ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Υψηλή συμμετοχή, προετοιμάζουν τη συνέχεια

Motion Team

Ούτε η βροχή, ούτε το κρύο μπόρεσαν να τους σταθούν εμπόδιο. Οι απεργοί ήταν στα πόστα τους απ' τα χαράματα. Και μάλιστα, σε αρκετά περισσότερους χώρους απ' ό,τι στις 3 του Απρίλη. Το μπόλι της προηγούμενης απεργίας, η εργάτη τον εργάτη, υπάλληλο τον υπάλληλο δουλιά που έγινε στο μεσοδιάστημα έκαναν χτες τη Θεσσαλονίκη να 'ναι ντυμένη απεργιακά απ' άκρη σ' άκρη. Είχαν πολλούς λόγους να οργανώσουν καλύτερα αυτήν την απεργία. Εχουν έναν ακόμα πρόσθετο να παίρνουν από τώρα μέτρα: Κοντά στην κόντρα με το σύνολο των μέτρων της κυβερνητικής πολιτικής και τη γενικευμένη επίθεση του κεφαλαίου στα εργατικά δικαιώματα, η Θεσσαλονίκη προετοιμάζεται από τώρα και για τη μεγάλη μάχη που θα δοθεί το καλοκαίρι του 2003, καθώς στην πόλη έχει προγραμματιστεί να γίνει η επόμενη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. Ηδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους και τα πρώτα πανό της πρωτοβουλίας «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», που έχει συγκροτηθεί για την οργάνωση των κινητοποιήσεων.

Η συμμετοχή στη χτεσινή απεργία αποτελεί από μόνη της απόδειξη των διαθέσεων. Καθολική (100%) ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στα εργοστάσια: Φίλκεραμ Τζόνσον, ΑΓΝΟ, ΒΑΛΚΑΝ, ΟΓΣΘ, Σωματείο ΔΕΘ, Χένιγκερ, ΙΝΤΕΡΜΕΤΟΝ, ΕΒΖ, Σωματείο ΕΓΣ Λαγκαδά, ΕΛΛΕΝΙΤ. Σε ΚΑΡΤΟΝΠΑΚ 75%, ΜΕΒΓΑΛ 65%, ΖΑΝΑΕ 60%, ΤΙΤΑΝ 55%. Καθολική ήταν επίσης και η συμμετοχή των εργαζομένων της ΠΕΤ-ΟΤΕ, των οικοδόμων, των χειριστών μηχανημάτων, των καπνεργατών, των εργαζομένων στον κλάδο του Δέρματος, στα Εμφιαλωμένα. Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν και οι στάσεις εργασίας στον ΟΑΣΘ και στα ΕΛΠΕ.


Motion Team

Παρά τη δυνατή βροχή οι εργαζόμενοι έδωσαν μαζικό και δυναμικό «παρών» στην απεργιακή προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 από το άγαλμα Βενιζέλου και κατευθύνθηκε στο χώρο της συγκέντρωσης έξω από το Εργατικό Κέντρο. Μαζί με τα κεντρικά αιτήματα προέβαλαν και τις ειδικές διεκδικήσεις τους. Οι εργαζόμενοι της ΑΓΝΟ απαίτησαν να μην ξεπουληθεί η συνεταιριστική επιχείρηση. Οι εμποροϋπάλληλοι απαίτησαν κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Και ο κατάλογος των αιτημάτων ήταν μακρύς. Στη διάρκεια της συγκέντρωσης υιοθετήθηκε ψήφισμα συμπαράστασης στον παλαιστινιακό λαό. Στη συνέχεια μίλησαν ο ταμίας του ΕΚΘ, Θ. Τούσης, ο αντιπρόεδρος του ΕΚΘ, Η. Περπερίδης, και ο γραμματέας του ΕΚΘ και στέλεχος του ΠΑΜΕ, Θ. Κυριακίδης, που κάλεσε όλους να ενταχθούν στον αγώνα. «Εμείς παράγουμε τον τεράστιο πλούτο που καρπώνονται οι μεγαλοεργοδότες καπιταλιστές. Υπάρχουν τα μέσα να καλυφθούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Η κυβέρνηση, η εργοδοσία και οι συμβιβασμένες ηγεσίες δεν είναι ανίκητοι. Μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια», είπε.

Ακολούθησε μαχητική πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Με τα πανό υψωμένα, τις ομπρέλες ως ελάχιστο μέτρο προστασίας από τη δυνατή βροχή, πορεύτηκαν διαδηλώνοντας: «Με αγώνες έχει γίνει η Ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση». Διεκδίκησαν «ΓΣΕΕ ταξική, όχι εργοδοτική». Με τη λήξη της πορείας επιβεβαίωσαν ότι «Μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη» και ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για τον ταξικό γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Χωρίς προηγούμενο οι συγκεντρώσεις

Τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία ξεπέρασαν το 70% στις πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Αντίστοιχα μαζικές και μαχητικές ήταν και οι διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Στην Κοζάνη οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν μια πρωτόγνωρα μεγάλη συγκέντρωση και πορεία. Εργαζόμενοι της ΔΕΗ, Γουνεργάτες, Οικοδόμοι, Ιδιωτικοί Υπάλληλοι, διαμήνυσαν πως αγωνιστικά θα αποτρέψουν τα σχέδια της κυβέρνησης για την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης.

Αντίστοιχα πρωτόγνωρα μεγάλη συγκέντρωση έγινε και στην Ξάνθη, όπου οι εργαζόμενοι στα Συνεταιριστικά εργοστάσια (ΣΕΚΑΠ, ΣΕΒΑΘ, ΣΕΠΕΚ, ΕΛΒΙΖ, ΕΒΖ) συμμετείχαν σχεδόν καθολικά στην απεργία. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή και στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας (ΚΟΜΟΤΕΞ 90%). Πάνω από το 50% κυμάνθηκε η συμμετοχή των υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας, των τυπογράφων, των εργαζομένων στην ΕΓΣ, στα χυτήρια. Ενώ για πρώτη φορά απέργησαν και οι οικοδόμοι της περιοχής.

Στη Θάσο τα πλοία της πορθμειακής γραμμής έμειναν δεμένα στα λιμάνια του Πρίνου και του Λιμένα. Οι ομάδες περιφρούρησης απέτρεψαν δυναμικά κάθε απεργοσπαστική κίνηση που επιχειρήθηκε να στηθεί από τους πλοιοκτήτες. Νέκρωσαν τα Λατομεία «Λαζαρίδη» και «Φιλιππίδη». Σφραγίστηκαν τα γιαπιά. Στην απεργία και τη συγκέντρωση που έγινε στο Λιμένα, συμμετείχαν μαζικά και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι.

Με μαχητικές απεργιακές συγκεντρώσεις διαδήλωσαν και οι εργαζόμενοι σε Πτολεμαΐδα και Καστοριά, Κατερίνης, Σέρρες και Καβάλα.

Στο Κιλκίς, εργάτες ιματισμού, οικοδόμοι και βιομηχανικοί εργάτες πραγματοποίησαν πορεία προς τη Νομαρχία. Μαζικά συμμετείχαν στην απεργία και τις διαδηλώσεις και οι εργαζόμενοι της Βέροιας, αλλά και της Νάουσας όπου εργαζόμενοι στα κλωστήρια και οικοδόμοι απέργησαν καθολικά. Επίσης και στα Γιαννιτσά, με τη συμμετοχή των χειριστών ανυψωτικών μηχανημάτων και των οικοδόμων η απεργία να φτάνει στο 100%.

Στην Αλεξανδρούπολη, στη μεγάλη συγκέντρωση συμμετείχαν οι απεργοί του εργοστασίου Αλουμινίου των Φερών, της «ΟΤΤΟ Εβρος», του ΟΣΕ, οι Ιδιωτικοί Υπάλληλοι, οι υπάλληλοι της ΝΑ (τρίωρη στάση), οι οικοδόμοι.

Σε μεγάλα ποσοστά κυμάνθηκε η συμμετοχή στην απεργία και στην Ορεστιάδα, ιδιαίτερα στην ΕΓΣ και στο εργοστάσιο «ΘΡΑΚΩΝ». Αντίστοιχα ήταν τα ποσοστά συμμετοχής και στους χώρους εργασίας στην Κομοτηνή. Ενώ οι απεργοί πραγματοποίησαν και συγκέντρωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ