Τετάρτη 24 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Κύμα διαδηλώσεων και αντιδράσεων εναντίον του Λεπέν

Ο Ζακ Σιράκ επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει την ανάδειξή του σε «σωτήρα της δημοκρατίας» και να τη χρησιμοποιήσει ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ, για τη μέχρι σήμερα πολιτική και πορεία του

«Να σώσουμε τη δημοκρατία», γράφουν οι πικέτες των διαδηλωτών, καταδικάζοντας δίκαια τον Λεπέν. Ξεχνούν, όμως, άραγε, ότι ευθύνεται και ο Σιράκ στην ενίσχυση του ακροδεξιού ηγέτη του «Εθνικού Μετώπου»;

Associated Press

«Να σώσουμε τη δημοκρατία», γράφουν οι πικέτες των διαδηλωτών, καταδικάζοντας δίκαια τον Λεπέν. Ξεχνούν, όμως, άραγε, ότι ευθύνεται και ο Σιράκ στην ενίσχυση του ακροδεξιού ηγέτη του «Εθνικού Μετώπου»;
ΠΑΡΙΣΙ.--

Αρνήθηκε να συμμετάσχει σε τηλεοπτική αναμέτρηση απέναντι στον Ζαν Μαρί Λεπέν, όπως είθισται σε όλες τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, ο απερχόμενος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ. Η απόρριψη Σιράκ έδωσε λαβή για περαιτέρω προκλήσεις στον ηγέτη του ακροδεξιού «Εθνικού Μετώπου», ο οποίος, ήδη από την Κυριακή, έχει επιδοθεί σε ένα όργιο δηλώσεων και προκλήσεων προς τους πάντες και τα πάντα. Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν και διογκώνονται οι διαδηλώσεις κατά του Λεπέν σε πολλές γαλλικές πόλεις, που τείνουν να λάβουν καθημερινό και συντονισμένο χαρακτήρα.

«Πρέπει να είμαστε σταθεροί στις απόψεις και στις αρχές μας. Οπως και στο παρελθόν απέρριψα την ιδέα της συνεργασίας με το Εθνικό Μέτωπο, όποιο και αν ήταν το πολιτικό κόστος, έτσι θα πράξω και τώρα και δεν πρόκειται να δεχτώ να βρεθώ αντιμέτωπος με τον ηγέτη του», δήλωσε, αργά χτες βράδυ, ο Ζακ Σιράκ δίνοντας τέλος στη φιλολογία της ημέρας για το πότε, υπό ποιες συνθήκες και πώς θα πραγματοποιούνταν η «παραδοσιακή» τηλεοπτική αναμέτρηση. Για πολλούς, τα σχόλια του Σιράκ, συνδέονται και με τους ισχυρισμούς ενός συνεργάτη του Λεπέν, ο οποίος σε βιβλίο του υποστήριζε ότι ο Ζακ Σιράκ είχε ζητήσει τη συνεργασία του «Εθνικού Μετώπου» κατά την προεκλογική εκστρατεία του 1988, κάτι που διαψεύδει κατηγορηματικά ο απερχόμενος Πρόεδρος.

«Ο Σιράκ νομίζει ότι είναι Θεός του Ολύμπου και δεν καταδέχεται να συνομιλήσει με θνητούς», σχολίαζε ο Ζαν Μαρί Λεπέν, που εκτίμησε ότι η άρνηση για τηλεοπτική αντιπαράθεση αποτελεί έκφραση φόβου εκ μέρους του Σιράκ. Ο Λεπέν συνέχισε, και χτες, τις προκλητικές του δηλώσεις, όπως ότι «η Γαλλία πρόκειται να καταστραφεί από τους μετανάστες και κάτι πρέπει άμεσα να κάνει γι' αυτό» και δήλωσε αποφασισμένος να «αγωνιστεί για να δώσει τέλος σε ένα διεφθαρμένο και παρακμασμένο σύστημα». Χαρακτήρισε, επίσης, «κίνηση ευγενή» την απόφαση του Λιονέλ Ζοσπέν να αποχωρήσει από τα πολιτικά δρώμενα, τονίζοντας πως «δείχνει ότι κατανόησε την παταγώδη αποτυχία του».

Ο ηγέτης του «Εθνικού Μετώπου» επρόκειτο, αργά χθες βράδυ, να δώσει την πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη μετά την πρόκρισή του στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών και σήμερα αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, στην έδρα του Ε. Κοινοβουλίου. Υπενθυμίζεται ότι δήλωσε πως «εφόσον εκλεγεί Πρόεδρος, θα διεξάγει ένα πρώτο δημοψήφισμα για την έξοδο της Γαλλίας από την ΕΕ».

Συνεχείς διαδηλώσεις

Στο μεταξύ, εντείνονται οι αντιδράσεις εντός της Γαλλίας για την πρόκριση Λεπέν, που φαίνεται ότι προκάλεσε πραγματικά πολύ ισχυρό σοκ. Καθημερινές είναι πλέον οι διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις. Μετά τις μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της ακροδεξιάς, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, όπως εκφράζονται στο πρόσωπο του Λεπέν, τη Δευτέρα το βράδυ, νέες συγκεντρώσεις έγιναν χτες στις πόλεις Ρουέν, Τουρ, Λυόν, Ορλεάν, Τουλόν, Ρεν, Στρασβούργο, Βρέστη και φυσικά στο Παρίσι. Τόσο την Κυριακή όσο και τη Δευτέρα, στο Παρίσι σημειώθηκαν σφοδρά επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο, με τον Εθνικό Γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος να μιλά για «σκληρή μάχη κατά των φασιστικών φαινομένων» και την Εθνική Γραμματέα του ΚΚ Γαλλίας να τονίζει ότι «οι Γάλλοι κομμουνιστές είναι πλέον σε συναγερμό μετά από το πρωτοφανές αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, που έφερε για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της Γαλλίας, ένα φασιστικό κόμμα στο προσκήνιο να απειλεί το γαλλικό λαό». Εκκληση στα μέλη της να ψηφίσουν υπέρ του Σιράκ απηύθυνε και η Γαλλο-εβραϊκή κοινότητα, της οποίας το Συμβούλιο κατήγγειλε σωρεία επιθέσεων σε συναγωγές και σχολεία από μέλη του «Εθνικού Μετώπου».

Επίσης, αίτηση για σύσταση νέου κόμματος κατέθεσε στο κοινοβούλιο ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της κεντροδεξιάς «Ενωσης για τη Γαλλική Δημοκρατία», Φιλίπ Ντουστ Μπλαζί. Σύμφωνα με δηλώσεις του, το νέο κόμμα υπό την ονομασία «Ενωση για την Προεδρική Πλειοψηφία», στοχεύει να συνενώσει το χώρο της κεντροδεξιάς και της Δεξιάς, μέσα από κοινές λίστες της «Ενωσης για τη Γαλλική Δημοκρατία», του «Συναγερμού για τη Δημοκρατία» του Σιράκ και των Δημοκρατών Φιλελευθέρων.

Στο μεταξύ, ο γαλλικός Τύπος συνεχίζει να αναρωτιέται «πώς έφθασε ο Λεπέν στο δεύτερο γύρο». Η εφημερίδα «Tribune» φιλοξενεί μια αποκαλυπτική δημοσκόπηση, που έγινε μετά τις εκλογές, σύμφωνα με την οποία μεγάλη πηγή ψήφων αποτέλεσαν για τον Λεπέν οι άνεργοι και οι νέοι. Συγκεκριμένα, προκύπτει ότι τον ψήφισαν 30% των ανέργων και 20% των νέων ανάμεσα στα 18 - 24.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εγκλωβισμένος ο λαός στη διαχείριση(2011-03-29 00:00:00.0)
Χωρίς εκπλήξεις...(2002-06-11 00:00:00.0)
Η «πύρρειος» νίκη του Σιράκ(2002-05-08 00:00:00.0)
Αναμενόμενο ράπισμα με πολλούς αποδέκτες...(2002-04-23 00:00:00.0)
Ψυχρολουσία για τον κυβερνητικό συνασπισμό(1997-05-27 00:00:00.0)
Κινήσεις τακτικής ενόψει της κάλπης(1997-04-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ