ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Μαζικά στις κάλπες φοιτητές - σπουδαστές

ICON

Οι κάλπες των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών άνοιξαν χτες το πρωί σε όλη την Ελλάδα για να δεχτούν τις ψήφους δεκάδων χιλιάδων φοιτητών και σπουδαστών σε 171 συλλόγους στα πανεπιστήμια και 53 στα ΤΕΙ. Χρώματα και μουσικές, αφίσες και πανό, έντονες αλλά και χαλαρότερες συζητήσεις, τα «τραπεζάκια» των παρατάξεων και νέοι που αλώνιζαν τα αμφιθέατρα και τους διαδρόμους, συνέθεταν την εικόνα που χτες το πρωί κυριαρχούσε στις σχολές. Από χτες το πρωί φαινόταν ότι η συμμετοχή θα κυμαινόταν στα ίδια με πέρσι επίπεδα, με ελαφρά αύξηση ή πτώση σε μεμονωμένους συλλόγους. Η αισιοδοξία της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας για τα τελικά αποτελέσματα διαγραφόταν από το πρωί στα πρόσωπα των μελών και των φίλων της, που, εκτός από το σηματάκι με το γαρίφαλο στο στήθος τους, ήταν σίγουροι ότι θα είναι πολύ περισσότερα και τα ψηφοδέλτια με τα γαρίφαλα που θα καταμετρούνταν το βράδυ από τις κάλπες. Ενδεικτικά αναφέρουμε για το κλίμα που επικρατούσε χτες το πρωί σε κάποιες μεγάλες σχολές της Αθήνας.

Στο Πολυτεχνείο

Περίπου 300 φοιτητές είχαν ψηφίσει μέχρι τις 11 χτες το πρωί στους εφτά συλλόγους του Πολυτεχνείου, που είχαν στήσει τις κάλπες τους όπως κάθε χρόνο στο ιστορικό κτίριο της Πατησίων. Οι τοίχοι του κτιρίου ήταν καλυμμένοι από «ταπετσαρίες» με αφίσες των παρατάξεων, και οι χώροι όπου θα κολλούσαν οι παρατάξεις τις αφίσες τους και θα έστηναν τα «τραπεζάκια» τους αποτέλεσαν νωρίς το πρωί αντικείμενο έντασης. Συγκεκριμένα, ομάδα «μπρατσαράδων» της ΠΑΣΠ, που κάποιοι τους κατήγγειλαν μάλιστα κι ως πληρωμένους, προσπάθησε να διεκδικήσει κάποιους χώρους παραπάνω. Τακτική, που, σύμφωνα με πληροφορίες, ακολούθησε χτες η κυβερνητική παράταξη και σε άλλες σχολές ανά την Ελλάδα.

Στο Πολυτεχνείο παρατηρούνταν αυξημένη συμμετοχή στο σύλλογο των Πολιτικών Μηχανικών, όπου η Πανσπουδαστική ήταν αισιόδοξη για σημαντική άνοδο, όπως επίσης και στο σύλλογο των Μηχανολόγων, όπου το ψηφοδέλτιό της είχε 38 υποψηφίους από 26 που ήταν πέρσι και τα μηνύματα έδειχναν ότι η άνοδός της θα απλωθεί σε όλα τα έτη.

Στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Η ψηφοφορία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο ξεκίνησε λίγο μετά τις 8.30 το πρωί, με καθυστέρηση μισής ώρας, και αυτό λόγω διαδικαστικών προβλημάτων. Στη 1 το μεσημέρι η προσέλευση των φοιτητών στις κάλπες φαινόταν αυξημένη σε σχέση με πέρσι και στα οχτώ τμήματα του Πανεπιστημίου (Πολιτικό, Διεθνολογικό, Κοινωνιολογίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, ΜΜΕ, Οργάνωση Περιφερειακής Ανάπτυξης, Δημόσιας Διοίκησης και Ψυχολογίας).

Τα μέλη της Πανσπουδαστικής εκτιμούσαν αύξηση της φετινής συμμετοχής των φοιτητών στις εκλογές, ενώ τίποτε δεν έκρυβε την αισιοδοξία για τα αποτελέσματα. Μάλιστα, το ψηφοδέλτιο της ΠΚΣ είναι το πιο ενισχυμένο από τις υπόλοιπες παρατάξεις, φτάνοντας τους 264 υποψηφίους.

Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο

Ενα λάθος του τυπογραφείου στα ψηφοδέλτια ήταν η αιτία της καθυστέρησης στην έναρξη των εκλογών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ). Οι κάλπες άνοιξαν λίγο μετά τις 10 το πρωί και μια ώρα μετά οι φοιτητές σχημάτιζαν ουρές έξω από τις αίθουσες με τις κάλπες.

Η συμμετοχή αναμενόταν να αυξηθεί ελαφρά, λόγω και των νέων Τμημάτων στο Πανεπιστήμιο, στα οποία ψηφίζει ένα έτος περισσότερο απ' ό,τι πέρσι. Η αισιοδοξία της Πανσπουδαστικής ήταν κι εκεί έκδηλη, καθώς οι υποψήφιοι στα ψηφοδέλτιά της ήταν φέτος πολύ περισσότεροι και σε κάποια τμήματα διπλάσιοι απ' ό,τι πέρσι. Ταυτόχρονα, ήταν πολλοί οι φοιτητές που επιβεβαίωναν ότι και με την ψήφο τους ενίσχυσαν τον πρωτοπόρο, αγωνιστικό πόλο συσπείρωσης, την ΠΚΣ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Ανταπόκριση στο κάλεσμα της ΠΚΣ

Ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, πραγματοποιήθηκαν χτες οι εκλογές στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της Μακεδονίας και της Θράκης. Οι κάλπες στις περισσότερες σχολές άνοιξαν στις 8 το πρωί και έκλεισαν κανονικά στις 8 το βράδυ. Μέχρι το απόγευμα, σύμφωνα με εκτιμήσεις εκπροσώπων των φοιτητικών παρατάξεων, η τάση έδειχνε πως τελικά θα υπήρχε άνοδος της μαζικότητας στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της περιοχής, παρά την κακοκαιρία που επικρατούσε όλη την ημέρα, ενώ στάσιμη εκτιμήθηκε πως θα είναι σε σχέση με πέρσι η συμμετοχή στα Ιδρύματα της Θεσσαλονίκης.

ΔΑΠ και ΠΑΣΠ ακολούθησαν και φέτος τις γνωστές και καταδικασμένες πρακτικές τους προκειμένου να διασφαλίσουν την ψήφο των φοιτητών. Ετσι καταγράφηκαν και πάλι φαινόμενα συνδιαλλαγής και «εξυπηρετήσεων». Δηλαδή έταζαν τους φοιτητές πως αν ψήφιζαν την παράταξη, θα μεσολαβούσαν ακόμη και για να περάσουν μαθήματα στη διάρκεια της εξεταστικής.

Η ΠΚΣ με καθαρούς όρους απευθύνθηκε στους φοιτητές μέχρι και την τελευταία ώρα, προτάσσοντας τα προβλήματα και τις ανάγκες των φοιτητών, την ανάγκη αλλαγής των συσχετισμών σε αγωνιστική διεκδικητική κατεύθυνση. Και όπως φαίνεται, οι φοιτητές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα υπερψήφισης των ψηφοδελτίων της. Η άνοδος κυρίως σε ψήφους, αλλά και σε ποσοστά, θεωρείται δεδομένη σχεδόν σε όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της Μακεδονίας και της Θράκης. Ιδιαίτερα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, αλλά και στο ΑΠΘ και το ΠΑΜΑΚ.

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Ανοδική τάση στη συμμετοχή

Με νεανικά τραγούδια να αντηχούν στους διαδρόμους και τα αμφιθέατρα των σχολών, νωρίς το πρωί, στήθηκαν τα τραπεζάκια στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της Δυτικής Ελλάδας.

Με τους ρυθμούς της συμμετοχής να αυξάνονται όσο περνούσε η ώρα, φάνηκε, γύρω στο μεσημέρι, ότι στα ΑΕΙ η συμμετοχή των φοιτητών κυμάνθηκε στα ίδια σχεδόν επίπεδα με πέρσι, αλλά με αυξητική τάση. Στα ΤΕΙ η συμμετοχή ήταν αυξημένη σε σύγκριση με πέρσι.

Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημάνουμε ότι στα ΤΕΙ της Ηγουμενίτσας δεν έγιναν οι εκλογές εξαιτίας της προβοκατόρικης και αυταρχικής ενέργειας μιας ομάδας φοιτητών. Χωρίς να σεβαστούν το κατακτημένο δημοκρατικό δικαίωμα των σπουδαστών να εκλέγουν τα συνδικαλιστικά τους όργανα, διέκοψαν με τραμπουκισμούς τη διαδικασία των εκλογών. Σημειώθηκαν, μάλιστα, και επεισόδια ξυλοδαρμού στην προσπάθεια φοιτητών να τους απομακρύνουν από την αίθουσα των εκλογών.

Επίσης, στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων καθυστέρησαν να ανοίξουν οι κάλπες και να ξεκινήσουν οι εκλογές με ευθύνη των παρατάξεων της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ, όπως κατήγγειλαν οι φοιτητές.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ
Προσανατολίζονται σε νέες κινητοποιήσεις

Σε πρόταση προς τις γενικές συνελεύσεις των συλλόγων για πενθήμερες επαναλαμβανόμενες αποχές προσανατολίζεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) για μετά τις 20 Μάη. Τα παραπάνω προέκυψαν από τη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ και μελών ΔΣ Συλλόγων μελών ΔΕΠ, που συζήτησε για τη στάση του κλάδου σε συνάρτηση με τις εξελίξεις σχετικά με τα αιτήματά τους.

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση, η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση για μια ακόμα φορά πρότεινε τη διεύρυνση του διεκδικητικού πλαισίου ώστε να απαντά συνολικά στην επίθεση που δέχεται η ανώτατη εκπαίδευση και να διεκδικήσουν οι πανεπιστημιακοί, σε συμπόρευση με τα υπόλοιπα τμήματα της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και της κοινωνίας, πιο αποτελεσματικά τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των ίδιων και των Ιδρυμάτων. Ωστόσο, για μια ακόμα φορά η πλειοψηφία επέμεινε στο πλαίσιο που προτάσσει τα οικονομικά, μισθολογικά και συνταξιοδοτικά αιτήματα.

Αύριο στο «Περοκέ»

Την παράσταση του Ευγένιου Σπαθάρη «Ε, ρε Ευρω... γλέντια», με πρωταγωνιστές τους 13 ήρωες του Θεάτρου Σκιών, που ζωντανεύουν στη σκηνή, θα παρακολουθήσει η ΚΝΕ αύριο Παρασκευή 19/4, στο Θέατρο «Περοκέ». Στο ρόλο του Καραγκιόζη, ο ηθοποιός Τάκης Βαμβακίδης. Τη σκηνοθεσία και τα κείμενα επιμελείται ο Ευγένιος Σπαθάρης. Στη σκηνή, οι φιγούρες ζωντανεύουν από τους ηθοποιούς Τ. Βαμβακίδη, Σ. Τσάκα, Θ. Παναγόπουλο, Τζ. Βαβαρούτα, Φ. Αδαμίδου, Γ. Παπαθανάση. Στα αποσπάσματα του μπερντέ, ο Ευγένιος Σπαθάρης με 25 φιγούρες. Η παράσταση ξεκινά στις 9.30 το βράδυ. Πληροφορίες στις Οργανώσεις της ΚΝΕ (Είσοδος 6 ευρώ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ