Πέμπτη 24 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΑΪΡ
Μομπούτου: "Θα φύγω όποτε θέλω"!

ΒΟΝΝΗ.-

Λίγες μέρες μετά την πρωτοφανή απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου, με την οποία ζητήθηκε η παραίτηση της ...ζαϊρινής χούντας, ο Μομπούτου Σεσεσέκο ανταπάντησε χτες, μέσω συνέντευξής του στη γερμανική εφημερίδα "Ντι Τσάιτ", στέλνοντας το ακόλουθο σαφές μήνυμα: "Θα παραιτηθώ όποτε και εάν θέλω"!

Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, ο δικτάτορας Μομπούτου απέκλεισε την περίπτωση να παραιτηθεί "υπό την εντολή οποιουδήποτε".

"Θα παραιτηθώ όταν θα το θεωρήσω απαραίτητο, αν οι ψηφοφόροι το ζητήσουν, αλλά όχι με διαταγή οποιουδήποτε", είπε ο Μομπούτου σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα "Ντι Τσάιτ, αφήνοντας, ωστόσο, παράθυρο για το ενδεχόμενο τερματισμού της αντιπαράθεσής του με τους αντάρτες της "Εθνικής Συμμαχίας Δημοκρατικών Δυνάμεων" του Λόρεντ Καμπίλα μέσω διαπραγματεύσεων. Ετσι, υποστήριξε ότι η πλευρά του είναι "έτοιμη για διαπραγματεύσεις, προκειμένου να βρούμε μια πολιτική λύση και να αποφύγουμε την αιματοχυσία".Δεν παρέλειψε, ακόμη, να επιρρίψει την ευθύνη για την τρέχουσα κατάσταση στο Ζαϊρ ...στους πολιτικούς! "Δεν μπόρεσαν να συντονίσουν τη διαδικασία του εκδημοκρατισμού. Η υπερβολικά μακρά φάση μετάβασης προς τη δημοκρατία επιδείνωσε τις συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού", κατέληξε ο Μομπότου σαν να μην ήταν αυτός που επί 32 χρόνια βύθιζε το Ζαϊρ στο χάος και την ένδεια...

Αντίποινα για τους φόνους Ζαϊρινών χωρικών;

Ζαϊρινοί χωρικοί κατήγγειλαν χτες στους δημοσιογράφους ότι αντάρτες σκότωσαν "πολλούς πρόσφυγες της Ρουάντα σε στρατόπεδα νότια του Κισανγκάνι", σε αντίποινα για την προ τριών ημερών δολοφονία έξι χωρικών.

Οι χωρικοί, που ταξιδεύουν προς το Κισανγκάνι, ανέφεραν ότι ακολούθησε μάχη μεταξύ ανταρτών και προσφύγων μετά τη σφαγή.

"Ο στρατός των ανταρτών εισέβαλε στο στρατόπεδο χτες στις οχτώ το πρωί και σκότωσε εκατοντάδες πρόσφυγες. Ολο το πρωί ακούγονταν συνεχείς πυροβολισμοί", δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ ένας αγρότης και πρόσθεσε ότι χρησιμοποιήθηκαν εκσκαφείς για την ταφή των νεκρών.

Η σφαγή και οι συγκρούσεις σημειώθηκαν σε προσφυγικά στρατόπεδα κοντά στο χωριό Κασένε, 25 χιλιόμετρα νότια της πόλης Κισανγκάνι. Στα στρατόπεδα αυτά, που βρίσκονται περίπου 55.000 πρόσφυγες Χούτου από τη Ρουάντα, δεν επιτρέπεται τις τελευταίες τρεις μέρες να προσεγγίσουν δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αρωγής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ