ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Εξι οι κατηγορούμενοι που παραδίδονται στη Χάγη...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Οι ασφυκτικές πιέσεις Ουάσιγκτον - Βρυξελλών - Χάγης, αλλά και των γιουγκοσλαβικών αρχών «χάραξαν», σε έξι απ' τους 23 κατηγορούμενους Σέρβους πρώην αξιωματούχους, το δρόμο για την έδρα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Οπως ανακοινώθηκε χτες απ' το γιουγκοσλαβικό υπουργείο Εξωτερικών, οι έξι πρώην κυβερνητικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι που αποφάσισαν να παραδοθούν εθελουσίως στις αρχές και να μεταβούν στο δικαστήριο της Χάγης είναι: ο πρώην διοικητής του γιουγκοσλαβικού στρατού, στρατηγός Ντραγκολιούμπ Οΐντανιτς, ο πρώην αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Νικόλα Σαΐνοβιτς, ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Κροατίας Μίλαν Μάρτιτς, οι πρώην στρατιωτικοί αξιωματούχοι Μίλε Μρκριτς και Βλαντίμιρ Κοβάσεβιτς και ο πρώην Σερβοβόσνιος δεσμοφύλακας Μομτσίλο Γκρούμπαν.

Ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Δικαιοσύνης Σάβο Μάρκοβιτς δήλωσε πως όσον αφορά στους εναπομείναντες 17 κατηγορούμενους (μεταξύ των οποίων είναι οι πρώην ηγέτες των Σερβοβόσνιων Ράντοβαν Κάρατζιτς και στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς) αυτοί θα αντιμετωπίσουν πλέον τη σύλληψη και την απέλαση. Ο δε υπουργός Εσωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Ζόραν Ζίβκοβιτς δήλωσε πως οι εγγυήσεις που έχει αναγγείλει ότι θα δώσει η κυβέρνηση σ' όσους παραδοθούν εκουσίως θα πραγματοποιηθούν μόνο μετά την παράδοση των κατηγορουμένων στο Δικαστήριο της Χάγης.

Τέλος, ο Σέρβος πρωθυπουργός Ζόραν Τζίντζιτς δήλωσε χτες απ' το Λονδίνο πως ορισμένοι απ' τους κατηγορούμενους θα είναι στη Χάγη «μέσα σε δύο ή τρεις ημέρες», ενώ και οι περισσότεροι εκ των υπολοίπων θα βρίσκονται στο ίδιο μέρος «σε δύο ή τρεις βδομάδες». «Πιστεύω ότι είναι μια τεράστια πρόοδος» είπε καταλήγοντας ο Τζίντζιτς.

Ζητούν την αναστολή του νόμου...

Και ενώ πλέον έχει αρχίσει για τα καλά η λειτουργία της μηχανής παράδοσης κατηγορουμένων στο Δικαστήριο της Χάγης, οι αντιδράσεις έναντι αυτής της εξέλιξης συνεχίζονται...

Χτες το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο έγινε αποδέκτης τεσσάρων αιτημάτων εξέτασης του νεοψηφισθέντος νόμου Συνεργασίας με το Δικαστήριο της Χάγης, με το σκεπτικό ότι αυτός παραβαίνει το γιουγκοσλαβικό Σύνταγμα. Αιτήσεις κατέθεσαν χτες το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας, 51 ακαδημαϊκοί απ' τη Νομική Σχολή του Βελιγραδίου, η «Πατριωτική Συμμαχία» και ένας Σέρβος πολίτης. Οι τέσσερις πλευρές ζητούν την αναστολή εφαρμογής του νόμου μέχρι να κριθεί η συνταγματικότητα ή αντισυνταγματικότητα του νόμου συνεργασίας με τη Χάγη.

  • Επίσκεψη στο Βελιγράδι πραγματοποιεί από χτες, για πρώτη φορά απ' τον κατακερματισμό της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, Τονίνο Πίκουλα. Κατά τη συνάντησή του με το Γιουγκοσλάβο ομόλογό του, Γκόραν Σβιλάνοβιτς, υπέγραψε διμερείς συμφωνίες και συμφώνησε πως κοινός στόχος Βελιγραδίου - Ζάγκρεμπ είναι «όχι μόνον η ομαλοποίηση, αλλά η πλήρης ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας, αλλά και η ένταξη των δύο χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση».
ΠΓΔΜ
Μπαράζ «προειδοποιητικών» επιθέσεων κατά αστυνομικών

ΣΚΟΠΙΑ.-

Μπαράζ ένοπλων - πλην αναίμακτων... - επιθέσεων εναντίον αστυνομικών φυλακίων σε χωριά του Τέτοβο και του Κουμάνοβο εξαπέλυσαν χτες ομάδες ενόπλων, ενώ παράλληλα Αλβανοί χωρικοί έστησαν μπλόκα σε οδικές αρτηρίες του Τέτοβο, ζητώντας την πλήρη εφαρμογή του νόμου περί αμνηστίας και την απελευθέρωση όσων αυτονομιστών κρατούνται στις φυλακές.

Οι πληροφορίες της αστυνομικής διεύθυνσης Σκοπίων αναφέρουν πως η πρώτη επίθεση σημειώθηκε χτες το πρωί σε φυλάκιο της αστυνομίας κοντά στο χωριό Τρέμπος (λίγο έξω απ' τη βορειοδυτική πόλη της ΠΓΔΜ, Τέτοβο). Απ' τα πυρά δεν τραυματίστηκε κανένας και η αστυνομία δεν απάντησε στους πυροβολισμούς.

Μία άλλη ομάδα ενόπλων επιτέθηκε με πυροβόλα όπλα κατά αστυνομικού φυλακίου στο χωριό Σέμσοβο (επίσης λίγο έξω απ' το Τέτοβο). Σ' αυτή την περίπτωση, οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τα πυρά.

Επιπλέον, δύο χειροβομβίδες εξερράγησαν χτες λίγα μέτρα μακριά από αστυνομικό τμήμα του χωριού Βέρλο (κοντά στο Κουμάνοβο και μόλις 30 χλμ μακριά απ' τα Σκόπια).

Το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ αποκάλεσε τα απανωτά κρούσματα επιθέσεων ως τις «πιο σοβαρές περιπτώσεις βίας εδώ και μήνες». Οι αστυνομικές αρχές, πάντως, στρέφουν τις υποψίες τους σε ένοπλα μέλη του δήθεν αποστρατιωτικοποιημένου «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού» που έχουν εισχωρήσει στους κόλπους του μικρού αυτονομιστικού «Εθνικού Αλβανικού Στρατού» (ΑΝΑ) που δρα με στόχο τον αλβανικό μεγαλοϊδεατισμό...

Μπλόκα σε χωριά του Τέτοβο

Χτες δεν ήταν μόνο οι επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα που ανέβασαν το θερμόμετρο στα Σκόπια. Δεκάδες Αλβανοί χωρικοί έστησαν χτες μπλόκα σε οδικές αρτηρίες του Τέτοβο, εμποδίζοντας αστυνομικές περιπόλους να εισέλθουν σε 37 απ' τα 40 χωριά της περιοχής. Ο Αμπντουλχακίμ Αντέμι, συντονιστής του «Αλβανικού Συμβουλίου για την Απελευθέρωση Πολιτικών Κρατουμένων» της ΠΓΔΜ δήλωσε στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» πως τα μπλόκα των Αλβανών χωρικών γίνονται για να «καταστεί σαφές στον υπόλοιπο κόσμο πως δεν τηρείται ο νόμος περί αμνηστίας». Ο ίδιος προειδοποίησε πως τα μπλόκα θα παραμείνουν «μέχρις ότου δοθούν ισχυρές εγγυήσεις, είτε απ' τις αρχές της χώρας, είτε από αξιωματούχους διεθνών οργανισμών πως θα απελευθερωθούν άμεσα» όσοι αυτονομιστές του «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού» κρατούνται στις φυλακές...

ΙΝΔΙΑ
Νέα έκρηξη

ΑΧΜΕΝΤΑΜΠΑΝΤ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Η πολιτική θύελλα που προκαλεί το συνεχιζόμενο ξέσπασμα του θρησκευτικού μίσους στο Γκουζαράτ αναμένεται να κορυφωθεί την επόμενη βδομάδα, όταν η Λοκ Σάμπα, η Βουλή της Ινδίας, θα αποφασίσει σχετικά με το αν θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία - όπως αξιώνει η αντιπολίτευση - σχετικά με την αποπομπή ή μη του κρατιδιακού πρωθυπουργού, ο οποίος, ανάλογα με το ποιον ρωτά κανείς, απέτυχε να προστατεύσει τη μουσουλμανική μειονότητα ή ενορχήστρωσε τις σφαγές σε βάρος των μελών της...

Οι ταραχές στο Αχμενταμπάντ συνεχίζονταν και χθες, με τουλάχιστον 2 νεκρούς, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Τάιμς οφ Ιντια. Τη Δευτέρα, σύμφωνα με την αστυνομία, υπήρχαν τέσσερα θύματα, κατά το πρακτορείο Ρόιτερς έξι, ενώ το Σαββατοκύριακο είχαν υπάρξει, σύμφωνα με το Ασοσιέιτεντ Πρες, τουλάχιστον 19 θύματα ακόμη.

Η πολιτική της κυβέρνησης Βάτζπαϊ, που επιμένει να παριστάνει την «ανήξερη» και να ισχυρίζεται πως «δεν ακολουθεί πολιτική διακρίσεων» παρά την, όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση, εξόφθαλμη εμπλοκή κορυφαίων στελεχών της κρατιδιακής κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος στα επεισόδια που μέχρι στιγμής έχουν κοστίσει επισήμως 853 ζωές (ανεπισήμως πάνω από 1.500), αποδεικνύεται εμπρηστική. Οπως μεταδίδει το BBC, ο στρατός ανέλαβε και πάλι τον έλεγχο μεγάλου μέρους της πρωτεύουσας, επιβάλλοντας απαγόρευση κυκλοφορίας, αλλά χωρίς να μπορεί να ελέγξει τα «έξαλλα πλήθη» των Ινδουιστών.

Η κυβέρνηση, λέει η αντιπολίτευση, παίζει ένα βρώμικο παιγνίδι, ενορχηστρώνοντας τις ταραχές, παρά το ότι ο πρωθυπουργός δεν κουράζεται να δεσμεύεται πως «θα τιμωρήσει παραδειγματικά» τους ενεχόμενους στη θρησκευτική βία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας αντέδρασε χθες οργισμένα στη δήλωση του Φινλανδού υπουργού Εξωτερικών, που χαρακτήρισε «ανησυχητικά» τα επεισόδια στην Ινδία, στέλνοντας νότα διαμαρτυρίας μέσω διπλωματικών καναλιών και εκδίδοντας ανακοίνωση, στην οποία αναφερόταν πως «δεν ανεχόμαστε παρεμβάσεις στα εσωτερικά μας ζητήματα από ξένους που θέλουν να ικανοποιήσουν τα εσωτερικά τους λόμπι». Μια δήλωση, χαρακτηριστική του τρόπου σκέψης της κυβέρνησης Βάτζπαϊ, που μοιάζει να «ανακάλυψε» μουσουλμανικό ...δάκτυλο.

Με ανακοίνωσή του, το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) καταδίκασε την «υποκριτική» στάση της κυβέρνησης, που, όπως αναφέρει, «δεν έχει συλλάβει κανέναν για τις μαζικές δολοφονίες στο Γκουζαράτ», παρά το ότι η αστυνομία έχει υποδείξει ποιοι τις καθοδήγησαν - και είναι προσωπικότητες στενά διασυνδεδεμένες με το κυβερνών κόμμα. Το Λαϊκό Μέτωπο, που συναποτελούν τα κομμουνιστικά και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ινδία, στέλνει σήμερα Τετάρτη αντιπροσωπεία στην περιοχή, για να εξετάσει επί τόπου την κατάσταση, αναφέρει η ανακοίνωση.

ΚΟΥΒΑ - ΟΗΕ
Πάλι το άλλοθι των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

Για μια ακόμα φορά η Κούβα καταδικάστηκε, την περασμένη Παρασκευή, με διαφορά δύο ψήφων από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Η συγκεκριμένη απόφαση έφερε την αντίδραση της Κούβας και μαζικές διαδηλώσεις στη χώρα.

Το κείμενο της απόφασης εγκρίθηκε με διαφορά δύο ψήφων, με 21 χώρες εναντίον του, 23 υπέρ και 9 αποχές. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ανάμεσα σ' αυτούς που ψήφισαν υπέρ της καταδίκης της Κούβας ήταν η Ευρωπαϊκή Ενωση και κάποιες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Η Κίνα επιχείρησε διαδικαστικά να μην έρθει σε ψηφοφορία το κείμενο της απόφασης, αλλά η πρωτοβουλία της απορρίφθηκε με 24 ψήφους κατά, 23 υπέρ και έξι αποχές.

Η απόφαση αναφέρει πως ειδικός απεσταλμένος ή επιθεωρητής θα πρέπει να μεταβεί στην Κούβα και να ελέγξει το ζήτημα, πράγμα που η Κούβα δε δέχεται.

Στην Αβάνα, ο κρατικός ραδιοσταθμός μετέδωσε ότι, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δε διαθέτουν αντιπροσωπεία στη συγκεκριμένη Επιτροπή, έδρασαν παρασκηνιακά και ενέτειναν τις πιέσεις σε διάφορες αντιπροσωπείες ώστε να καταδικαστεί η σοσιαλιστική Κούβα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Φελίπε Πέρες Ρόκε, δήλωσε ότι ποτέ η κυβέρνησή του δε θα ανεχθεί την παρουσία στην Κούβα επόπτη για τα ανθρώπινα δικαιώματα και πρόσθεσε ότι όσοι υποστήριξαν παρόμοια προοπτική «αυταπατώνται».

Αμεση ήταν και η αντίδραση του λαού της Κούβας, που το περασμένο Σάββατο κατέβηκε στους δρόμους της επαρχίας της Βίγια Κλάρα. Περίπου 60.000 άνθρωποι, νέοι, εργάτες και εκπρόσωποι μαζικών οργανώσεων συγκεντρώθηκαν να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην απόφαση της Επιτροπής, αλλά και τους εκβιασμούς και τις πιέσεις των ΗΠΑ. Στη μαζική αυτή συγκέντρωση συμμετείχε και ο αντιπρόεδρος και υπουργός Αμυνας, Ραούλ Κάστρο, καθώς και άλλοι τοπικοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ