ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
«Ανάβει» ξανά η ρητορική του Πενταγώνου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Ο Αμερικανός στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγιερς, επικεφαλής του Μεικτού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, επιχείρησε να «ανοίξει» και πάλι θέμα στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ, κατηγορώντας τη Βαγδάτη ότι «μετακινεί μαζικά» πυραύλους - αέρος στις λεγόμενες Περιοχές Απαγόρευσης Πτήσεων, «με το γρηγορότερο ρυθμό εδώ και δυο χρόνια». Δεδομένου και του ότι μέσα στον Απρίλη υπήρξαν δύο βομβαρδισμοί κατά «θέσεων ραντάρ», αλλά και της διαρκώς πιο έντονης ρητορικής ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράκ, η αίσθηση ότι κάτι «προετοιμάζεται» γίνεται όλο και πιο έντονη σε πολιτικούς και διπλωματικούς κύκλους. Η εφημερίδα «USA Today» στο χτεσινό της φύλλο αναφέρει πως παρά το ότι τα γεγονότα στην Παλαιστίνη «αναβάλλουν» τη διεύρυνση της δράσης, η διαρκής επανάληψη από πλευράς π.χ. Ντόναλντ Ράμσφελντ της κατηγορίας πως ο Σαντάμ Χουσεΐν «υποστηρίζει τους τρομοκράτες» - ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας αναφέρεται στους Παλαιστίνιους σε αυτήν την περίπτωση - κάτι σημαίνει.

Σε δύο σχετιζόμενες εξελίξεις, μια όχι ακριβώς επίσημη, αλλά πάντως σαφής πρωτοβουλία των ΗΠΑ οδήγησε στην αποπομπή από το σώμα του ΟΗΕ για τον έλεγχο των χημικών όπλων του Βραζιλιάνου Χοσέ Μπουστάνι, διότι προσπαθούσε να «διαπραγματευτεί με το Ιράκ» (!), ενώ από τον ΟΗΕ έγινε γνωστό πως ο ΓΓ Κόφι Ανάν θα συναντηθεί με τον Ιρακινό υπουργό Εξωτερικών Νάτζι Σάμπρι στις αρχές Μάη.

Μυστική συνάντηση

Στο μεταξύ όπως μεταδίδει από τη Γερμανία ο Θ. Βόρειος, εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε τη μυστική συνάντηση των Κούρδων ηγετών με στρατιωτικούς και υπαλλήλους των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ. Η χτεσινή «Νόιες Ντόιτσλαντ» (23/4) γράφει ότι ο Γερμανός εκπρόσωπος Ανδρέας Μεχαέλις δήλωσε: «Το υπουργείο Εξωτερικών ήταν ενημερωμένο ότι τα πρόσωπα θα διέμεναν εδώ». Αλλά «για το είδος και τους εταίρους της επαφής στις ενδεχόμενες συνομιλίες» δεν υπήρχαν πληροφορίες.

Εντελώς αντίθετη γνώμη αντιπροσωπεύει η «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» που σε σχόλιό της έγραφε ήδη προχτές: «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν κρατάει μυστικό ποια χώρα θα είναι ο προσεχής στόχος επίθεσης: το Ιράκ. Το Μάρτη ήδη είχε παραγγείλει και συναντήθηκε κοντά στην Ουάσιγκτον μια ομάδα εξόριστων Ιρακινών πολιτικών για να πάρει διαταγές. Τώρα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση κοντά στο Βερολίνο. Αν η είδηση είναι σωστή - και ως τώρα δεν υπάρχει λόγος να αμφιβάλλει κανείς - τότε η κοκκινο-πράσινη ομοσπονδιακή κυβέρνηση εγκατέλειψε στα μυστικά, σιωπηλά και σιγανά μια ακόμη βασική αρχή της εξωτερικής πολιτικής της... Αν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση τώρα εμφανίζεται ότι φιλοξενεί μια συνάντηση, στην οποία δεν μπορεί να επρόκειτο για κάτι άλλο παρά για τη συμφωνία των επιθετικών σχεδίων, τότε γίνεται η ίδια μέρος της συνωμοσίας».

ΣΟΥΔΑΝ
Σφοδροί βομβαρδισμοί προκαλούν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες...

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Μαζικές επιθέσεις και βομβαρδισμούς πόλεων και κατοικημένων χωριών σε τρεις επαρχίες του νότιου Σουδάν εξαπολύουν τις τελευταίες τέσσερις μέρες δυνάμεις του στρατού της ισλαμικής κυβέρνησης του σουδανικού βορρά, προκαλώντας κύματα εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Σουδανικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, ομάδες πυροβολικού, με την υποστήριξη στρατιωτικών ελικοπτέρων σε χωριά ανταρτών στο Μαχρελ-Γκαζάλ και σε επαρχίες του Δυτικού και του Ανατολικού Ανω Νείλου. Οι σφοδρότεροι απ' τους βομβαρδισμούς εστιάστηκαν σε κεντρικό δρόμο που συνδέει τις πόλεις Βάου και Γκόγκριαλ (1.000 χλμ. νοτιοδυτικά του Χαρτούμ). Ο εκπρόσωπος των ανταρτών, Σαμσόν Κβάζε, δεν μπόρεσε να εκτιμήσει τον αριθμό των αμάχων που σκοτώθηκαν κατά τις επιθέσεις του στρατού. «Δεν είναι ακόμη δυνατόν να δούμε ποιος αριθμός αμάχων σκοτώθηκαν απ' την επίθεση. Οι καταστροφές είναι μεγάλες. Εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους...», κατέληξε ο Κβάζε.

Η θρησκευτική οργάνωση αρωγής «Χριστιανική Διεθνής Αλληλεγγύη», που δρα εδώ και χρόνια στο νότιο Σουδάν ανέφερε σε χτεσινή ανακοίνωσή της πως μόνον η πόλη Γκόγριαλ εγκαταλείφθηκε απ' το σύνολο των 20.000 κατοίκων της, εξαιτίας των σφοδρών βομβαρδισμών που έχουν ξεκινήσει απ' το περασμένο Σάββατο!

Ο Ντέιβιντ Μπένετ, εκπρόσωπος μίας άλλης μη-κυβερνητικής οργάνωσης αρωγής, («Servant's Heart») ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 60.000 άμαχοι πολίτες έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, εξαιτίας των σφοδρών βομβαρδισμών και πως χρειάζονται επειγόντως πόσιμο νερό και τρόφιμα. Ο Μπένετ κατήγγειλε το στρατό του Σουδάν πως καταστρέφει σκόπιμα αποθήκες τροφίμων και εφοδίων σε χωριά του νότου, στα οποία εξαπέλυσαν επίθεση ή κατάφεραν τελικώς να καταλάβουν...

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ
Επιτυχές το αμερικανικό «πραξικόπημα»

ΧΑΓΗ.-

Τελικά το επί πολλούς μήνες σχεδιασμένο πραξικόπημα από τους Αμερικανούς, για την απομάκρυνση του Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW), Βραζιλιάνου Ζοζέ Μπουστάνι, στέφθηκε με επιτυχία.

Κατόπιν ψηφοφορίας, όπως ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο του Οργανισμού, Πέτερ Κάιζερ, κατά την οποία η αμερικανική εισήγηση έτυχε επιδοκιμασίας, παύθηκε τη Δευτέρα το βράδυ ο Ζοζέ Μπουστάνι, καθώς 48 αντιπροσωπείες υπερψήφισαν την αμερικανική πρόταση, ενώ επτά την απέρριψαν. Ομως ποια κράτη -μέλη του Οργανισμού υπερψήφισαν και ποια καταψήφισαν τον Μπουστάνι δεν έχει γίνει προς το παρόν γνωστό.

Βέβαια, ακόμη και να γίνει γνωστό, δεν έχει πια καμία σημασία, αφού ο Μπουστάνι, ο οποίος εδώ και καιρό συγκέντρωνε τα πυρά των Αμερικανών, απομακρύνθηκε και τώρα πια σύμφωνα με τους αναλυτές, ο δρόμος είναι ανοιχτός για όλα τα σχέδιά τους... καθώς η αποπομπή αυτή σημαίνει ότι αφού για πρώτη φορά ένας πρόεδρος ενός διεθνούς οργανισμού αποπέμπεται με αυτόν τον τρόπο, κάθε άλλος διεθνής οργανισμός θα είναι ευάλωτος σε τέτοιες επεμβάσεις. Τα κατάφεραν, και τώρα απειλείται ευθέως η ανεξαρτησία όλων των διεθνών οργανισμών, έστω και αυτή η ισχύουσα τυπική.

Επιπλέον, αποκλείεται με αυτόν τον τρόπο κάθε ειρηνική λύση για τα χημικά όπλα που διαθέτει το Ιράκ και δε θα μείνει παρά η επιλογή του πολέμου. «Αυτό που κάνουν οι Αμερικανοί ισοδυναμεί με πραξικόπημα», λέει ο Μπουστάνι και προσθέτει ότι «χρησιμοποιούν τη δύναμή τους για να τροποποιήσουν τη συνθήκη για να αποπέμψουν τον γενικό διευθυντή» και, συνεπώς, «θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την επίθεση κατά του Ιράκ». Αυτό ακριβώς, δηλαδή, που θέλει ο Τζορτζ Μπους, αλλά και οι περί αυτόν «σύμμαχοι».

ΗΠΑ
Αιματηρή σύγκρουση τρένων

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-

Ενας νεκρός και 265 τραυματίες, μερικοί εκ των οποίων νοσηλεύονται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, είναι μέχρι στιγμής ο απολογισμός της σύγκρουσης ενός εμπορικού τρένου με ένα επιβατικό νότια του Λος Αντζελες, στην Καλιφόρνια, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της αστυνομίας του Λος Αντζελες, τα δύο τρένα συγκρούστηκαν ενώ κινούνταν σε διαφορετική κατεύθυνση και πρόσθεσε ότι τα αίτια ακόμη ερευνώνται.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η επιχείρηση - «σκούπα» συνεχίζεται

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζεται η επιχείρηση -«σκούπα» των γερμανικών αρχών κατά υπόπτων για διασυνδέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις, καθώς χθες άλλοι έντεκα συνελήφθησαν.

Οι συλλήψεις έγιναν, σύμφωνα με ανακοίνωση ομοσπονδιακής Εισαγγελίας, στο πλαίσιο των ερευνών για τον πυρήνα του σουνιτικού παλαιστινιακού κινήματος Αλ Ταουχίντ που το θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση και το οποίο χαρακτηρίζει ως «θρησκευτικό» και «ιδεολογικό», που υποστηρίζει και ενθαρρύνει τον ιερό πόλεμο σε διάφορες χώρες με έδρα στην Ευρώπη τη Βρετανία. Η αστυνομία συνέλαβε τους υπόπτους κατά τη διάρκεια ερευνών σε 19 περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένων του Μονάχου, του Βερολίνου, της Εσσης και του Ντίσελντορφ.

Οι συλλήψεις γίνονται δύο βδομάδες μετά την επίθεση στην Τυνησία, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 17 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων 11 Γερμανών, παρά το γεγονός ότι από τα γραφεία της ομοσπονδιακής Εισαγγελίας ανακοινώθηκε ότι μεταξύ των δύο υποθέσεων καμία σχέση δεν υπάρχει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ