Πέμπτη 24 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Αλλο "Σχέδιο Μάρσαλ" προσδοκά ο Φίνο...

ΤΙΡΑΝΑ.-

"Διαλλακτικό προφίλ" επιχείρησε να παρουσιάσει χτες ο πρωθυπουργός της "κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας" Μπασκίμ Φίνο, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Την ίδια ώρα, οι δυνάμεις της πολυεθνικής συνέχιζαν να φθάνουν στη χώρα.

Ως στόχους της κυβέρνησής του προ των εκλογών ο Φίνο ανέφερε την "τάξη, τον εφοδιασμό με τρόφιμα ορισμένων περιοχών, τη λειτουργία των δομών της τοπικής εξουσίας", καθώς και την "περαιτέρω ύφεση στην πολιτική σκηνή ώστε να υπάρξει πολιτική - κομματική συναίνεση".

Ο Φίνο εξέφρασε την άποψη ότι "η βοήθεια των διεθνών οργανισμών και των φίλων κρατών (...) θα επιφέρει την ολική ανόρθωση της Αλβανίας σε όλα τα επίπεδα, θεσμικά και οικονομικά". Και έκανε λόγο για ένα "Σχέδιο Μάρσαλ" (!) για την Αλβανία, για να τεθεί η χώρα σε ευρωπαϊκή πορεία.

Για τα προβλήματα στην κυβέρνηση "εθνικής συμφιλίωσης" ο Φίνο απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας, λέγοντας πως "προσπαθώ τα πολιτικά προβλήματα να λύονται στο τραπέζι των συνεδριάσεων", όμως "υπάρχουν προβλήματα για την επίλυση των οποίων οι πολιτικές δυνάμεις δε συναινούν".

Οσον αφορά τον αφοπλισμό των πολιτών, ο Φίνο είπε ότι "θα παραμείνει για αρκετό χρονικό διάστημα", αλλά πρόσθεσε ότι "δε βλέπω κανέναν κίνδυνο από την πλειοψηφία των οπλισμένων. Πρόκειται για ανθρώπους που πήραν τα όπλα λόγω της κατάστασης που δημιουργήθηκε στη χώρα πριν από ένα μήνα, για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Τα όπλα αυτά, τα έχουν στα σπίτια τους".

Το πρόβλημα, πρόσθεσε ο Φίνο, προέρχεται από "μερικές συμμορίες και άτομα που μεταχειρίζονται τα όπλα για σκοτεινούς σκοπούς, έξω από τα σπίτια τους. Γι' αυτούς τους τελευταίους, η Αστυνομία έχει οργανώσει αρκετές επιτυχείς επιχειρήσεις σε διάφορες ζώνες της χώρας".

Ο Αλβανός πρωθυπουργός κατέληξε ότι η ανασυγκρότηση των δυνάμεων ασφαλείας και ο εφοδιασμός τους με τα αναγκαία μέσα θα συμβάλλει ώστε τα χτυπήματα εναντίον των συμμοριών να αυξηθούν.

"Η άφιξη των διεθνών δυνάμεων θα βοηθήσει από πολλές πλευρές προς αυτή την κατεύθυνση", είπε.

Το προσαραγμένο πλοίο

Συνεχιζόταν χτες η προσπάθεια αποκόλλησης του ιταλικού καταδρομικού "Βιτόριο Βένετο", το οποίο προσάραξε προχτές κοντά στις ακτές της Αυλώνας εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών.

"Υπάρχει ένα πρόβλημα με την άγκυρα" εξήγησε Τζερολάμο Τζίλιο, επικεφαλής των ιταλικών δυνάμεων στην Αυλώνα.

Το "Βιτόριο Βένετο" είναι η ναυαρχίδα του ιταλικού στόλου που μετέχει στην επιχείρηση "Αυγή" (Αλμπα).

Η ελληνική δύναμη

Εγκαταστάθηκαν χτες στην περιοχή των Τιράνων, οι - περίπου 400 - άνδρες της "Ελληνικής Δύναμης Αλβανίας" (ΕΛ.ΔΑ.). Οι στρατιώτες μεταφέρθηκαν στην Αλβανία με τα αρματαγωγά "Χίος" και "Σάμος", μαζί με 90 οχήματα.

Η ανάπτυξη του ελληνικού αποσπάσματος, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, αναμένεται να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από μία βδομάδα. Οι ίδιες πηγές επιχείρησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις όσον αφορά τις "φήμες" περί "διενέξεων" με την ιταλική στρατιωτική ηγεσία, χαρακτηρίζοντας "άριστη" τη μέχρι στιγμής συνεργασία...

Οι Αυστριακοί

Οι πρώτοι αυστριακοί στρατιώτες οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην πολυεθνική δύναμη που αναπτύσσεται στην Αλβανία αναχώρησαν χτες από τη Βιέννη. Οι 74 στρατιωτικοί (από τους συνολικά 115) θα ταξιδέψουν με τρένο ως το Μπρίντιζι όπου θα επιβιβαστούν σε οχηματαγωγό που θα τους μεταφέρει στο Δυρράχιο.

Οι Αυστριακοί θα σταθμεύσουν στα Τίρανα, και αποστολή τους θα είναι η προστασία των κεντρικών γραφείων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Για την ώρα η ακριβής τοποθεσία των γραφείων του ΟΑΣΕ δεν έχει ακόμη αποφασιστεί: κατά τον διοικητή Χάιντς Ασμαν, "θα είναι είτε ένα σχολείο, είτε μία έπαυλη στο κέντρο των Τιράνων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ