Τετάρτη 24 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ
Επιτυχές το αμερικανικό «πραξικόπημα»

ΧΑΓΗ.-

Τελικά το επί πολλούς μήνες σχεδιασμένο πραξικόπημα από τους Αμερικανούς, για την απομάκρυνση του Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW), Βραζιλιάνου Ζοζέ Μπουστάνι, στέφθηκε με επιτυχία.

Κατόπιν ψηφοφορίας, όπως ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο του Οργανισμού, Πέτερ Κάιζερ, κατά την οποία η αμερικανική εισήγηση έτυχε επιδοκιμασίας, παύθηκε τη Δευτέρα το βράδυ ο Ζοζέ Μπουστάνι, καθώς 48 αντιπροσωπείες υπερψήφισαν την αμερικανική πρόταση, ενώ επτά την απέρριψαν. Ομως ποια κράτη -μέλη του Οργανισμού υπερψήφισαν και ποια καταψήφισαν τον Μπουστάνι δεν έχει γίνει προς το παρόν γνωστό.

Βέβαια, ακόμη και να γίνει γνωστό, δεν έχει πια καμία σημασία, αφού ο Μπουστάνι, ο οποίος εδώ και καιρό συγκέντρωνε τα πυρά των Αμερικανών, απομακρύνθηκε και τώρα πια σύμφωνα με τους αναλυτές, ο δρόμος είναι ανοιχτός για όλα τα σχέδιά τους... καθώς η αποπομπή αυτή σημαίνει ότι αφού για πρώτη φορά ένας πρόεδρος ενός διεθνούς οργανισμού αποπέμπεται με αυτόν τον τρόπο, κάθε άλλος διεθνής οργανισμός θα είναι ευάλωτος σε τέτοιες επεμβάσεις. Τα κατάφεραν, και τώρα απειλείται ευθέως η ανεξαρτησία όλων των διεθνών οργανισμών, έστω και αυτή η ισχύουσα τυπική.

Επιπλέον, αποκλείεται με αυτόν τον τρόπο κάθε ειρηνική λύση για τα χημικά όπλα που διαθέτει το Ιράκ και δε θα μείνει παρά η επιλογή του πολέμου. «Αυτό που κάνουν οι Αμερικανοί ισοδυναμεί με πραξικόπημα», λέει ο Μπουστάνι και προσθέτει ότι «χρησιμοποιούν τη δύναμή τους για να τροποποιήσουν τη συνθήκη για να αποπέμψουν τον γενικό διευθυντή» και, συνεπώς, «θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την επίθεση κατά του Ιράκ». Αυτό ακριβώς, δηλαδή, που θέλει ο Τζορτζ Μπους, αλλά και οι περί αυτόν «σύμμαχοι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ