ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Θα λειτουργήσει το 2004!

Αρχίζει με αποσπασμένο προσωπικό και απ' τον Ιούνη θα λειτουργήσουν τα εξωτερικά ιατρεία

6.3.2000: Προεκλογική φιέστα στο Νοσοκομείο Χαϊδαρίου με μεγαλόστομες διακηρύξεις. Ομως, ένα νοσοκομείο δεν μπαίνει σε λειτουργία με λόγια
6.3.2000: Προεκλογική φιέστα στο Νοσοκομείο Χαϊδαρίου με μεγαλόστομες διακηρύξεις. Ομως, ένα νοσοκομείο δεν μπαίνει σε λειτουργία με λόγια
Τελικά το «ανάκτορο της υγείας» -- όπως χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος, το Νοσοκομείο Χαϊδαρίου -- θα ξεκινήσει τη λειτουργία του ως ένα διαγνωστικό κέντρο στις αρχές του Ιούνη 2002, ενώ η ολοκληρωμένη λειτουργία του μετατίθεται για το καλοκαίρι του 2004! Η κατάληξη αυτή έρχεται ως συνέπεια της πολιτικής της κυβέρνησης, που κινήθηκε χωρίς σχεδιασμό και επαρκή χρηματοδότηση για τη λειτουργία του νοσοκομείου, ενώ χαρακτηρίστηκε και απ' τη διένεξη με τους πανεπιστημιακούς γιατρούς, στα πλαίσια της διαβόητης μεταρρύθμισης του ΕΣΥ.

Χτες το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να λειτουργήσει το νοσοκομείο με γιατρούς του ΕΣΥ, ενώ οι υπουργοί Τύπου και Υγείας κατηγόρησαν την Ιατρική Σχολή για προσχηματική άρνηση να μεταφερθεί στο Χαϊδάρι. Ετσι, η Δυτική Αττική, που έχει άμεση ανάγκη από 3.000 νοσοκομειακά κρεβάτια, θα περιμένει έως το 2004 τη λειτουργία 735 έτοιμων κρεβατιών.

Οπως δήλωσε χτες ο διοικητής του νοσοκομείου στο Χαϊδάρι, Ν. Πολύζος, στον «902 Αριστερά στα FM», και αυτή η περιορισμένη λειτουργία θα γίνει με αποσπάσεις από άλλα νοσοκομεία. Οι αποσπάσεις ανήκουν στη διακριτική ευχέρεια του υπουργού Υγείας και θα είναι 30-40 γιατροί και 100 άτομα νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Επίσης, θα προσληφθούν και 40 έκτακτοι εργαζόμενοι.

Το προσωπικό αυτό δεν αποτελεί ούτε το ένα δέκατο που απαιτεί η πλήρης λειτουργία του νοσοκομείου. Μόνο το προσωπικό που θα στελεχώσει τη νοσηλευτική υπηρεσία είναι κοντά στα 1.000 άτομα, σύμφωνα με τον Οργανισμό του νοσοκομείου, που υπέγραψαν στις 27.3.2002 ο υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος, και οι υφυπουργοί Οικονομικών Γ. Φλωρίδης και Εσωτερικών Στ. Μπένος. Η υπουργική απόφαση με τον Οργανισμό δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως 406 της 3.4.2002.

Με δεδομένο, λοιπόν, τον Οργανισμό του νοσοκομείου και χωρίς να ικανοποιηθεί ένα απ' τα βασικά αιτήματα των πανεπιστημιακών για το διορισμό της διοίκησης από το Πανεπιστήμιο, μάλλον ήταν εσκεμμένη η έλλειψη απαρτίας στη Γενική Συνέλευση της Ιατρικής Σχολής, που θα αποφάσιζε για τη μεταφορά ή όχι στο Χαϊδάρι. Ετσι η τελική απόφαση προήλθε απ' την κυβέρνηση και εντάσσεται στη γενικότερη διένεξη με τους πανεπιστημιακούς.

Η εργολήπτρια εταιρία θα παραδώσει το νοσοκομείο στη ΔΕΠΑΝΟΜ στα τέλη του Ιούνη.

Οι δηλώσεις

Μετά το Υπουργικό Συμβούλιο ο Αλ. Παπαδόπουλος πλειοδότησε σε κορόνες για σεβασμό στον πολίτη. Μεταξύ των άλλων είπε: Η κυβέρνηση επί διετία εξάντλησε τις διαπραγματευτικές της δυνατότητες. «Είχαμε αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον πρύτανη και την ηγεσία της Ιατρικής Σχολής, τους δώσαμε τη δυνατότητα να προτείνουν το μάνατζερ. Ηταν προσχηματική η άρνηση της Ιατρικής Σχολής. Προσχηματική άρνηση τύπου τακτικής Ντενκτάς. Η Ιατρική Σχολή έχει την αποκλειστική αλλά και ιστορική ευθύνη για το ναυάγιο. Η άρνηση της Ιατρικής Σχολής υποκρύπτει ιδιοτελή συμφέροντα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι δηλώσεις του υπουργού Τύπου, Χρ. Πρωτόπαππα, ο οποίος έδωσε ρέστα στις κορόνες με εκφράσεις ότι το νοσοκομείο «θα έχει ιδιοκτήτη τον ελληνικό λαό».

Χωρίς χαρακτηρισμούς ή κρίσεις για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς ήταν η γραπτή δήλωση του υπουργού Παιδείας, Π. Ευθυμίου, ο οποίος έδωσε χτες στη δημοσιότητα και τις επιστολές που αντάλλαξε με τον πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής Αθηνών, Χρ. Κίττα.

ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Απεργούν σήμερα

Επέβαλλαν την αγωνιστική διεκδίκηση νέων ασφαλιστικών κατακτήσεων, κόντρα στην πλειοψηφία της ΟΤΟΕ

Την υπογραφή ικανοποιητικής κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας για το 2002 διεκδικούν σήμερα οι τραπεζοϋπάλληλοι όλης της χώρας, με την 24ωρη απεργία που έχει κηρύξει η ΟΤΟΕ. Μια απεργία που στην πράξη οι εργαζόμενοι του κλάδου τη μετέβαλλαν σε 48ωρη, επιβάλλοντας και το ασφαλιστικό ως ένα από τα αιτήματα, με τη μεγάλη συμμετοχή τους στη χτεσινή πανεργατική απεργία, καλυπτόμενοι από τα Εργατικά Κέντρα. Η Επιτροπή Αγώνα Τραπεζοϋπαλλήλων έχει απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής και σε αυτή την απεργία, ώστε οι τραπεζοϋπάλληλοι να κάνουν δική τους υπόθεση και με τα δικά τους αιτήματα, την κατάκτηση νέων ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Συμμετέχοντας στην απεργία χτες, οι εργαζόμενοι έστειλαν μήνυμα με πολλούς αποδέκτες:

-- Στους εργοδότες ότι δεν πρόκειται να ανεχθούν την προκλητικότητά τους, η οποία εκφράστηκε με την πρόταση για αυξήσεις 2,8% και μείωση του χρόνου εργασίας στις 37 ώρες τη βδομάδα (από 38 και 20') με αντάλλαγμα την αύξηση κατά 5,5 ώρες του εβδομαδιαίου ωραρίου συναλλαγών και τη μη πληρωμή των υπερωριών!

-- Στην κυβέρνηση και στην πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΤΟΕ, ότι δεν πρόκειται να ανεχθούν οποιαδήποτε αφαίρεση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων και ότι θα αντιδράσουν στα αντιασφαλιστικά μέτρα, ενάντια σε όποιον τα προωθεί.

Χαρακτηριστικό είναι ωστόσο, ότι η ΟΤΟΕ σε χτεσινή ανακοίνωσή της δε διέθεσε ούτε μια λέξη για τη συμμετοχή των τραπεζοϋπαλλήλων στην πανεργατική απεργία, η οποία - αν όχι τίποτα άλλο - ενισχύει και τη σημερινή κινητοποίηση!!!

Το μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα με την ταυτόχρονη ένταξη του ασφαλιστικού στις απεργιακές διεκδικήσεις, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις μεθοδεύσεις των παρατάξεων του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού στην ΟΤΟΕ, ενισχύοντας τη θέση που ξεκάθαρα έθεσε η ΕΣΑΚ Τραπεζών και στη συνέχεια η Επιτροπή Αγώνα Τραπεζοϋπαλλήλων, για: νέες ασφαλιστικές κατακτήσεις και τη διεκδίκηση ικανοποιητικής κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, με μισθό 300.000 δρχ. στο 1ο κλιμάκιο και ωράριο από Δευτέρα έως Παρασκευή, 8 π.μ. - 3 μ.μ.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ
Η κυβέρνηση υπεύθυνη για την ταλαιπωρία

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Π. Κοσιώνη

H έλλειψη ιατρικού προσωπικού στο αλλεργιολογικό τμήμα του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης έχει ως αποτέλεσμα να ορίζονται ραντεβού μετά από έξι μήνες και έτσι πολλοί οδηγούνται στον ιδιωτικό τομέα υγείας και επιβαρύνονται οικονομικά.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης, ενώ ο υφυπουργός Υγείας Εκτ. Νασιώκας απλώς αναγνώρισε την κατάσταση και εξέφρασε την ευχή να αλλάξει. Είπε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει κενό στη θέση διευθυντή η οποία «ελπίζουμε ότι σύντομα θα καλυφθεί, γιατί είναι σε διαδικασία κάλυψης». Ισχυρίστηκε δε ότι το νοσοκομείο γενικότερα είναι στη διαδικασία αναβάθμισης και σύντομα θα αρχίσει αυτές τις μέρες και το απογευματινό αλλεργιολογικό ιατρείο.

Ο Π. Κοσιώνης τόνισε ότι δεν αρκεί η φραστική αναγνώριση του προβλήματος, αφού δεν είναι η πρώτη φορά που υπουργοί απλώς αναγνωρίζουν ένα πρόβλημα για το οποίο όμως δε φαίνεται άμεση λύση.

«Οταν, είπε, έχει 6,5 χρόνια να εκλεγεί διευθυντής ενός τμήματος και όλο γίνονται διαδικασίες που δεν τελειώνουν. Τότε καταλαβαίνει κανείς τι αξία έχουν αυτά που λέει ο υφυπουργός». Παρατήρησε ότι δε γίνεται προκήρυξη διαγωνισμού για την πρόσληψη καινούριου ιατρικού προσωπικού και η ταλαιπωρία του κόσμου συνεχίζεται με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης.

Κατήφορος

Πρώτα (4.4.2002) κάλεσαν τα ΜΑΤ για να εφαρμόσουν την απόφαση του διοικητή του «Ευαγγελισμού» να «μπει λουκέτο» στην κεντρική είσοδο. Η απόφαση αυτή από τις πρώτες ώρες δημιούργησε προβλήματα, τόσο στην τροφοδοσία του Νοσοκομείου, όσο και στην ομαλή προσέλευση εργαζομένων και ασθενών και γι' αυτό αντέδρασαν οι εργαζόμενοι.

Μετά με απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας άρχισε Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) για να καταλογιστούν ευθύνες. Οι εργαζόμενοι και το σωματείο ζήτησαν να μη συνεχιστεί ο αντιδημοκρατικός κατήφορος.

Ομως οι εκπρόσωποι του υπουργείου συνεχίζουν απτόητοι τις κλήσεις εργαζομένων για να καταθέσουν.

Δηλαδή, μετά τα «αγροτοδικεία», τα «μαθητοδικεία» και τις λοιπές παραπομπές στη Δικαιοσύνη, θα βρεθούμε και μπροστά σε «υγειονομικοδικεία»; 'Η μήπως - στο όνομα της διαβόητης μεταρρύθμισης του ΕΣΥ - μπορεί να δούμε και ΜΑΤ στους θαλάμους σε ρόλους νοσηλεύτριας;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ