Τετάρτη 24 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σαρόν: «Οι επιχειρήσεις μας βοηθούν την ειρήνη»

Επιβεβαίωσε σχέδιο «προσωρινής» ανακατάληψης της Δ. Οχθης ο Σιμόν Πέρες

Τα τανκς γύρω από την περιοχή της Νάμπλους

Associated Press

Τα τανκς γύρω από την περιοχή της Νάμπλους
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΒΑΛΕΝΘΙΑ.--

«Η ισραηλινή επιχείρηση «Προστατευτικό Τείχος» διευκολύνει την ειρήνη με τους Παλαιστινίους» υποστήριξε προκλητικά, χτες, ο Αριέλ Σαρόν σε ομιλία του στην Επιτροπή άμυνας της Κνεσέτ που μεταδόθηκε απευθείας και στην αμερικανική επιτροπή συνεργασίας με το Ισραήλ. Την ίδια στιγμή, έκρηξη συγκλόνιζε το προεδρικό μέγαρο στη Ραμάλα, σε απόσταση κοντινή από εκεί που βρίσκεται ο Γιάσερ Αραφάτ και συνεχίζονταν οι ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες για την άρση του αδιεξόδου στο Ναό της Γέννησης.

Πεπεισμένος ότι «στο μέλλον θα υπάρξει ειρήνη με τους Παλαιστινίους» δήλωνε ο Αριέλ Σαρόν, ο οποίος μίλησε για εξαιρετικά επιτυχημένη στρατιωτική επιχείρηση στη Δυτική Οχθη, που οδήγησε στη σύλληψη 100 καταζητουμένων. Επανέλαβε την πρότασή του για διεθνή διάσκεψη και απέφυγε να απαντήσει αν προτίθεται να διατάξει επίθεση και στη Λωρίδα της Γάζας, αρκούμενος να τονίσει ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει καταφύγιο πουθενά για τους τρομοκράτες».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός φέρεται ανήσυχος για το «τι ακριβώς θα προκύψει από την έρευνα του ΟΗΕ στην Τζενίν», αν και επισήμως η ισραηλινή ηγεσία διαψεύδει τις επισημάνσεις πολλών ανθρωπιστικών οργανώσεων ότι προτίθεται να αποκρύψει στοιχεία. Παρ' όλα αυτά, η ισραηλινή ηγεσία δεν αντέδρασε στην ανακοίνωση των ονομάτων της διερευνητικής επιτροπής του ΟΗΕ και δε σχολίασε τις νέες καταγγελίες εκπροσώπων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας που τόνιζαν ότι οι ισραηλινές αρχές δε συνεργάζονται στη διαδικασία της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δε διέψευσαν ούτε τις δηλώσεις του Ισραηλινού ΥΠΕΞ, στο δίκτυο NBC, όπου επιβεβαίωνε ότι υπάρχει σχέδιο Σαρόν για ανακατάληψη του 50% της Δ. Οχθης ως «μεταβατική λύση» μέχρι να αποκλιμακωθεί η κατάσταση.

Της επιτροπής του ΟΗΕ θα ηγηθεί ο πρώην Φιλανδός Πρόεδρος, Μάρτι Αχτισάρι, και συμμετέχουν, ο πρώην επικεφαλής της Επιτροπής Προσφύγων, Σαντάκο Ογκάτα, ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, Κορνέλιο Σαμαρούγκα, ο απόστρατος Αμερικανός στρατηγός Ουίλιαμ Νας ως στρατιωτικός σύμβουλος και ο Ιρλανδός Πίτερ Φιτζέραλντ, ως αστυνομικός σύμβουλος. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωναν ότι «θα προτιμούσαν στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, για να είναι σε θέση να εκτιμήσουν συνθήκες μάχης» και Παλαιστίνιοι καλωσόριζαν τη σύσταση της επιτροπής που αναμένεται να φθάσει στο Ισραήλ, στα τέλη της εβδομάδας.

Καταφθάνουν, πάλι, Σολάνα - Μορατίνος

Σήμερα, αναμένεται να μεταβούν στην περιοχή ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Χαβιέ Σολάνα και ο απεσταλμένος της ΕΕ στην περιοχή, Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος, που, μετά από ισραηλινή άδεια, θα συναντήσουν τον Γιάσερ Αραφάτ και τον Αριέλ Σαρόν. Η ανακοίνωση της αποστολής έγινε στο τέλος των εργασιών της Ευρωμεσογειακής Συνόδου στη Βαλένθια, όπου ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «παρεξήγηση», την προ τριών βδομάδων, αποπομπή των Ευρωπαίων αξιωματούχων από τον Αριέλ Σαρόν.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, που επισκιάστηκε από το Μεσανατολικό, οι ΥΠΕΞ των αραβικών χωρών, εκτός Συρίας και Λιβάνου που μποϊκόταραν τις εργασίες, αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας όταν ανέβηκαν στο βήμα ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ και ο υφυπουργός του, Μίκαελ Μελχιόρ. Ο Πέρες εξέφρασε την ανησυχία του για την «άνοδο του αντισημιτισμού στον ευρωπαϊκό χώρο, όχι απέναντι σε μεμονωμένα άτομα, αλλά απέναντι στο Ισραήλ ως κράτος» και κατέστησε σαφές ότι «το Ισραήλ δεν πρόκειται να δεχτεί ποτέ την επιστροφή των προσφύγων, γιατί θα υπέγραφε την αυτοκτονία του». Στο τέλος της Συνόδου υιοθετήθηκε ψήφισμα που ζητά την άμεση ισραηλινή στρατιωτική αποχώρηση με εφαρμογή εκεχειρίας και δεσμεύεται για παροχή χρηματικής βοήθειας στην Παλαιστινιακή Αρχή, χωρίς να συγκεκριμενοποιεί το ποσό.

Αλλεπάλληλες συναντήσεις Μπους με Αραβες

Στο μεταξύ, στην Ουάσιγκτον ο Αμερικανός Πρόεδρος συναντήθηκε με τον Μαροκινό βασιλιά Μοχάμεντ 6ο, ο οποίος εξέφρασε τη διατυπωμένη αραβική δυσαρέσκεια για την ανοχή της Ουάσιγκτον στην ισραηλινή επιθετικότητα. Ο Τζορτζ Μπους αρκέστηκε να δηλώσει ότι οι Σαρόν και Αραφάτ έχουν ευθύνες και περιμένει, άμεσα, να τις αναλάβουν και ότι μακροπρόθεσμα ειρήνη υπάρχει μόνο με δύο γειτονικά κράτη. Σήμερα, μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον και ο Σαουδάραβας Πρίγκιπας διάδοχος, Αμπντουλάχ, για συνάντηση με τον Τζορτζ Μπους.

Ο Αμπντουλάχ φέρεται αποφασισμένος να καταστήσει σαφές στον Αμερικανό Πρόεδρο ότι η στάση της Ουάσιγκτον στο Μεσανατολικό έχει, πλέον, δημιουργήσει τεράστιο χάσμα ανάμεσα στις ΗΠΑ και στον αραβικό κόσμο και ότι οι πιέσεις που δέχονται οι αραβικές ηγεσίες είναι τεράστιες. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», 8 σαουδαραβικές πολεμικές φρεγάτες προσέγγισαν τα σύνορα με την Ιορδανία μετά από πληροφορίες για ύποπτες κινήσεις των ισραηλινών στρατευμάτων. Ο ισραηλινός στρατός διέψευσε ότι ενίσχυσε τις δυνάμεις του στα σύνορα με την Ιορδανία.

Στρατιωτική και ψυχολογική τρομοκρατία

Εκρηξη συγκλόνισε, αργά το βράδυ, κτίριο δίπλα στα δωμάτια που βρίσκεται εγκλωβισμένος ο Γιάσερ Αραφάτ. Ο επικεφαλής των παλαιστινιακών μυστικών υπηρεσιών, Ταουφίκ Τιράουι, δήλωνε ότι ο ισραηλινός στρατός ανατίναξε έναν τοίχο του κτιρίου που χρησίμευε, παλαιότερα, ως φυλακή, και έχει επιδοθεί σε «ύποπτες κινήσεις» που δημιουργούν την εντύπωση ότι «επίκειται επιδρομή εντός των δωματίων που βρίσκεται ο Παλαιστίνιος ηγέτης». Ο ισραηλινός στρατός δε σχολίασε το γεγονός και επέμεινε ότι θέλει την παράδοση των υπόπτων για τη δολοφονία του Ισραηλινού υπουργού Τουρισμού, τον περασμένο Οκτώβρη.

Σήμερα, στη Ραμάλα αναμένεται να μεταβούν δημοσιογράφοι για να περιηγηθούν στα ισοπεδωμένα κτίρια της Παλαιστινιακής Αρχής και όλων των ανθρωπιστικών οργανώσεων. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι, χωρίς να δημοσιοποιηθεί ο λόγος, απελάθηκαν 6 Ιταλοί γιατροί και 2 Σουηδοί νοσηλευτές ανθρωπιστικών οργανώσεων, αμέσως μόλις έφτασαν στο αεροδρόμιο.

Στη Χεβρώνα, πλήθος συμμετείχε στην κηδεία του τοπικού ηγέτη των «Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ Ακσα», Μαρουάν Ζουλούμ, που δολοφονήθηκε μαζί με το σωματοφύλακά του, όταν το αυτοκίνητό του επλήγη από πύραυλο ελικοπτέρου, στο κέντρο της πόλης, αργά το βράδυ της Δευτέρας. Χτες, μασκοφόροι που δήλωναν μέλη της οργάνωσης, εκτέλεσαν 3 Παλαιστινίους που κατηγορούνταν ότι έδωσαν σχετικές με τον Ζουλούμ πληροφορίες στον ισραηλινό στρατό.

Στη Βηθλεέμ, μετά από άλλη μια νύχτα ανταλλαγής σφοδρών πυρών γύρω από το Ναό της Γέννησης, συνεχίζονταν οι συνομιλίες για την άρση του αδιεξόδου, χωρίς αποτέλεσμα. Ο δήμαρχος Χάνα Νάσερ δήλωνε αισιόδοξος ότι μπορεί να υπάρξει πρόοδος μέσα στο 24ωρο, ενώ ο διαπραγματευτής του ισραηλινού στρατού επιμένει ότι πρέπει να τιμωρηθούν οι καταζητούμενοι που βρίσκονται εντός απορρίπτοντας το αίτημα για μεταφορά τους στη Γάζα.

Νωρίς, το πρωί, 3 Αρμένιοι ιερείς εγκατέλειψαν το Ναό καταγγέλλοντας τις φρικτές συνθήκες διαβίωσης εντός, ενώ ο εκπρόσωπος της φραγκισκανικής Εκκλησίας ανακοίνωσε ότι έχει κατατεθεί προσφυγή στο Ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ να παρέμβει για να «σωθούν οι έγκλειστοι από αργό και φρικτό θάνατο, να τους παρασχεθεί νερό και ηλεκτρικό». Κοντά στη Βηθλεέμ, ένας 13χρονος Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός από ισραηλινά πυρά.

Στη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε για αρκετή ώρα στο χωριό Γουάντι Σάλκα, ενώ επέβαλε αυστηρότατο αποκλεισμό που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, απαγορεύοντας ακόμη και στους ψαράδες να απομακρύνονται περισσότερο από 3 μίλια από την ακτή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ