Πέμπτη 24 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Κινήσεις τακτικής ενόψει της κάλπης

ΠΑΡΙΣΙ.-

Δε φαίνεται να έπεισε ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ τους συμπολίτες του για την αναγκαιότητα επιτάχυνσης της "διαδικασίας εκσυγχρονισμού" της χώρας και της σύγκλισης με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ο ίδιος, πάντως, συνεχίζει με κάθε δυνατό τρόπο την προσπάθεια συσπείρωσης των δυνάμεων του δεξιού συνασπισμού ενόψει της δύσκολης εκλογικής αναμέτρησης.

Δεν αυταπατάται ο γαλλικός λαός, υποστηρίζει η πρώτη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε μετά την ανακοίνωση της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών από το Ινστιτούτο CSA και δημοσιεύτηκε, χτες, από την εφημερίδα "Λε Παριζιέν". Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα αποτελέσματα, το 57% των Γάλλων πιστεύει ότι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών αποτελεί έναν τακτικό ελιγμό του Ζακ Σιράκ, που σκοπεύει στην ανανέωση της λαϊκής εντολής, προκειμένου να έχει μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων στην εφαρμογή μέτρων λιτότητας.

Παρά την αρνητική εικόνα που εμφανίζεται να έχει ο γαλλικός λαός για το έργο, αλλά και τους στόχους της γαλλικής προεδρίας και της απερχόμενης κυβέρνησης, τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του CSA δείχνουν το συντηρητικό συνασπισμό των RPR - UDF να καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, έχοντας, όμως, πολύ χαμηλότερο ποσοστό από τις περασμένες εκλογές. Συγκεκριμένα, ο δεξιός συνασπισμός συγκεντρώνει τις προτιμήσεις του 37% του εκλογικού σώματος, ποσοστό που μεταφράζεται σε 332 έδρες μέσα στη γαλλική Βουλή, έναντι 464 εδρών που κατέχει σήμερα. Η ίδια δημοσκόπηση δίνει ποσοστό 22% στο Σοσιαλιστικό κόμμα, μία ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από τις προηγούμενες εκλογές, 9% στο Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας, που φαίνεται να παραμένει σταθερό, 6% στα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς και μειώνει σε 13% από 15% το ποσοστό του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου.

Ενώ η προεκλογική εκστρατεία στη Γαλλία έχει, ήδη, εγκαινιαστεί, ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ επρόκειτο να συναντηθεί, αργά χτες το βράδυ, με τον πρώην πρωθυπουργό Εντουάρ Μπαλαντίρ, ηγέτη του κόμματος της Ενωσης Φιλελευθέρων για τη Γαλλική Δημοκρατία (UDF), σε μια προσπάθεια να επισημοποιήσει τη συμφιλίωση των δύο κομμάτων ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης. Ο Εντουάρ Μπαλαντίρ ήταν υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές και, μετά την επικράτηση του Ζακ Σιράκ, αλλά και τις οξείες αντιπαραθέσεις που προηγήθηκαν, αποσύρθηκε από το πολιτικό προσκήνιο, δείχνοντας σε κάθε ευκαιρία τη δυσαρέσκειά του.

Τόσο ο Ζακ Σιράκ με τη χτεσινή του συνάντηση όσο και ο πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ, ο οποίος στην εξαγγελία του εκλογικού του προγράμματος εξήρε την προσφορά του Μπαλαντίρ από την πρωθυπουργική θέση, προσπαθούν με κάθε δυνατό τρόπο να απαλύνουν τις όποιες διαφορές και να εξασφαλίσουν την αμέριστη συμπαράσταση του UDF, αλλά και των οπαδών του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ