Τετάρτη 24 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Σφοδροί βομβαρδισμοί προκαλούν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες...

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Μαζικές επιθέσεις και βομβαρδισμούς πόλεων και κατοικημένων χωριών σε τρεις επαρχίες του νότιου Σουδάν εξαπολύουν τις τελευταίες τέσσερις μέρες δυνάμεις του στρατού της ισλαμικής κυβέρνησης του σουδανικού βορρά, προκαλώντας κύματα εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Σουδανικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, ομάδες πυροβολικού, με την υποστήριξη στρατιωτικών ελικοπτέρων σε χωριά ανταρτών στο Μαχρελ-Γκαζάλ και σε επαρχίες του Δυτικού και του Ανατολικού Ανω Νείλου. Οι σφοδρότεροι απ' τους βομβαρδισμούς εστιάστηκαν σε κεντρικό δρόμο που συνδέει τις πόλεις Βάου και Γκόγκριαλ (1.000 χλμ. νοτιοδυτικά του Χαρτούμ). Ο εκπρόσωπος των ανταρτών, Σαμσόν Κβάζε, δεν μπόρεσε να εκτιμήσει τον αριθμό των αμάχων που σκοτώθηκαν κατά τις επιθέσεις του στρατού. «Δεν είναι ακόμη δυνατόν να δούμε ποιος αριθμός αμάχων σκοτώθηκαν απ' την επίθεση. Οι καταστροφές είναι μεγάλες. Εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους...», κατέληξε ο Κβάζε.

Η θρησκευτική οργάνωση αρωγής «Χριστιανική Διεθνής Αλληλεγγύη», που δρα εδώ και χρόνια στο νότιο Σουδάν ανέφερε σε χτεσινή ανακοίνωσή της πως μόνον η πόλη Γκόγριαλ εγκαταλείφθηκε απ' το σύνολο των 20.000 κατοίκων της, εξαιτίας των σφοδρών βομβαρδισμών που έχουν ξεκινήσει απ' το περασμένο Σάββατο!

Ο Ντέιβιντ Μπένετ, εκπρόσωπος μίας άλλης μη-κυβερνητικής οργάνωσης αρωγής, («Servant's Heart») ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 60.000 άμαχοι πολίτες έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, εξαιτίας των σφοδρών βομβαρδισμών και πως χρειάζονται επειγόντως πόσιμο νερό και τρόφιμα. Ο Μπένετ κατήγγειλε το στρατό του Σουδάν πως καταστρέφει σκόπιμα αποθήκες τροφίμων και εφοδίων σε χωριά του νότου, στα οποία εξαπέλυσαν επίθεση ή κατάφεραν τελικώς να καταλάβουν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ