ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Καμαρώνουν για την «ενοικίαση» εργαζομένων!

Διαστάσεις ευεργετήματος προσπαθεί να δώσει στην αντεργατική πολιτική της η κυβέρνηση, «βομβαρδίζοντας» τους εργαζόμενους με «Εθνικά Σχέδια», την ίδια ώρα που τα φίλια ΜΜΕ χρησιμοποιούνται στο έπακρο για μια άκριτη παρουσίαση των δήθεν θετικών σημείων αυτών των σχεδίων.

Σήμερα το υπουργικό συμβούλιο θα συζητήσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση (ΕΣΔΑ) του 2002, το οποίο συνηθίζεται να περιέχει κάθε μικρό και μεγάλο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κάθε είδους ρύθμιση ή δραστηριότητα Οργανισμών που έχει να κάνει με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Η σημερινή συζήτηση δεν εμπόδισε τον υπουργό Εργασίας Δ. Ρέππα να πραγματοποιήσει μια εκδήλωση παρουσίασης πριν μερικές μέρες, η οποία -πέρα από το χαρακτήρα φιέστας- είχε και ένα χαρακτήρα «φούσκας», καθώς τελικά τίποτα δεν παρουσιάστηκε στον Τύπο, εκτός από μερικές γενικές αναφορές, οι οποίες όμως είναι ενδεικτικές στη βάση των προηγούμενων ΕΣΔΑ.

Το θέμα απασχόλησε χτες τον πρωθυπουργό, ο οποίος συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας. Το κυριότερο ζήτημα που καλείται να λύσει το κάθε «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση» δεν αφορά τόσο το μέγεθος της απασχόλησης, αλλά το είδος της. Το αντίστοιχο σχέδιο για το 2001 προέβλεπε ότι τα μέτρα θα κινηθούν στην κατεύθυνση της απασχολησιμότητας, της προσαρμοστικότητας, της επιχειρηματικότητας και των ίσων ευκαιριών. Με σαφήνεια δηλωνόταν η ανάγκη για περισσότερα «ενεργητικά μέτρα», δηλαδή προγράμματα επιδότησης των εργοδοτών δήθεν για να προσλαμβάνουν άνεργους και δινόταν έμφαση στην κάθε είδους «ευελιξία» των εργασιακών σχέσεων.

Οι γενικές αναφορές του υπουργού για το νέο σχέδιο παραπέμπουν σε «επιτάχυνση δημιουργίας θέσεων μερικής και μη τυπικής απασχόλησης»!!! Αυτό συνοδεύτηκε από την περίεργη φράση ότι «δεν έχει αξία ο περιορισμός της ανεργίας με την οικοδόμηση "τειχών" γύρω από τους "τυχερούς" που κέρδισαν μια θέση εργασίας».

Μετά τη συνάντηση ο Δ. Ρέππας ισχυρίστηκε ότι η μείωση της ανεργίας θα είναι συνεχής την επόμενη περίοδο. Αγνόησε ωστόσο τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τα οποία μπορεί το 2001 να παρατηρήθηκε σε ετήσια βάση μείωση, αλλά το τελευταίο τρίμηνο υπήρξε αύξηση, μεγαλύτερη από το αντίστοιχο διάστημα του 2000. Αλλωστε, τα έργα για την Ολυμπιάδα δημιουργούν βραχύβιες θέσεις εργασίας που τίποτα θετικό δεν προαναγγέλλουν για το μέλλον.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ
Ετοιμάζουν Ασφαλιστικό και για τους ναυτεργάτες

Το βάρβαρο ασφαλιστικό σύστημα που ετοιμάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τους εργαζόμενους δεν εξαιρεί τους ναυτεργάτες. Αυτό έγινε σαφές από τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτη, στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες, οι οποίες ήρθαν να σβήσουν και την τελευταία αυταπάτη. Ειδικότερα την ίδια ώρα που οι ναυτεργάτες απαιτούν την κλιμάκωση των αγώνων, απαίτηση που εξέφρασαν με τη μαζική τους συμμετοχή στις δύο τελευταίες απεργίες, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, με ευθύνη της νόθας πλειοψηφίας της διοίκησής της, προχτές το απόγευμα προσήλθε στο υπουργικό γραφείο για να βάλει τη σφραγίδα της στην καρατόμηση των κοινωνικοασφαλιστικών ναυτεργατικών δικαιωμάτων. Ετσι χτες ο υπουργός ανέφερε ότι μέσα από ένα ...«δημιουργικό διάλογο» ετοιμάζεται το «ασφαλιστικό πακέτο» και τα μέτρα για το ΝΑΤ. Αν και δε διευκρίνισε τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτό το «πακέτο», φρόντισε να δώσει μία γεύση, λέγοντας ότι αυτό «εντάσσεται μέσα στο συνολικό ασφαλιστικό πακέτο, στη γενική συζήτηση και διαδικασία»...

Για να «χρυσώσει το χάπι» μίλησε για αναπροσαρμογή των συντάξεων του ΝΑΤ στο 70%, χωρίς να θέσει χρονοδιάγραμμα, ενώ ειδικά για όλα όσα ετοιμάζονται σε βάρος του ΝΑΤ, το μόνο που ανέφερε είναι ότι «θα παραμείνει αυτόνομο και δε θα υπαχθεί στο ΙΚΑ».

Ομως την ίδια στιγμή που ετοιμάζεται ισχυρό πλήγμα σε βάρος των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, η κυβέρνηση επεξεργάζεται νέα υπερπρονόμια προς το εφοπλιστικό κεφάλαιο. Χτες το απόγευμα είχε συνάντηση με την Ενωση Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας, ενώ σήμερα θα συναντηθεί με την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών. Σημειώνεται ότι οι ακτοπλόοι εφοπλιστές δε «χόρτασαν» από τα νέα υπερκέρδη που τους εξασφάλισε η κυβέρνηση, επιβάλλοντας αυξήσεις - φωτιά στα εισιτήρια των πλοίων που φτάνουν μέχρι και το 40% και ζητάνε και άλλα. Οσον αφορά τις προθέσεις της κυβέρνησης, ο υπουργός ανέφερε σχετικά με τις αξιώσεις των εφοπλιστών: «Μέσα στα πλαίσια μιας συγκεκριμένης οικονομικής πολιτικής, σαφώς και στηρίζουμε της ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις και εφόσον υπάρχουν τρόποι και προτάσεις που μπορούμε να εξετάσουμε, εμείς ποτέ δεν ήμασταν αρνητικοί»!

Συνεχίζουμε στις λεωφόρους του μέλλοντος

Εκδήλωση τιμής για παλαίμαχους κομμουνιστές συνδικαλιστές

Οι παλαίμαχοι κομμουνιστές συνδικαλιστές και μαζί τους οι μάχες και οι θυσίες που έκαναν για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και του εκδημοκρατισμού του συνδικαλιστικού κινήματος τιμήθηκαν χθες σε μια συγκινητική εκδήλωση, που οργάνωσε η Αχτίδα Υπηρεσιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ με αφορμή το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς. Η χθεσινή εκδήλωση ξύπνησε μνήμες των αγώνων και των δυσκολιών που πέρασαν οι παλαίμαχοι συνδικαλιστές με βασανιστήρια, εξορίες και φυλακίσεις και, ταυτόχρονα, έστειλε την υπόσχεση των νέων κομμουνιστών για συνέχιση της πάλης.

«Οκτώ δεκαετίες αγώνες και θυσίες το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε στην αίθουσα των Λογιστών με το ξεκίνημα της εκδήλωσης. Η γραμματέας της Αχτίδας Β. Παπαδογιάννη, στην εισήγησή της, αφού αναφέρθηκε στα 118 χρόνια από την αιματοβαμμένη Πρωτομαγιά του Σικάγου, σημείωσε τους στόχους του ΚΚΕ σήμερα και τόνισε, απευθυνόμενη στους παλαίμαχους συντρόφους: «Αισθανόμαστε το βάρος τούτης της μεγάλης κληρονομιάς που σήμερα περνάει στα χέρια μας, γνωρίζουμε το χρέος μας στο ακέραιο και υποσχόμαστε να συνεχίσουμε στις ίδιες λεωφόρους που βαδίσατε εσείς, στις λεωφόρους του μέλλοντος».

Στη συνέχεια, ο λόγος δόθηκε σε τρεις βετεράνους κομμουνιστές - συνδικαλιστές. Πρώτος το λόγο πήρε ο Β. Γεωργαντάς από τους εμποροϋπαλλήλους, ο οποίος συμβούλευσε τους νέους κομμουνιστές να θεωρούν τιμή που έχουν τον τίτλο του μέλους του Κόμματος, να έχουν συντροφικότητα και αλληλεγγύη και να επαγρυπνούν. Ευχήθηκε να δυναμώσει ο αγώνας και το Κόμμα με τη στρατολόγηση νέων μελών.

Ο Κ. Μαραγκουδάκης από τους λογιστές αναφέρθηκε στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές, επισημαίνοντας ότι ξεκίνησε από τους εργάτες κομμουνιστές και το εργατικό ΕΑΜ. Μιλώντας για τον αγώνα εκδημοκρατισμού του συνδικαλιστικού κινήματος, τόνισε ότι ήταν υπόθεση δεκαετιών, γι' αυτό πρέπει και σήμερα οι κομμουνιστές συνδικαλιστές να είναι υπομονετικοί.

Ο Μ. Μπακόπουλος από τον επισιτισμό αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν μετά τον Εμφύλιο, αλλά και στη δικτατορία και στον αγώνα για να στηθούν κομματικές οργανώσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που διαβάστηκε ο κατάλογος των νεκρών κομμουνιστών συνδικαλιστών, από τους κλάδους λογιστών, εμποροϋπαλλήλων και επισιτισμού, για τους οποίους κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή. Η εκδήλωση έκλεισε με παλιούς και νέους κομμουνιστές συνδικαλιστές να τραγουδάνε τη Διεθνή.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ
Πρωτιά στη «Δημοκρατική Αγωνιστική Ενότητα»

Πρώτη δύναμη αναδείχτηκε η παράταξη «Δημοκρατική Αγωνιστική Ενότητα» στις εκλογές που έγιναν χτες στο σωματείο Εργαζομένων της Περιφέρειας Αττικής. Στις εκλογές, που πήραν μέρος 502 από τα 670 μέλη του σωματείου, η «Δημοκρατική Αγωνιστική Ενότητα» πήρε 229 ψήφους και 5 έδρες, η ΠΑΣΚ 162 ψήφους και 4 έδρες, η «Ανεξάρτητη Κίνηση Τεχνικών» 61 ψήφους και 2 έδρες και η «Αυτόνομη Παρέμβαση» πήρε 40 ψήφους και καμία έδρα.

Απεργία στην «Καράς»

Σε έκτακτη συνεδρίασή της χτες, η διοίκηση της Ενωσης Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών Βόρειας Ελλάδας, αποφάσισε την κήρυξη 48ωρης απεργίας την Πέμπτη και Παρασκευή 25 και 26 του Απρίλη στην εταιρία «ΚΑΡΑΣ & ΣΙΑ ΟΕ», στο 17ο χιλιόμετρο Θεσσαλονίκης - Πολυγύρου. Αιτία της απεργίας είναι η παράνομη απόλυση από την εταιρία του μέλους του σωματείου Ιωάννη Τσεκλιαρίδη και το αίτημα του σωματείου είναι η άμεση επαναπρόσληψη του απολυμένου εργάτη. Το σωματείο στην ανακοίνωσή του για την κήρυξη της απεργίας χαρακτηρίζει την απόλυση απαράδεκτη ενέργεια που αποσκοπεί να εκφοβίσει τους εργαζόμενους «από τη διεκδίκηση νόμιμων αιτημάτων τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ