Τετάρτη 24 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ - ΟΗΕ
Πάλι το άλλοθι των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

Για μια ακόμα φορά η Κούβα καταδικάστηκε, την περασμένη Παρασκευή, με διαφορά δύο ψήφων από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Η συγκεκριμένη απόφαση έφερε την αντίδραση της Κούβας και μαζικές διαδηλώσεις στη χώρα.

Το κείμενο της απόφασης εγκρίθηκε με διαφορά δύο ψήφων, με 21 χώρες εναντίον του, 23 υπέρ και 9 αποχές. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ανάμεσα σ' αυτούς που ψήφισαν υπέρ της καταδίκης της Κούβας ήταν η Ευρωπαϊκή Ενωση και κάποιες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Η Κίνα επιχείρησε διαδικαστικά να μην έρθει σε ψηφοφορία το κείμενο της απόφασης, αλλά η πρωτοβουλία της απορρίφθηκε με 24 ψήφους κατά, 23 υπέρ και έξι αποχές.

Η απόφαση αναφέρει πως ειδικός απεσταλμένος ή επιθεωρητής θα πρέπει να μεταβεί στην Κούβα και να ελέγξει το ζήτημα, πράγμα που η Κούβα δε δέχεται.

Στην Αβάνα, ο κρατικός ραδιοσταθμός μετέδωσε ότι, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δε διαθέτουν αντιπροσωπεία στη συγκεκριμένη Επιτροπή, έδρασαν παρασκηνιακά και ενέτειναν τις πιέσεις σε διάφορες αντιπροσωπείες ώστε να καταδικαστεί η σοσιαλιστική Κούβα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Φελίπε Πέρες Ρόκε, δήλωσε ότι ποτέ η κυβέρνησή του δε θα ανεχθεί την παρουσία στην Κούβα επόπτη για τα ανθρώπινα δικαιώματα και πρόσθεσε ότι όσοι υποστήριξαν παρόμοια προοπτική «αυταπατώνται».

Αμεση ήταν και η αντίδραση του λαού της Κούβας, που το περασμένο Σάββατο κατέβηκε στους δρόμους της επαρχίας της Βίγια Κλάρα. Περίπου 60.000 άνθρωποι, νέοι, εργάτες και εκπρόσωποι μαζικών οργανώσεων συγκεντρώθηκαν να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην απόφαση της Επιτροπής, αλλά και τους εκβιασμούς και τις πιέσεις των ΗΠΑ. Στη μαζική αυτή συγκέντρωση συμμετείχε και ο αντιπρόεδρος και υπουργός Αμυνας, Ραούλ Κάστρο, καθώς και άλλοι τοπικοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ