόγων. Μάλιστα, από απόψε θ' αρχίσει να δημοσιεύει τα αποτελέσματα στην ηλεκτρονική της διεύθυνση: www.pks.gr

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ
Εξαγγελίες και «απειλές»

«Μέχρι τις Βρυξέλλες να ακουστεί καλά, μόρφωση, ειδίκευση για όλους μας δουλιά». Με αυτό το σύνθημα υποδέχτηκαν προχτές μέλη της ΠΚΣ και άλλοι σπουδαστές του ΤΕΙ Χαλκίδας τον υπουργό Παιδείας Π. Ευθυμίου, ο οποίος συμμετείχε ως ομιλητής σε φιέστα που διοργάνωσε η ΠΑΣΠ.

Και, βέβαια κάτι ήξεραν, όταν επιμένουν ότι οι αποφάσεις παίρνονται στις Βρυξέλλες ή εν πάση περιπτώσει εκτός Ελλάδας και η ελληνική κυβέρνηση υλοποιεί. Ετσι και προχτές μετέφερε αυτές τις αποφάσεις σαν θέση και απόφαση της κυβέρνησης και του ίδιου, μιλώντας για την «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ, που αποτελεί και είδηση. «Ξέρουμε, είπε, ότι ανοίγει ο δρόμος για ευρωπαϊκές συνεργασίες και για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, δηλώνω δημόσια για τους Πανεπιστημιακούς - και θέλω να μεταφερθεί το μήνυμά μου με καθαρότητα - εάν τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας, όλα, δε συμπράξουν με απόλυτη πληρότητα σε όλα τα τμήματά τους με τα ΤΕΙ, το υπουργείο θα ενθαρρύνει τις συμπράξεις των ΤΕΙ με ξένα Πανεπιστήμια, διότι δεν έχουμε σκοπό να αναστείλουμε την ανάπτυξη ενός σκέλους ανώτατης εκπαίδευσης - που είναι για μας τα ΤΕΙ - αν ένα άλλο σκέλος συνεχίζει να 'χει επιφυλάξεις, προβληματισμούς και αγωνίες».

Μετά απ' αυτό είναι να μην ξεσηκωθεί θύελλα διαμαρτυριών και να μην μαυριστεί στις σημερινές εκλογές, από σπουδαστές - φοιτητές, η κυβερνητική πολιτική;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ