Τετάρτη 24 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ερώτηση:

Ποια είναι η σημασία της μάχης των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών;

Απάντηση:

H εκλογική μάχη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ), είναι μια αναμέτρηση με αυξημένη πολιτική σημασία. Το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί, την εντάσσει ως θεσμό, στους μοχλούς περάσματος των στρατηγικού χαρακτήρα επιλογών της άρχουσας τάξης (ιδιωτικοποιήσεις, εμπορευματοποίηση, ανατροπή των εργασιακών σχέσεων). Επομένως, έχει άμεση σχέση με τη γενική πολιτική, που εφαρμόζεται προς όφελος της άρχουσας τάξης, αλλά και με την πολιτική για το χαρακτήρα και το περιεχόμενο της ίδιας της ΤΑ.

Για την εργατική τάξη και τ' άλλα λαϊκά στρώματα αυτή η μάχη πρέπει να δοθεί με γνώμονα την ανάγκη ικανοποίησης των συμφερόντων τους, την προώθηση λύσεων στα δικά τους προβλήματα, την επιδίωξη δημιουργίας προϋποθέσεων γι' αυτό το σκοπό.

Το πραγματικό δίλημμα που ορθώνεται μπροστά τους είναι: Θα δημιουργήσουν ένα ακόμη μεγάλο ανάχωμα στην παρεμπόδιση της προώθησης των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων; Θα αναδείξουν διοικήσεις στους δήμους και στις νομαρχίες που θα αντιστέκονται στην αντιλαϊκή πολιτική, παρεμποδίζουν, από κοινού με το λαϊκό κίνημα, την επιβολή της, που απειθαρχούν στη χρησιμοποίηση της ΤΑ γι' αυτό το σκοπό, γεγονός που βοηθά στους αγώνες για τη λύση των προβλημάτων τους; `Η θα αναδείξουν αρχές που θα διαχειρίζονται, αξιοποιώντας αυτό το θεσμό, την πολιτική προς όφελος του κεφαλαίου;

Να, λοιπόν, που σ' αυτή την πολιτική αναμέτρηση κρίνεται και η κυβερνητική πολιτική γενικά, και η πολιτική για το θεσμό της ΤΑ, και η πολιτική των διαφόρων κομμάτων τόσο για το θεσμό της ΤΑ όσο και για τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα που προκύπτουν από την επιθετικότητα των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού.

Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ, επιδιώκοντας να ενισχυθούν σ' αυτές τις εκλογές, στοχεύουν στην πιο αποτελεσματική προώθηση της πολιτικής της άρχουσας τάξης, στην ακόμη μεγαλύτερη αξιοποίηση της ΤΑ για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων. Στην ίδια κατεύθυνση στοχεύουν και συνεργασίες που σηματοδοτούν κεντροαριστερές, (από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ), ή κεντροδεξιές (από ΝΔ) λύσεις. Που αξιοποιούν τις τοπικές εκλογές, για να δημιουργούν αυταπάτες στους απλούς ανθρώπους του μόχθου, πως μπορεί να υπάρξει διέξοδος φιλολαϊκή στα πλαίσια του συστήματος, εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, έξω από την αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή πάλη. Που αποσιωπούν το ταξικό περιεχόμενο της πολιτικής για τον ίδιο το θεσμό της ΤΑ, το χαρακτήρα και το ρόλο του.

Αυτή η πολιτική αναμέτρηση μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία προϋποθέσεων για την από καλύτερες θέσεις ανάπτυξη της λαϊκής πάλης. Συνδέεται και με τη διεκδίκηση λύσεων στα μεγάλα λαϊκά προβλήματα και με την αλλαγή του χαρακτήρα και του ρόλου της ΤΑ, προκειμένου να υπηρετεί το λαό. Διαφορετικά η ΤΑ στα επόμενα χρόνια θα γίνει τοπικός δυνάστης, αφού κάθε χρόνος που περνάει θα γίνονται ακόμα πιο ασφυκτικά τα στενά ήδη πλαίσια που υπάρχουν για μια διαφορετική επιλογή.

Γι' αυτό σ' αυτές τις εκλογές ο λαός πρέπει να καταδικάσει και τα δύο κόμματα, ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και κεντροαριστερές - κεντροδεξιές λογικές και στους δύο γύρους, αλλά και τη λογική της συναίνεσης και να αναδείξει όσο το δυνατόν περισσότερους δημάρχους και νομάρχες, δημοτικούς και νομαρχιακούς συμβούλους από τις συσπειρωμένες μαζί με τους κομμουνιστές δυνάμεις, που διεκδικούν μια άλλη προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων πολιτική για τα μεγάλα προβλήματα αλλά και για τον ίδιο το θεσμό της ΤΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ