Τετάρτη 24 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο «σφυρί» όλες οι θυγατρικές της ΑΤΕ

Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε χτες στη δημοσιότητα τη λίστα με τις παραγωγικές μονάδες της Αγροτικής, από τις οποίες επιθυμεί να απαλλαγεί η κυβέρνηση

Τις τελευταίες... πινελιές για το ξεπούλημα όλων των παραγωγικών μονάδων της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΑΤΕ) βάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της «αποκρατικοποίησης» του ομίλου της Αγροτικής και της «απεμπλοκής από τις μη χρηματοπιστωτικές εταιρίες». Στη «μαύρη λίστα» που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών συγκαταλέγονται οι: ΑΓΝΟ, ΔΩΔΩΝΗ, ΡΟΔΟΠΗ, ΣΕΒΑΘ, ΣΕΚΑΠ, ΕΛΒΙΖ και ΣΕΠΕΚ. Επίσης μειώνεται η συμμετοχή της ΑΤΕ στις εταιρίες ΣΟΥΛΤΕΝΩΣΗ και ΑΣΕΑΡ.

Το συγκεκριμένο κατάστιχο εκποίησης δημόσιας περιουσίας περιλαμβάνει επίσης και την «περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ίδιας της ΑΤΕ, καθώς και τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών οι ενέργειες της κυβέρνησης αποβλέπουν στα εξής:

  • Περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΑΤΕ. Στο πλαίσιο αυτό προσλήφθηκαν σαν χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι οι τράπεζες ΕΤΕΒΑ και CITIBANK, στους οποίους ανατίθεται η «διερεύνηση της δυνατότητας σύναψης στρατηγικής συνεργασίας της ΑΤΕ» για την περαιτέρω αποκρατικοποίησή της.
  • Ξεπουλιέται το σύνολο των μετοχών της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ. Η σχετική προκήρυξη για την πώληση έχει ήδη δημοσιευτεί και η κατάθεση των «μη δεσμευτικών προσφορών» λήγει στις 25 Απρίλη. Οπως ήταν επόμενο οι διάφοροι αετονύχηδες εκδήλωσαν έντονο ενδιαφέρον και 10 ενδιαφερόμενοι έχουν παραλάβει το σχετικό φάκελο. Σύμφωνα τώρα με τις πληροφορίες ενδιαφέρον έχουν επιδείξει γνωστά ντόπια και ξένα μονοπώλια του χώρου, όπως η ΦΑΓΕ, η ΜΕΒΓΑΛ, η Ευρωφάρμα, η ολλανδική γαλακτοβιομηχανία «Frietsland» επίσης και μια θυγατρική εταιρία της Τράπεζας ΑΛΦΑ του ομίλου Κωστόπουλου, προφανώς για λογαριασμό τρίτων.
  • Για τη ΔΩΔΩΝΗ αναφέρουν ότι προετοιμάζουν την εισαγωγή του 25% των μετοχών της στη Σοφοκλέους. Ψαρεύοντας στα θολά νερά η κυβέρνηση αναφέρει ότι «δρομολογείται η αύξηση της συμμετοχής των αγροτικών οργανώσεων στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας».
  • Για ΡΟΔΟΠΗ και ΣΕΒΑΘ εξετάζουν τη «μεταβίβαση σε αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις», χωρίς όμως να μπουν στον κόπο να κάνουν καμία διευκρίνιση. Η ΑΤΕ θα μεταβιβάσει το μειοψηφικό πακέτο που διαθέτει στις εταιρίες ΣΟΥΛΤΕΝΩΣΗ και ΑΣΕΑΡ στους αγροτικούς συνεταιρισμούς που έχουν ήδη το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών.
  • Για τις ΣΕΚΑΠ, ΕΛΒΙΖ και ΣΕΠΕΚ «ξεκινούν οι διαδικασίες πώλησης των ποσοστών της ΑΤΕ.
  • Για τα ΚΑΕ (Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών) προετοιμάζουν νέο ξεπούλημα μέχρι και το σύνολο της συμμετοχής της ΑΤΕ. Η προκήρυξη έχει ήδη δημοσιευτεί και η κατάθεση των «προσφορών«» θα γίνει στις 13 Μάη.

Στο πλαίσιο της γενικευμένης εκποίησης έβαλαν στο στόχαστρο και τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση αναφέρουν ότι «ξεκινούν άμεσα οι διαγωνιστικές διαδικασίες», με στόχο να πουληθεί μέχρι και το 35% των μετοχών σε στρατηγικό εταίρο. Η απόφαση έχει ήδη υπογραφεί από τη διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων και η πρόσκληση ενδιαφέροντος θα δημοσιευτεί μέσα στις επόμενες μέρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ