ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο «σφυρί» όλες οι θυγατρικές της ΑΤΕ

Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε χτες στη δημοσιότητα τη λίστα με τις παραγωγικές μονάδες της Αγροτικής, από τις οποίες επιθυμεί να απαλλαγεί η κυβέρνηση

Τις τελευταίες... πινελιές για το ξεπούλημα όλων των παραγωγικών μονάδων της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΑΤΕ) βάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της «αποκρατικοποίησης» του ομίλου της Αγροτικής και της «απεμπλοκής από τις μη χρηματοπιστωτικές εταιρίες». Στη «μαύρη λίστα» που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών συγκαταλέγονται οι: ΑΓΝΟ, ΔΩΔΩΝΗ, ΡΟΔΟΠΗ, ΣΕΒΑΘ, ΣΕΚΑΠ, ΕΛΒΙΖ και ΣΕΠΕΚ. Επίσης μειώνεται η συμμετοχή της ΑΤΕ στις εταιρίες ΣΟΥΛΤΕΝΩΣΗ και ΑΣΕΑΡ.

Το συγκεκριμένο κατάστιχο εκποίησης δημόσιας περιουσίας περιλαμβάνει επίσης και την «περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ίδιας της ΑΤΕ, καθώς και τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών οι ενέργειες της κυβέρνησης αποβλέπουν στα εξής:

  • Περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΑΤΕ. Στο πλαίσιο αυτό προσλήφθηκαν σαν χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι οι τράπεζες ΕΤΕΒΑ και CITIBANK, στους οποίους ανατίθεται η «διερεύνηση της δυνατότητας σύναψης στρατηγικής συνεργασίας της ΑΤΕ» για την περαιτέρω αποκρατικοποίησή της.
  • Ξεπουλιέται το σύνολο των μετοχών της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ. Η σχετική προκήρυξη για την πώληση έχει ήδη δημοσιευτεί και η κατάθεση των «μη δεσμευτικών προσφορών» λήγει στις 25 Απρίλη. Οπως ήταν επόμενο οι διάφοροι αετονύχηδες εκδήλωσαν έντονο ενδιαφέρον και 10 ενδιαφερόμενοι έχουν παραλάβει το σχετικό φάκελο. Σύμφωνα τώρα με τις πληροφορίες ενδιαφέρον έχουν επιδείξει γνωστά ντόπια και ξένα μονοπώλια του χώρου, όπως η ΦΑΓΕ, η ΜΕΒΓΑΛ, η Ευρωφάρμα, η ολλανδική γαλακτοβιομηχανία «Frietsland» επίσης και μια θυγατρική εταιρία της Τράπεζας ΑΛΦΑ του ομίλου Κωστόπουλου, προφανώς για λογαριασμό τρίτων.
  • Για τη ΔΩΔΩΝΗ αναφέρουν ότι προετοιμάζουν την εισαγωγή του 25% των μετοχών της στη Σοφοκλέους. Ψαρεύοντας στα θολά νερά η κυβέρνηση αναφέρει ότι «δρομολογείται η αύξηση της συμμετοχής των αγροτικών οργανώσεων στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας».
  • Για ΡΟΔΟΠΗ και ΣΕΒΑΘ εξετάζουν τη «μεταβίβαση σε αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις», χωρίς όμως να μπουν στον κόπο να κάνουν καμία διευκρίνιση. Η ΑΤΕ θα μεταβιβάσει το μειοψηφικό πακέτο που διαθέτει στις εταιρίες ΣΟΥΛΤΕΝΩΣΗ και ΑΣΕΑΡ στους αγροτικούς συνεταιρισμούς που έχουν ήδη το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών.
  • Για τις ΣΕΚΑΠ, ΕΛΒΙΖ και ΣΕΠΕΚ «ξεκινούν οι διαδικασίες πώλησης των ποσοστών της ΑΤΕ.
  • Για τα ΚΑΕ (Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών) προετοιμάζουν νέο ξεπούλημα μέχρι και το σύνολο της συμμετοχής της ΑΤΕ. Η προκήρυξη έχει ήδη δημοσιευτεί και η κατάθεση των «προσφορών«» θα γίνει στις 13 Μάη.

Στο πλαίσιο της γενικευμένης εκποίησης έβαλαν στο στόχαστρο και τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση αναφέρουν ότι «ξεκινούν άμεσα οι διαγωνιστικές διαδικασίες», με στόχο να πουληθεί μέχρι και το 35% των μετοχών σε στρατηγικό εταίρο. Η απόφαση έχει ήδη υπογραφεί από τη διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων και η πρόσκληση ενδιαφέροντος θα δημοσιευτεί μέσα στις επόμενες μέρες.

ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΑΓΝΟ»
Συνεχίζονται οι 4ωρες στάσεις εργασίας

Με τρεις 4ωρες στάσεις εργασίας σήμερα σε όλες τις βάρδιες, συνεχίζουν οι εργαζόμενοι της ΑΓΝΟ στη Θεσσαλονίκη, τον αγώνα τους ενάντια στο ξεπούλημα της επιχείρησης. Για την Παρασκευή 26 Απρίλη το Σωματείο Εργαζομένων και η Συντονιστική Επιτροπή Κτηνοτρόφων έχουν προγραμματίσει σύσκεψη στις εγκαταστάσεις της ΑΓΝΟ στο Λαγκαδά, με στόχο το συντονισμό της δράσης των φορέων του νομού για τη Σωτηρία της επιχείρησης.

Σήμερα οι στάσεις εργασίας έχουν προγραμματιστεί ως εξής:

Στην πρωινή βάρδια από τις 6π.μ. έως τις 10π.μ.. Στην απογευματινή βάρδια από τις 2μ.μ. έως τις 6μ.μ. Στη βραδινή βάρδια από τις 10μ.μ. έως τις 2 π.μ.

Κατά τη διάρκεια των στάσεων εργασίας θα εργαστεί μόνο το προσωπικό ασφαλείας. Από την αρχή έως το τέλος κάθε στάσης, οι εργαζόμενοι θα παραμένουν συγκεντρωμένοι στην πύλη του εργοστασίου.

Το Σωματείο Εργαζομένων στην ΑΓΝΟ, καλεί όλους τους φορείς του νομού να συμπαραταχτούν μαζί με τους 450 εργαζόμενους και τους εκατοντάδες κτηνοτρόφους της περιοχής, στον αγώνα για να σταματήσει άμεσα η διαδικασία ξεπουλήματος της επιχείρησης που έχει βάλει μπροστά η ΑΓΝΟ. Να συσπειρωθούν κάτω από το αίτημα να βρεθεί σχήμα - φορέας που θα διατηρεί το ρόλο και τα χαρακτηριστικά μιας συνεταιριστικής ή υπό δημόσιο κοινωνικό έλεγχο επιχείρησης, βιώσιμης και με προοπτική, που θα λειτουργεί προς όφελος της εθνικής οικονομίας, της αγροτιάς, των κτηνοτρόφων αλλά και του καταναλωτικού κοινού εξασφαλίζοντάς του προϊόντα καλής ποιότητας σε χαμηλές τιμές.

Η σύσκεψη της Παρασκευής

Σε επιστολή - κάλεσμα για τη σύσκεψη της Παρασκευής οι εργαζόμενοι της ΑΓΝΟ και οι παραγωγοί, τονίζουν πως η επιχείρηση κινδυνεύει να κλείσει ή να ξεπουληθεί με αποτελέσματα ολέθρια για τους 450 εργαζόμενους, τους εκατοντάδες κτηνοτρόφους και την περιοχή της Θεσσαλονίκης συνολικά. Οι εργαζόμενοι δίνουν έναν συνεχή αγώνα, προκειμένου να αποτραπούν αυτές οι δυσάρεστες και καταστροφικές εξελίξεις, απαιτώντας να διακοπεί, ή να ανασταλεί άμεσα η διαδικασία του ξεπουλήματος και παράλληλα να βρεθεί σχήμα, φορέας που θα διατηρεί τα χαρακτηριστικά μιας συνεταιριστικής ή υπό δημόσιο κοινωνικό έλεγχο οργάνωσης.

Στη σύσκεψη έχουν κληθεί να πάρουν μέρος η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, οι δήμοι της περιοχής, συνεταιριστικές οργανώσεις, το ΕΚΘ, η ΟΣΕΓΟ, τα πολιτικά κόμματα, οι βουλευτές της Β' Θεσσαλονίκης, φορείς των κτηνοτρόφων και των εργαζομένων στις συνεταιριστικές οργανώσεις, τα ΜΜΕ κ.λπ.

Γιατί καθυστερεί η καταγραφή ζημιών λόγω κακοκαιρίας

Το ΚΚΕ έφερε στη Βουλή τα σοβαρά προβλήματα των πληγέντων της Μαγνησίας

Η καθυστέρηση στην καταγραφή των ζημιών από την κακοκαιρία του περασμένου Δεκέμβρη στο Νομό Μαγνησίας είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Τ. Τσιόγκας προς τον υπουργό Γεωργίας. Στο κείμενο της Ερώτησης επισημαίνεται ότι «διανύουμε τον τέταρτο μήνα μετά τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις καταστροφικές καιρικές συνθήκες του περασμένου Δεκέμβρη και ακόμη στη Μαγνησία δεν έχει αρχίσει η εκτίμηση των ζημιών των ελαιόδεντρων. Αποτέλεσμα οι αγρότες να βρίσκονται σε απόγνωση για το τι πρέπει να κάνουν π.χ. επαναφύτευση ή αυστηρό κλάδεμα, ή κόψιμο στα σταυρώματα κλπ. των δέντρων».

«Από την αδιαφορία της κυβέρνησης, τονίζεται στην Ερώτηση, στην έγκαιρη εκτίμηση των ζημιών ή την αδικαιολόγητη καθυστέρηση προκύπτουν πολλαπλά προβλήματα, με κίνδυνο να χαθεί μια ολόκληρη παραγωγική περίοδος, ειδικά σε εκείνες τις περιπτώσεις που θα απαιτηθεί η επαναφύτευση ή κόψιμο των δέντρων στα σταυρώματα». Οι βουλευτές του ΚΚΕ καταλήγουν τονίζοντας ότι «οι ελαιοκαλλιεργητές της περιοχής μας και όχι μόνο βρίσκονται σε απελπιστική οικονομική κατάσταση, λόγω κύρια και της αντιαγροτικής πολιτικής, αλλά και των καιρικών συνθηκών και ακόμη επειδή δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια, ερωτάται ο κ. υπουργός πώς σκοπεύει να παρέμβει ώστε να αρχίσουν άμεσα οι διαδικασίες αποκατάστασης του φυσικού κεφαλαίου, χωρίς κίνδυνο απώλειας της νέας χρονικής περιόδου».

Πρωτόκολλο συνεργασίας με Κίνα

Με την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας ανάμεσα στην κινέζικη επαρχία Zhegiang και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 22 Απρίλη η διήμερη επίσκεψη της κινέζικης αντιπροσωπείας, με επικεφαλής τον Chai Songyue, στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη. Στα πλαίσια της επίσκεψής της η πολυμελής κινέζικη αντιπροσωπεία επισκέφθηκε επιχειρήσεις της περιοχής, συναντήθηκε με εκπροσώπους τοπικών φορέων, αρχών και του εμπορικού και βιομηχανικού κόσμου της Θράκης.

Στο μνημόνιο συνεργασίας τονίζεται ότι οι δύο περιοχές παρουσιάζουν κοινά χαρακτηριστικά και δυνατότητες συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Τα δύο μέρη δεσμεύονται στη βάση του ισότιμου και αμοιβαίου οφέλους να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεση πεδίων συνεργασίας και την προώθηση ανταλλαγών, στους τομείς του εμπορίου, της επιστήμης, της τεχνολογίας, του αθλητισμού, του πολιτισμού και του τουρισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ