ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Απρίλη 2002
Σελ. /40
Επιστροφή της αθλιότητας

Οταν ο Σιράκ αναγορεύεται «μεσσίας» των «δημοκρατικών δυνάμεων», ποιος νικάει; Η δημοκρατία;

Του Τάσου Αναστασίου από τα «Νέα»
Του Τάσου Αναστασίου από τα «Νέα»
«Επιστροφή της Δεξιάς» στην Ευρώπη, το μήνυμα, λένε, από τις γαλλικές εκλογές. Γιατί, πότε είχε φύγει; Καθαρές δεξιές, νεοφιλελεύθερες, πολιτικές δεν εφαρμόζουν συναινετικά οι «συγκλίνουσες» κεντροαριστερές και κεντροδεξιές κυβερνήσεις;

«Η άνοδος των άκρων» είναι, λένε, το πλέον ανησυχητικό μήνυμα. Προφανώς το «σωστό» είναι να συνωστίζονται όλοι στο «κέντρο», να είναι συναινετικοί, υπάκουοι και πειθήνιοι. Από την άλλη, η αντιλαϊκή επίθεση «οφείλει» να είναι ανελέητη και ακραία. Πολύ απλά: Τα θέλουν όλα δικά τους.

«Ντροπή», πρέπει(!) να αισθάνονται οι Γάλλοι; Να ντρέπονται οι ψηφοφόροι και όχι αυτοί που τους εξωθούν να ψηφίσουν Λεπέν; Να ντρέπονται οι Γάλλοι και όχι αυτοί που τους περιόρισαν τις επιλογές ανάμεσα σε «δεξιά» και «ακροδεξιά»; Να ντρέπεται ο λαός και όχι αυτοί που έχουν επιβάλει τη δικτατορία των μονοπωλίων;

Ποιοι είναι αυτοί που επιπλήττουν αφ' υψηλού τους Γάλλους και θέλουν να τους κάνουν να αισθάνονται ένοχοι; Οι πλέον σκληροί νεοφιλελεύθεροι, οι ομοϊδεάτες του Σιράκ και του Ζοσπέν. Ποιοι δίνουν μαθήματα στους Γάλλους - και όχι βέβαια μόνο σε αυτούς; Αυτοί που θέλουν να τους στοιχίσουν πίσω από το «μικρότερο κακό».

Φυσικά και δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τον Λεπέν και την άνοδο της ακροδεξιάς τα μεγάλα αφεντικά. Ισα ίσα τους χρησιμοποιούν περίφημα για να κάνουν τη δουλιά τους. Οταν ο Σιράκ αναγορεύεται μεσσίας και ηγέτης των «δημοκρατικών δυνάμεων», άραγε, ποιος νικάει; Η δημοκρατία;!

«Φροντίδα μας, η τρομάρα σας». Αυτό είναι το σύνθημα στην είσοδο της εταιρίας «Μπαμπούλας ΑΕ» στην τελευταία ταινία της «Ντίσνεϊ». Πανομοιότυπη βιομηχανία έχουν στήσει ορισμένοι (λέγε με Λαλιώτη) και στην πολιτική και φυσικά δε λειτούργησε για πρώτη φορά εξαιτίας των γαλλικών εκλογών.

Το «Βατερλό» των δημοσκοπήσεων. Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά. Οι κατασκευαστές κοινής γνώμης είναι «καταδικασμένοι» να συνεχίσουν. Μόνο για φέτος στη χώρα μας ο τζίρος των γκαλοπατζήδων φθάνει τα 50 δισ. δρχ.!


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Ο ΦΟΒΟΣ ΤΩΝ «ΑΚΡΩΝ»...

Το γαρ πολύ της θλίψεως: «Και, άλλωστε, πόσοι είναι τελικά αυτοί (σ.σ. Γάλλοι) που ντρέπονται; Αυτοί που αναστατώθηκαν από τις εξελίξεις; Την προχθεσινή Κυριακή το 31% των Γάλλων ψήφισε είτε μια φασίζουσα και ξενοφοβική Ακροδεξιά είτε μια αρχαιοκομμουνιστική ή τροτσκιστική Ακροαριστερά. Το φαινόμενο δεν είναι διπλό. Είναι ένα και ενιαίο» (Γ. Πρετεντέρης στο ΒΗΜΑ) (σ.σ. Από κόρακα «κρα» θα ακούσεις).

Το φάντασμα των άκρων: «Το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής που ήλθε μετά τις αλλεπάλληλες ήττες των σοσιαλδημοκρατών σε Αυστρία, Ισπανία, Ιταλία, Δανία, Νορβηγία και Πορτογαλία, επισημοποιεί το τέλος της κεντροαριστερής κυριαρχίας στην Ευρώπη. Το δυστύχημα για την Ευρώπη δεν είναι αυτή καθεαυτή η κατάρρευση της Κεντροαριστεράς. Είναι το κενό που άφησε η υπερδεκαετής κεντρώα φιλελεύθερη πολιτική της, το οποίο φαίνεται να καλύπτεται από τα άκρα. Αυτό το φάντασμα της Ευρώπης των άκρων, άκρως απειλητικό για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, είναι που ανησυχεί και προκαλεί σοκ σε όλη την Ευρώπη» (Από το πρωτοσέλιδο θέμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ).

Οι «αναγκαίοι» σοσιαλιστές: «Η αποστασιοποίηση μεγάλου μέρους της κοινωνίας από την πολιτική (αποχή) και η ισχυροποίηση των ακραίων κοινοβουλευτικών τάσεων με την ταυτόχρονη συντριβή των σοσιαλιστών, δημιουργούν έντονες πολιτικές ανισορροπίες και καθιστούν δυσκολότερο το έργο της φιλελεύθερης Δεξιάς σε συνθήκες οικονομικής κρίσης. Εξ ου και ο κίνδυνος για την κοινωνική ειρήνη και ευημερία» (Από το άρθρο της ΕΞΠΡΕΣ).

Ο εξωραϊσμός του «τέρατος»: «Ο κ. Λεπέν δεν είναι ένας ηγέτης που μπορεί να εκφράσει φιλελεύθερες, δημοκρατικές ευαισθησίες, δεν είναι όμως και το "τέρας" που έχει κατασκευάσει η προπαγάνδα του γαλλικού πολιτικού κατεστημένου. Πρόκειται για έναν ακραίο πολιτικό, ο οποίος εκφράζει πολλές φορές το δικαιολογημένο παράπονο του μέσου πολίτη». (Γ. Κύρτσος - ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ - Το φάντασμα της επιστροφής στα άκρα ανησυχεί ολόκληρη την Ευρώπη.

ΤΑ ΝΕΑ: ΤΟ ΣΟΚ ΤΟΥ ΛΕΠΕΝ ΞΥΠΝΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η επιστροφή της Δεξιάς και οι αντιδράσεις στα κράτη της Ευρώπης - ΣΗΜΙΤΗΣ: ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΖΟΣΠΕΝ!..

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ο Σημίτης στο δρόμο του Ζοσπέν - ΦΕΥΓΩ ΑΝ...

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΖΟΣΠΕΝ ΚΑΙ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΖΟΣΠΕΝ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΜΗΝΥΜΑ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΗΤΤΑΣ.

ΕΣΤΙΑ: Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Ο ΛΕΠΕΝ ΞΥΠΝΑΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ.

ΧΩΡΑ: ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ ΟΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΑΝΑΣΤΑΙΝΕΤΑΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΔΕΞΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.

ΑΥΓΗ: ΘΥΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΟΥ ΛΕΠΕΝ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ - ΠΟΙΑ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ;

ΕΘΝΟΣ: ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΟΝΙΚΟ ΙΟ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ 5.218 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: 66 ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Οι υπαίτιοι: «Τις πταίει; Πριν αρχίσουν τα σοσιαλδημοκρατικά νιαουρίσματα και οι κλάψες, ας σκεφτούν οι Κεντροαριστεροί: Ποιων η ρητορική για τους "ανθρωπιστικούς βομβαρδισμούς" αποβλάκωνε τον κόσμο; Ποιοι τα τελευταία 10-15 χρόνια εξωθούσαν διαρκώς την εργατική τάξη σε παραίτηση από τα κεκτημένα της (πόσο μάλλον απ' τις διεκδικήσεις της); Ποιοι διακήρυσσαν ότι η οικονομία της Αγοράς, η παγκοσμιοποίηση, οι επεμβάσεις σε άλλα κράτη είναι μονόδρομος; Οι Σοσιαλδημοκράτες». (Από τον «Ναυτίλο» του Στάθη την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Χαστούκι: «Η εκτίμηση των αναλυτών είναι ότι ο πρώτος γύρος των εκλογών ήταν ένα χαστούκι στην κατεστημένη πολιτική και την οικονομία της ελεύθερης αγοράς και ότι αυτά τα φαντάσματα θα καταδιώκουν τον Σιράκ και την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου». (Ρούσσος Βρανάς -ΝΕΑ).

Οι εχθροί των αριστερών: «Οι συγκλίνουσες πολιτικές των συντηρητικών και σοσιαλιστικών κομμάτων στο όνομα της ενιαίας Ευρώπης, που αγωνίζεται να καταστεί διεθνώς ανταγωνιστική δύναμη, με όρους, μεθόδους και πολιτικές άκρατου καπιταλισμού, δρουν σαφέστατα σε βάρος των αριστερών δυνάμεων» (Κύρα Αδάμ -ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Υποδείξεις «άνωθεν»: «Τίποτα δε θα είναι το ίδιο μετά το χτεσινοβραδινό σοκ των γαλλικών εκλογών. Ομως, τα συμπεράσματα της επόμενης ημέρας είναι ξεκάθαρα. Σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία δεν μπορείς να έχεις και λίγο σοσιαλισμό. Η παλαιά Αριστερά πέθανε... Οι σοσιαλιστές πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στην αναγκαία οικονομική φιλελευθεροποίηση, όπως έπραξε ο Τόνι Μπλερ στη Βρετανία, και στην εμμονή στην παλαιά κοινωνική πολιτική, η οποία προκαλεί ασφυξία στις γαλλικές επιχειρήσεις. (ΓΟΥΟΛ ΣΤΡΙΤ ΤΖΟΥΡΝΑΛ -ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ