Τετάρτη 24 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Εξι οι κατηγορούμενοι που παραδίδονται στη Χάγη...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Οι ασφυκτικές πιέσεις Ουάσιγκτον - Βρυξελλών - Χάγης, αλλά και των γιουγκοσλαβικών αρχών «χάραξαν», σε έξι απ' τους 23 κατηγορούμενους Σέρβους πρώην αξιωματούχους, το δρόμο για την έδρα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Οπως ανακοινώθηκε χτες απ' το γιουγκοσλαβικό υπουργείο Εξωτερικών, οι έξι πρώην κυβερνητικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι που αποφάσισαν να παραδοθούν εθελουσίως στις αρχές και να μεταβούν στο δικαστήριο της Χάγης είναι: ο πρώην διοικητής του γιουγκοσλαβικού στρατού, στρατηγός Ντραγκολιούμπ Οΐντανιτς, ο πρώην αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Νικόλα Σαΐνοβιτς, ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Κροατίας Μίλαν Μάρτιτς, οι πρώην στρατιωτικοί αξιωματούχοι Μίλε Μρκριτς και Βλαντίμιρ Κοβάσεβιτς και ο πρώην Σερβοβόσνιος δεσμοφύλακας Μομτσίλο Γκρούμπαν.

Ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Δικαιοσύνης Σάβο Μάρκοβιτς δήλωσε πως όσον αφορά στους εναπομείναντες 17 κατηγορούμενους (μεταξύ των οποίων είναι οι πρώην ηγέτες των Σερβοβόσνιων Ράντοβαν Κάρατζιτς και στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς) αυτοί θα αντιμετωπίσουν πλέον τη σύλληψη και την απέλαση. Ο δε υπουργός Εσωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Ζόραν Ζίβκοβιτς δήλωσε πως οι εγγυήσεις που έχει αναγγείλει ότι θα δώσει η κυβέρνηση σ' όσους παραδοθούν εκουσίως θα πραγματοποιηθούν μόνο μετά την παράδοση των κατηγορουμένων στο Δικαστήριο της Χάγης.

Τέλος, ο Σέρβος πρωθυπουργός Ζόραν Τζίντζιτς δήλωσε χτες απ' το Λονδίνο πως ορισμένοι απ' τους κατηγορούμενους θα είναι στη Χάγη «μέσα σε δύο ή τρεις ημέρες», ενώ και οι περισσότεροι εκ των υπολοίπων θα βρίσκονται στο ίδιο μέρος «σε δύο ή τρεις βδομάδες». «Πιστεύω ότι είναι μια τεράστια πρόοδος» είπε καταλήγοντας ο Τζίντζιτς.

Ζητούν την αναστολή του νόμου...

Και ενώ πλέον έχει αρχίσει για τα καλά η λειτουργία της μηχανής παράδοσης κατηγορουμένων στο Δικαστήριο της Χάγης, οι αντιδράσεις έναντι αυτής της εξέλιξης συνεχίζονται...

Χτες το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο έγινε αποδέκτης τεσσάρων αιτημάτων εξέτασης του νεοψηφισθέντος νόμου Συνεργασίας με το Δικαστήριο της Χάγης, με το σκεπτικό ότι αυτός παραβαίνει το γιουγκοσλαβικό Σύνταγμα. Αιτήσεις κατέθεσαν χτες το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας, 51 ακαδημαϊκοί απ' τη Νομική Σχολή του Βελιγραδίου, η «Πατριωτική Συμμαχία» και ένας Σέρβος πολίτης. Οι τέσσερις πλευρές ζητούν την αναστολή εφαρμογής του νόμου μέχρι να κριθεί η συνταγματικότητα ή αντισυνταγματικότητα του νόμου συνεργασίας με τη Χάγη.

  • Επίσκεψη στο Βελιγράδι πραγματοποιεί από χτες, για πρώτη φορά απ' τον κατακερματισμό της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, Τονίνο Πίκουλα. Κατά τη συνάντησή του με το Γιουγκοσλάβο ομόλογό του, Γκόραν Σβιλάνοβιτς, υπέγραψε διμερείς συμφωνίες και συμφώνησε πως κοινός στόχος Βελιγραδίου - Ζάγκρεμπ είναι «όχι μόνον η ομαλοποίηση, αλλά η πλήρης ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας, αλλά και η ένταξη των δύο χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ