ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Απρίλη 2002
Σελ. /40
Ερήμωση και εγκατάλειψη στα χωριά της Κόνιτσας

Περιοδεία του υποψήφιου νομάρχη Ιωαννίνων Απ. Τασούλα

Τα χωριά Κλειδωνιά, Ελεύθερο, Παλιοσέλι, Πάδες, Αρματα και Δίστρατο Κόνιτσας επισκέφτηκαν τις περασμένες μέρες στελέχη της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΝΑΣ) Ιωαννίνων και ο υποψήφιος νομάρχης Αποστόλης Τασούλας. Τα προβλήματα των κατοίκων είναι κάτι περισσότερο από φανερά. Η ερήμωση και η εγκατάλειψη παντού.

Στο Δίστρατο, όπου 300 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πολλοί νέοι, επιμένουν να θέλουν να ζήσουν στο χωριό τους, χρειάζονται πάνω από τρεις ώρες με ΙΧ να φτάσουν στα Γιάννενα. Προς τα Γρεβενά, η απόσταση είναι αρκετά μικρότερη. Ομως, δεν υπάρχει δημόσια συγκοινωνία, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες των κατοίκων και τις προσφυγές τους στους αρμόδιους παράγοντες. Πάνω από 10 χιλιόμετρα ακόμα είναι χωματόδρομος και μάλιστα δύσβατος. Εδώ και έξι χρόνια ο νομάρχης Ιωαννίνων και τα αρμόδια υπουργεία απαντούσαν ότι ο δρόμος τελειώνει σε λίγους μήνες...

Η ανεργία τσακίζει κόκαλα. Οι 50 νέοι του χωριού είναι άνεργοι. Τα προγράμματα ανάπτυξης της υπαίθρου ή είναι ανύπαρκτα ή ανεπαρκή να βοηθήσουν τους κατοίκους. Ομως, οι απάτες των οικοπάρκων έφτασαν μέχρι τις πλαγιές του Σμόλικα. Το ίδιο και μερικά από τα προγράμματα αγροτουρισμού.

Οι δασεργάτες δε σταυρώνουν μεροκάματο. Τα δάση καίγονται και κανένας δεν ενδιαφέρεται για την απορρόφηση της ντόπιας ξυλείας, είτε γιατί γίνονται αθρόες εισαγωγές ξύλου είτε γιατί ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ ισχυρίζονται πως δεν υπάρχει δυνατότητα εμποτισμού στύλων με πίσσα επειδή σταμάτησε τη λειτουργία η βιομηχανία ΕΛΒΙΕΞ. Αυτή ήταν εγκαταστημένη πάνω από τις πηγές Τούμπας των Ιωαννίνων και μόλυνε τον υδροφόρο ορίζοντα, ένα πρόβλημα για το οποίο ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. Ομως, αυτό αποτελεί απλή πρόφαση, αφού τέτοιες ρυπογόνες βιομηχανίες μπορούν να λειτουργήσουν σε άλλη κατάλληλη περιοχή.

Ο υποψήφιος νομάρχης Απ. Τασούλας, γνωστός στους κατοίκους της περιοχής από τις περιοδείες και τους κοινούς αγώνες, για πολλά χρόνια, ως νομαρχιακός σύμβουλος και βουλευτής, τόνισε ότι χρειάζονται και νέοι αγώνες από τους ίδιους τους κατοίκους για άλλη πολιτική στην ύπαιθρο, φιλολαϊκή, φιλοαγροτική και προστασία των δασών. Χρειάζεται όμως να αναδειχτούν και νομαρχιακές και δημοτικές αρχές, το φθινόπωρο, που θα είναι με το μέρος των κατοίκων, θα νοιάζονται και θα φροντίζουν για τα προβλήματά τους και θα αγωνίζονται μαζί τους. Και πάνω απ' όλα οι αγρότες, οι δασεργάτες, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να συσπειρωθούν και να αναδείχνουν όχι μόνο αγωνιστικές νομαρχιακές και δημοτικές αρχές, αλλά και κυβερνήσεις που θα έχουν στο μυαλό τους το λαό και όχι την πλουτοκρατία.

Ερώτηση:

Ποια είναι η σημασία της μάχης των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών;

Απάντηση:

H εκλογική μάχη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ), είναι μια αναμέτρηση με αυξημένη πολιτική σημασία. Το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί, την εντάσσει ως θεσμό, στους μοχλούς περάσματος των στρατηγικού χαρακτήρα επιλογών της άρχουσας τάξης (ιδιωτικοποιήσεις, εμπορευματοποίηση, ανατροπή των εργασιακών σχέσεων). Επομένως, έχει άμεση σχέση με τη γενική πολιτική, που εφαρμόζεται προς όφελος της άρχουσας τάξης, αλλά και με την πολιτική για το χαρακτήρα και το περιεχόμενο της ίδιας της ΤΑ.

Για την εργατική τάξη και τ' άλλα λαϊκά στρώματα αυτή η μάχη πρέπει να δοθεί με γνώμονα την ανάγκη ικανοποίησης των συμφερόντων τους, την προώθηση λύσεων στα δικά τους προβλήματα, την επιδίωξη δημιουργίας προϋποθέσεων γι' αυτό το σκοπό.

Το πραγματικό δίλημμα που ορθώνεται μπροστά τους είναι: Θα δημιουργήσουν ένα ακόμη μεγάλο ανάχωμα στην παρεμπόδιση της προώθησης των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων; Θα αναδείξουν διοικήσεις στους δήμους και στις νομαρχίες που θα αντιστέκονται στην αντιλαϊκή πολιτική, παρεμποδίζουν, από κοινού με το λαϊκό κίνημα, την επιβολή της, που απειθαρχούν στη χρησιμοποίηση της ΤΑ γι' αυτό το σκοπό, γεγονός που βοηθά στους αγώνες για τη λύση των προβλημάτων τους; `Η θα αναδείξουν αρχές που θα διαχειρίζονται, αξιοποιώντας αυτό το θεσμό, την πολιτική προς όφελος του κεφαλαίου;

Να, λοιπόν, που σ' αυτή την πολιτική αναμέτρηση κρίνεται και η κυβερνητική πολιτική γενικά, και η πολιτική για το θεσμό της ΤΑ, και η πολιτική των διαφόρων κομμάτων τόσο για το θεσμό της ΤΑ όσο και για τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα που προκύπτουν από την επιθετικότητα των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού.

Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ, επιδιώκοντας να ενισχυθούν σ' αυτές τις εκλογές, στοχεύουν στην πιο αποτελεσματική προώθηση της πολιτικής της άρχουσας τάξης, στην ακόμη μεγαλύτερη αξιοποίηση της ΤΑ για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων. Στην ίδια κατεύθυνση στοχεύουν και συνεργασίες που σηματοδοτούν κεντροαριστερές, (από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ), ή κεντροδεξιές (από ΝΔ) λύσεις. Που αξιοποιούν τις τοπικές εκλογές, για να δημιουργούν αυταπάτες στους απλούς ανθρώπους του μόχθου, πως μπορεί να υπάρξει διέξοδος φιλολαϊκή στα πλαίσια του συστήματος, εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, έξω από την αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή πάλη. Που αποσιωπούν το ταξικό περιεχόμενο της πολιτικής για τον ίδιο το θεσμό της ΤΑ, το χαρακτήρα και το ρόλο του.

Αυτή η πολιτική αναμέτρηση μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία προϋποθέσεων για την από καλύτερες θέσεις ανάπτυξη της λαϊκής πάλης. Συνδέεται και με τη διεκδίκηση λύσεων στα μεγάλα λαϊκά προβλήματα και με την αλλαγή του χαρακτήρα και του ρόλου της ΤΑ, προκειμένου να υπηρετεί το λαό. Διαφορετικά η ΤΑ στα επόμενα χρόνια θα γίνει τοπικός δυνάστης, αφού κάθε χρόνος που περνάει θα γίνονται ακόμα πιο ασφυκτικά τα στενά ήδη πλαίσια που υπάρχουν για μια διαφορετική επιλογή.

Γι' αυτό σ' αυτές τις εκλογές ο λαός πρέπει να καταδικάσει και τα δύο κόμματα, ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και κεντροαριστερές - κεντροδεξιές λογικές και στους δύο γύρους, αλλά και τη λογική της συναίνεσης και να αναδείξει όσο το δυνατόν περισσότερους δημάρχους και νομάρχες, δημοτικούς και νομαρχιακούς συμβούλους από τις συσπειρωμένες μαζί με τους κομμουνιστές δυνάμεις, που διεκδικούν μια άλλη προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων πολιτική για τα μεγάλα προβλήματα αλλά και για τον ίδιο το θεσμό της ΤΑ.

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Θέλει συμβιβασμένες τοπικές αρχές

Την επιδίωξη του ΠΑΣΟΚ να αναδειχτούν από την εκλογική αναμέτρηση του Οκτώβρη δημοτικές και νομαρχιακές αρχές, που θα προωθήσουν σε περιφερειακό επίπεδο την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, έκανε σαφή ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, κατά την επίσκεψή του χτες στο υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να προπαγανδίσει τις πρωτοβουλίες που γίνονται στον τομέα της Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης.

Ο Κ. Σημίτης δήλωσε ότι οι «εκλογές έχουν ιδιαίτερη πολιτική σημασία» και πως δεν είναι εκλογές για την ανάδειξη κάποιων προσώπων μόνο, αλλά για την εφαρμογή ή όχι ορισμένων πολιτικών. Ενώ ξεκαθάρισε πώς βλέπει το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) στην κοινωνία, ως ιμάντα δηλαδή εφαρμογής της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Είπε χαρακτηριστικά: «Δε θέλουμε μια ΤΑ που να καθοδηγείται από συντηρητικά και πελατειακά πρότυπα» και συμπλήρωσε πως «πρέπει να εκλεγούν τοπικοί ηγέτες με όραμα και αποτελεσματικότητα, για να πραγματοποιήσουν τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας», όπως ονομάζεται η μεταρρύθμιση του κράτους επί το συντηρητικότερον. Αλλωστε, στην κατεύθυνση αυτή, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη στρώσει το έδαφος, με μια σειρά από νομοθετήματα, που απαξιώνουν την ΤΑ σε απλό διεκπεραιωτή κυβερνητικών εντολών, αλλά και με την αναθεώρηση του Συντάγματος, με την οποία, ανάμεσα στα άλλα, το κράτος δεν υποχρεούται να χρηματοδοτεί επαρκώς τους δήμους, αλλά να κατοχυρώνει τα μέσα εξεύρεσης πόρων, δηλαδή τη δυνατότητα φορολόγησης.

Ακολούθως, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην ενίσχυση των Περιφερειών, ως τους μηχανισμούς εκείνους οι οποίοι θα ελέγχουν ουσιαστικά την εφαρμογή της κυρίαρχης πολιτικής από τα κατώτερα επίπεδα διοίκησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ