Πέμπτη 24 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα στοιχεία στο φως

Δεν κλείνει η υπόθεση του σκανδάλου, καθώς νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας

Τρεις μέρες μετά την απαλλαγή του Ισραηλινού πρωθυπουργού από τις κατηγορίες της απάτης και της κατάχρησης εμπιστοσύνης, για το σκάνδαλο του διορισμού νομικού συμβούλου της κυβέρνησης, ο θόρυβος γύρω από το όνομα του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και την εμπλοκή του στην υπόθεση δεν έχει καταλαγιάσει.

Πληθώρα στοιχείων σε βάρος του Ισραηλινού πρωθυπουργού,τα οποία αποδεικνύουν την ανάμειξή του στην υπόθεση του διορισμού του Ρόνι Μπαρ Ον και είναι αρκετά για να στοιχειοθετήσουν την απαγγελία κατηγορίας εναντίον του, δε λήφθηκαν υπόψη στην εκτίμηση του γενικού εισαγγελέα Ελιακίμ Ρουμπινστάιν. Αυτό υποστηρίζουν με εκτενή τους δημοσιεύματα πολλές ισραηλινές εφημερίδες, οι οποίες επικαλούνται τις εμπιστευτικές αναφορές τριών εισαγγελέων,τα ονόματα των οποίων δεν έγιναν γνωστά.

Σύμφωνα, πάντα, με τις πληροφορίες αυτές, στο υπουργείο Δικαιοσύνης έχει κατατεθεί 15σέλιδη αναφορά τριών εισαγγελέων, η οποία ελάχιστα ελήφθη υπόψη από τον Γενικό Εισαγγελέα στην τελική του απόφαση. Εκπρόσωποι του υπουργείου Δικαιοσύνης απέφυγαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες αυτές, όμως πολλές εξέχουσες προσωπικότητες του νομικού και πολιτικού κόσμου τόνιζαν ότι τα στοιχεία αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην επιχειρηματολογία των τεσσάρων εφέσεων που έχουν κατατεθεί ενάντια στην απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα και μάλιστα δημιουργούν σοβαρές πιθανότητες το Ανώτατο Δικαστήριο να ανατρέψει την απόφαση απαλλαγής του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.Οπως, επίσης, σχολίαζαν οι ίδιοι κύκλοι, το σκεπτικό της απαλλαγής των 3 εκ των τεσσάρων υπόπτων, είναι εντελώς παράλογο, διότι πρόκειται για μία υπόθεση όπου τα αποδεικτικά στοιχεία είναι κοινά για όλους.

Ακριβώς στο σημείο αυτό βασίζεται και η έντονη αντίδραση του θρησκευτικό δεξιού κόμματος "Σας", του οποίου ο ηγέτης, Αριέχ Ντερί, είναι ο μόνος εκ των εμπλεκομένων στην υπόθεση, ο οποίος προσάγεται στη Δικαιοσύνη. Οι οπαδοί του κόμματος προγραμμάτιζαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, για χτες το βράδυ, και υποστήριζαν ότι τα κριτήρια της απαγγελίας κατηγορίας στον Ντερί είναι ξεκάθαρα ρατσιστικά γιατί ήταν ο μοναδικός ύποπτος μαροκινής καταγωγής.

Η υπόθεση, όμως, δε φαίνεται να κλείνει και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Βουλευτές της αντιπολίτευσης συγκέντρωσαν υπογραφές και πέτυχαν να φέρουν το θέμα στην Κνεσέτ, η οποία θα πραγματοποιήσει ξεχωριστή σχετική συνεδρίαση μέσα στις επόμενες ημέρες. Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος του Λικούντ με κυρίαρχη αυτή του Μπένι Μπεγκίν, ο οποίος παραιτήθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον περασμένο Ιανουάριο, αντιτιθέμενος στην απόφαση αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Χεβρώνα. Ο Μπεγκίν δήλωνε χτες ότι ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα πρέπει, πλέον, να εξετάσει πολύ σοβαρά την προοπτική της παραίτησής του, καθώς η αξιοπιστία και το κύρος του έχουν, ήδη, πληχθεί ανεπανόρθωτα ενώ θα πρέπει, επίσης, να απομακρύνει από τη θέση του τον υπουργό Δικαιοσύνης, Τσαχί Χανεγκμπί, αίτημα που θέτουν πιεστικά όλο και περισσότεροι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού.

Παράλληλα, ο πρώην γενικός εισαγγελέας Μίχαελ Μπερ Ιέρ, υποστήριξε χτες ότι η απόφαση απαλλαγής του Μπέντζαμιν Νετανιάχου εμπεριέχει πολλά κενά και σκοτεινά σημεία και ζήτησε τη σύσταση επίσημης ανακριτικής επιτροπής από τη Βουλή, η οποία και θα ξανανοίξει το φάκελο. Ο Μπερ Ιέρ και πολλοί άλλοι που συμφωνούν με τη θέση του, άρχισαν χτες 10ήμερη παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Κνεσέτ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ