ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΑΛΥΣΣΑΝΔΡΑΚΗΣ
Αναγνώρισε τα κατεχόμενα ο Σολάνα

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ προς το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Ερώτηση κατέθεσε προς το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσσανδράκης, σχετικά με τις δηλώσεις του Χαβιέρ Σολάνα, ο οποίος μίλησε για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση μόνο του Ελληνοκυπριακού τμήματος της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, στην Ερώτησή του τονίζει: «Ο κ. Χαβιέρ Σολάνα, Υπατος Εκπρόσωπος για την ΚΕΠΠΑ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Το Βήμα της Κυριακής" δήλωσε σχετικά με τη διεύρυνση στην Κύπρο ότι "αν δεν υπάρχει συμφωνία (για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος), θα ενταχθεί το ελληνοκυπριακό τμήμα της Κύπρου", επιπλέον αναγνώρισε ως πολιτική οντότητα τα κατεχόμενα εδάφη υπογραμμίζοντας ότι "το Βόρειο τμήμα της Κύπρου δεν έχει διαπραγματευτεί καθόλου με την Ενωση, άρα δεν εκπληρώνει τα κριτήρια (ένταξης)"».

Ερωτάται το Συμβούλιο, υπογραμμίζει στο κείμενο της Ερώτησής του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, «αν αυτές οι δηλώσεις του κ. Σολάνα το εκφράζουν, αν έρχονται ή όχι σε αντίθεση με την απόφαση του Ελσίνκι η οποία αναφέρεται "σε ένταξη της Κύπρου" και όχι μέρους της, και με το διεθνές δίκαιο, τις αποφάσεις του ΟΗΕ και των κρατών - μελών που αναγνωρίζουν μια μόνο κυβέρνηση στην Κύπρο και συνεπώς ένα συνομιλητή. Η θέση του Ελσίνκι "ότι η επίλυση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη" μήπως αφορά μόνο τα ελεύθερα εδάφη της Κύπρου, οδηγώντας έτσι ουσιαστικά στην οριστική διχοτόμηση;».


ΤΟ ΕΥΡΩ-ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
Η ανεργία και η φτώχεια τα μεγαλύτερα προβλήματα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).--

Η ανεργία και η φτώχεια ανησυχούν περισσότερο απ' οτιδήποτε την ελληνική κοινή γνώμη και πρέπει να αποτελέσουν πρώτη «προτεραιότητα» της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), ενώ το 76% των Ελλήνων αναμένει χειροτέρευση των εργασιακών συνθηκών σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν (Ευρω-βαρόμετρο) που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα και αφορούν δημοσκόπηση του φθινοπώρου 2001.

Οι αμέσως σημαντικότερες «προτεραιότητες» για τους Ελληνες αφορούν στα θέματα «ειρήνης και ασφάλειας» και στην εγκληματικότητα («ναρκωτικά και έγκλημα»), ενώ μειωμένο ενδιαφέρον υπάρχει για το ευρώ, την εξωτερική πολιτική, την ευρωπαϊκή αναθεώρηση και τη διεύρυνση. Οι Ελληνες, μαζί με τους Πορτογάλους δηλώνουν οι λιγότερο «ικανοποιημένοι από τη ζωή» η ελληνική κοινή γνώμη είναι η πιο ανικανοποίητη στην ΕΕ για την «οικονομική κατάσταση» της χώρας τους (45% διαπιστώνει χειροτέρευση και 26% «στασιμότητα»), ενώ η πλειοψηφία, το 51%, δηλώνει ανικανοποίητο από τη λειτουργία της ελληνικής δημοκρατίας. Οι Ιρλανδοί και οι Ελληνες είναι οι «πιο περήφανοι για την εθνικότητά τους» στον αντίποδα των Δανών και των Βέλγων, ενώ η πλειοψηφία των Ελλήνων «δεν είναι ικανοποιημένοι» ούτε από το επίπεδο της «ευρωπαϊκής δημοκρατίας».

Η ελληνική κοινή γνώμη είναι η πιο υπέρμαχη της ΕΕ της αρχής της ομοφωνίας στη διαδικασία λήψης των ευρωπαϊκών αποφάσεων και μόνο το 33% υποστηρίζει την αρχή της πλειοψηφίας. Παρ' όλα αυτά αποδέχονται τη μεταφορά «αρμοδιοτήτων» προς την ΕΕ σ' όλους τους τομείς εκτός της Δικαιοσύνης. Στα θέματα «ευρωπαϊκής άμυνας» οι Ελληνες δυσπιστούν στο ΝΑΤΟ με εντυπωσιακό τρόπο - 97% δηλώνει «κατά» -, ένα 23% πιστεύει πως τις αποφάσεις πρέπει να λαμβάνει η κυβέρνηση, ενώ το 65%, το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό ποσοστό, πιστεύει ότι τις αποφάσεις πρέπει να λαμβάνει η ΕΕ.

Οσον αφορά τη διεύρυνση η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη αντιμετωπίζει «θετικά» την ένταξη της Μάλτας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Κύπρου, ενώ «αρνητικά» διάκειται έναντι της Βουλγαρίας, της Σλοβενίας, της Ρουμανίας και της Τουρκίας.

Διάχυτη ανησυχία επιβίωσης

Το 40% των Ελλήνων δηλώνει ανοιχτά «ανικανοποίητο» από τη ζωή του συνολικά και αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσοστό στην ΕΕ. Η μεγαλύτερη ανησυχία και πρώτη «προτεραιότητα» είναι για τους Ελληνες «η αντιμετώπιση της ανεργίας» και ακολουθούν, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η φτώχεια, η εγκληματικότητα, το περιβάλλον, η διατροφή και κατανάλωση, τ' ανθρώπινα δικαιώματα, η υπεράσπιση του πολίτη, το ευρώ, η εξωτερική πολιτική, η αναθεώρηση της ΕΕ και, τελευταία, η διεύρυνση.

Το 45% των Ελλήνων διαπιστώνει «χειροτέρευση» της οικονομικής ζωής της χώρας, το 26% «στασιμότητα» και μόνο το 22% «καλυτέρευση», ένα ποσοστό που μειώθηκε κατά 7% μέσα σ' ένα εξάμηνο (!!!). Οσον αφορά την κατάσταση της ελληνικής αγοράς εργασίας το 50% διαπιστώνει «χειροτέρευση» (συν 6% μέσα σ' ένα εξάμηνο), το 26% «στασιμότητα» και μόλις το 18% «καλυτέρευση». Γενική δυσαρέσκεια για τη χειροτέρευση της καθημερινής επιβίωσης εκφράζει και η πλειοψηφία της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης.

Η ανησυχία των Ελλήνων για την οικονομική χειροτέρευση συνοδεύεται και από μια γενικευμένη δυσπιστία απέναντι σε θεσμούς και το πολιτικό καθεστώς. Μόνο το 25% έχει «εμπιστοσύνη» στα πολιτικά κόμματα μόλις το 34% εμπιστεύεται τη διοίκηση, το 50% την «εθνική» κυβέρνηση και το 63% το «εθνικό» κοινοβούλιο. Από τους άλλους «θεσμούς» που θέτει η δημοσκόπηση το 88% των Ελλήνων εμπιστεύεται το στρατό 69% τη Δικαιοσύνη, το 65% την εκκλησία, το 64% την αστυνομία, το 63% τις «φιλανθρωπικές» (!!!) οργανώσεις, το 48% τα συνδικάτα, το 48% τον ΟΗΕ, το 44% τις «μη-κυβερνητικές» οργανώσεις και το 36% τις «μεγάλες επιχειρήσεις». Αποτελεί δυσάρεστη έκπληξη η μεγαλύτερη υποστήριξη στη (...) φιλανθρωπία απ' ό,τι στα συνδικάτα, ενώ μόνο για τις «μεγάλες επιχειρήσεις» το ποσοστό «δυσπιστίας» (57%) ξεπερνά αυτό της «εμπιστοσύνης». Στο σύνολο της ΕΕ η μεγαλύτερη δεδηλωμένη «εμπιστοσύνη» αφορά το στρατό, ενώ εκφρασμένη «δυσπιστία» υπάρχει για τις «μεγάλες επιχειρήσεις» (55%) τα συνδικάτα (49%) και τους εκκλησιαστικούς θεσμούς (45%).

Οσον αφορά τη «λειτουργία της δημοκρατίας» στην Ελλάδα το 46% δηλώνει «ικανοποιημένο», το 40% «ανικανοποίητο», και το 15% «δεν» απαντά, και στην ΕΕ τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 44%, 38% και 19%. Εντυπωσιακή είναι η διαφοροποίηση των Ελλήνων από τους άλλους Ευρωπαίους στο κεφαλαιώδες πολιτικό ζήτημα της ΕΕ, αν δηλαδή οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με ομοφωνία των κρατών - μελών ή πλειοψηφία. Το 63% των Ελλήνων τάσσεται υπέρ της ομοφωνίας («βέτο») και το 33% υπέρ της αρχής της πλειοψηφίας, όταν στο σύνολο της ΕΕ το 39% είναι υπέρ της ομοφωνίας και το 46% υπέρ της πλειοψηφίας.

Η ομοφωνία υπερισχύει μόνο στην πορτογαλική κοινή γνώμη (41%-35%) και την αυστριακή (47%-39%). Οσον αφορά τον πόλεμο, οι Ελληνες αρνούνται το ΝΑΤΟ (υπέρ μόλις το 3%), δυσπιστούν έναντι της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης (υπέρ το 23%) και επαφίενται για την άμυνα στην ΕΕ (υπέρ 65%), που είναι και το υψηλότερο ευρωπαϊκό ποσοστό.

Στο σύνολο της ΕΕ τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 20%, 24% και 42% με πιο φιλο-ΝΑΤΟικούς τους Δανούς (39%), τους Γερμανούς (27%) και τους Ολλανδούς (28%) και πιο φιλοκυβερνητικούς τους Φινλανδούς (52%), τους Ιρλανδούς (45%) και τους Αυστριακούς (41%). Στη Βρετανία 30% είναι με την κυβέρνηση, 29% με το ΝΑΤΟ και 23% με την ΕΕ.


ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ασκήσεις «ισορροπίας»

Η θριαμβολογία για το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών τείνει να εξελιχθεί σε μπούμερανγκ για τη ΝΔ, με την αμέριστη «βοήθεια» βέβαια της Χαρ. Τρικούπη.

Η Ρηγίλλης θεωρεί ότι η «επιστροφή της Δεξιάς» στη Γαλλία και στην Ευρώπη αποτελεί «ούριο άνεμο» στα πανιά της προς την εξουσία. Το πρόβλημα όμως, σε προπαγανδιστικό επίπεδο, εντοπίζεται στο ότι ενώ εμφανίζεται ως εκφραστής του «μεσαίου χώρου», την ίδια στιγμή περιορίζεται σε φραστικό εξορκισμό του «φαινομένου Λεπέν», προφανώς για να μη χάσει τους βασιλοχουντικούς και ακροδεξιούς. Επιχειρώντας να κρατήσει τις ισορροπίες η Ρηγίλλης αναδεικνύει ως κυρίαρχο από την εκλογική αναμέτρηση στη Γαλλία την «κατάρρευση των σοσιαλιστών», ενώ ταυτόχρονα αποκηρύσσει τις «λύσεις των άκρων». Η ηγεσία του κόμματος διαπιστώνει ότι το ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει να αναβιώσει τις «διαχωριστικές γραμμές» και να ενισχύσει την «κεντροαριστερή συσπείρωση». Αυτός είναι και ο λόγος που συνιστά στα στελέχη να μην «εκτίθενται» σε δημόσιες αντιπαραθέσεις γύρω από αυτό το θέμα. Πάντως, ακόμα και ο Γ. Ράλλης ευθυγραμμίστηκε με τη Ρηγίλλης δηλώνοντας ότι «το σημαντικό στοιχείο είναι η κατάρρευση των σοσιαλιστών του Ζοσπέν και το ίδιο φαινόμενο θα επαναληφθεί και στην Ελλάδα όποτε γίνουν εκλογές, αφού η κυβέρνηση Σημίτη δεν έχει το θάρρος ούτε την αφήνουν οι αντιφρονούντες βουλευτές να λάβει τα μέτρα που επιβάλλονται από την κατάσταση».


Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 20.00 στην εκπομπή «Ματιές στον κόσμο», η δημοσιογράφος Αννα Μπαλλή συνομιλεί με τον Κουβανό πρέσβη Χόρχε Κεσάδα και τον Κώστα Τουμασάτο, ΓΓ του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης.
  • Στις 22.00 στην εκπομπή «Super Tuning Live» ο Στράτος Φωτεινέλης και ο Κώστας Πατσουρέας συζητούν με τους βελτιωτές αυτοκινήτων Παναγιώτη Καμπύλη και Δημήτρη Βασιλειάδη, για τις βελτιώσεις αλλά και τον αγώνα ΝΤΡΑΞΤΕΡ της επόμενης Κυριακής, που θα πραγματοποιηθεί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Τρίπολης.
  • Στις 23.00 στην εκπομπή «Ολυμπιακές Διαδρομές» ο Κώστας Πασακυριάκος, που επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή, συνομιλεί με τον Νάσο Αλευρά υφυπουργό Πολιτισμού και τον Παναγιώτη Τσούτσια δημοσιογράφο, με θέμα «η πορεία της Ολυμπιακής προετοιμασίας».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ