ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Παιδεία κόντρα στη λογική του κέρδους

Σε συζήτηση που διοργάνωσε η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» αναδείχτηκε η σημερινή κατάσταση στην εκπαίδευση, τα αίτιά της και οι προτεραιότητες του συνδυασμού που διεκδικεί την ψήφο των Αθηναίων στις δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη

Τα αίτια που έχουν οδηγήσει το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα στη σημερινή άσχημη κατάσταση ανέδειξαν χτες στελέχη και φίλοι της «Συμπαράταξης για την Αθήνα». Παράλληλα, προχωρώντας πέρα από την καταγραφή προβλημάτων, δεσμεύτηκαν με τον επικεφαλής του συνδυασμού και υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων, Σπύρο Χαλβατζή, να αγωνιστούν στο πλευρό των λαϊκών στρωμάτων για δημόσια και δωρεάν Παιδεία υψηλού επιπέδου, που να απαντά στις μεγάλες ανάγκες των εργαζομένων και των παιδιών τους.

Χτες η «Συμπαράταξη» διοργάνωσε συζήτηση με θέμα τα προβλήματα της εκπαίδευσης στο Δήμο Αθηναίων και τις προτάσεις του συνδυασμού. Η συζήτηση έγινε στη γεμάτη από κόσμο Πολιτιστική Αίθουσα Γκράβας στα Πατήσια.

Ο Σπ. Χαλβατζής -- που ήταν ο κεντρικός ομιλητής -- τόνισε ότι η λεγόμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση αποδιαρθρώνει όχι μόνο τη δημόσια Παιδεία αλλά και τη σκέψη των νέων, καθώς βοηθά στη χειραγώγηση και στη μετατροπή τους σε απασχολήσιμους και ελεγχόμενους εργαζόμενους. Υπενθύμισε ότι τα τελευταία έξι χρόνια το 40% των μαθητών εγκατέλειψε το Λύκειο. Με στοιχεία έδειξε ότι η κατάσταση διαμορφώνεται χειρότερη στα ΤΕΕ και ότι γιγαντώνεται η ιδιωτική εκπαίδευση. Οτι η λαϊκή οικογένεια «σφίγγει τη ζώνη», για να προσφέρει στα παιδιά της εκπαίδευση χωρίς αντίκρισμα. Οτι για την πλειοψηφία των νέων γίνεται ολοένα και δυσκολότερη η ένταξη στην παραγωγή. Για τα παιδιά των αλλοδαπών οικονομικών μεταναστών επισήμανε ότι δε μορφώνονται ούτε στη μητρική τους γλώσσα, ούτε στην ελληνική. Δε στηρίζονται ουσιαστικά για να ενταχθούν στην κοινωνία.


Υπογράμμισε ότι χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση των προβλημάτων της Παιδείας από το δήμο, σε όποιες σχετικές αρμοδιότητες έχει. Κάλεσε το συνδικαλιστικό κίνημα να ανησυχήσει και για τη σημερινή κατάσταση της εκπαίδευσης.

Ασκώντας κριτική στις άλλες δημοτικές παρατάξεις, σημείωσε ότι στο πρόβλημα της ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης, στη σχέση δημόσιου και ιδιωτικού σχολείου, μιλούν μεν για δημόσιο σύστημα αλλά δεν αντιτίθενται στην παράλληλη και διευρυνόμενη παρουσία ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο αυτό, που οδηγεί στην υποβάθμιση του δημόσιου και εξωθεί στην έμμεση ιδιωτικοποίησή του.

Κατέληξε ότι ο αγώνας για την ανασυγκρότηση της Παιδείας συνδέεται με τον αγώνα για γενικότερες αλλαγές. Οτι πρέπει να προσλαμβάνει χαρακτηριστικά πανεκπαιδευτικού και κοινωνικού μετώπου. Να αναδείξει ότι η αναγκαία αναδιοργάνωση της Παιδείας είναι αναπόσπαστη από την ανάγκη μιας νέας οργάνωσης της κοινωνίας, σε ρήξη με την «οικονομία της αγοράς».

Παρεμβάσεις

Ακολούθησε συζήτηση με τους παραβρισκόμενους, όπου όλοι δήλωσαν τη στήριξή τους στη «Συμπαράταξη» και εξέφρασαν την πεποίθηση ότι με κοινή συστράτευση θα δρομολογηθούν λύσεις. Να σημειωθεί ότι έξω από την αίθουσα που γινόταν η συζήτηση, ο στεγασμένος χώρος υποδοχής είχε πλημμυρίσει σε ορισμένα σημεία με νερό λόγω της βροχής.

Ο Θανάσης Καραμπέτσος, οργανωτικός γραμματέας της Γ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας, αφού περιέγραψε τα όσα δεινά έφερε η λεγόμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, αναφέρθηκε ειδικά στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας, που φιλοξενεί 5.500 μαθητές. Χαρακτηρίζοντάς το ως το πιο υποβαθμισμένο εκπαιδευτικό συγκρότημα της χώρας, μίλησε για μεγάλες ελλείψεις σε θρανία, καρέκλες, καύσιμα. Πρόσθεσε ότι μέχρι πριν ένα μήνα έλειπαν εννιά καθηγητές και μέχρι πριν 15 μέρες, τρεις.

Η μαθήτρια Αντα Χαϊδά, μέλος του Συντονιστικού μαθητών Γκράβας, χαρακτήρισε τη φετινή χρονιά πλούσια σε προβλήματα και αγώνες. Είπε ότι στην καρδιά του χειμώνα τα καλοριφέρ δε λειτουργούσαν λόγω έλλειψης καυσίμων, αλλά στο μεσοδιάστημα πήραν φωτιά τα «μαθητοδικεία». «Είμαστε εγκλωβισμένοι στη διαδρομή σπίτι-σχολείο-φροντιστήριο», πρόσθεσε.

Η Χάρις Πνευματικάτου, διευθύντρια του 79ου Δημοτικού στα Κάτω Πατήσια, μίλησε για την περιπέτεια του σχολείου της που στεγαζόταν με 240 παιδιά σε δύο βάρδιες σε ένα οίκημα του 1930. Επρεπε να έρθει ο σεισμός του Σεπτέμβρη 1999 για να αναζητήσουν νέα στέγη. Μέχρι σήμερα έγιναν 4 μετακομίσεις για να τους «χώσουν» σε ένα άλλο σχολείο με μεγάλη έλλειψη σε αίθουσες και λειτουργία φυσικά σε δύο βάρδιες. Για δε τα χρήματα που δίνονται στα σχολεία για να λειτουργήσουν, είπε ότι δε φτάνουν ούτε για την καθαριότητα. Για τα παιδιά των οικονομικών μεταναστών είπε ότι δεν έχουν καμία βοήθεια για να μπορέσουν να τους διδάξουν γράμματα.

Από το ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας, ο Λεωνίδας Ριτζάκης τόνισε την ανάγκη αγωνιστικής δραστηριοποίησης των γονέων προκειμένου να επιλυθούν τα μεγάλα προβλήματα της Παιδείας. Χαρακτήρισε το κτιριακό πολύ μεγάλο πρόβλημα.

Στη χτεσινή εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν οι: Γιώργος Ακρίβος, μέλος ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Αθηνά», Παρασκευή Κατσούλα, μέλος ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Αριστοτέλης», Πέτρος Κουρμπέλης, διευθυντής του 111ου Δημοτικού Σχολείου Αθήνας, Χρήστος Ζυγογιάννης, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 34ου Δημοτικού Σχολείου Αθήνας, Αγγελική Ευθυμίου-Τσιούνη, γενική γραμματέας της Ενωσης Γονέων του 6ου Διαμερίσματος Αθήνας, Ισμήνη Παναγούλια, εκπαιδευτικός.


ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Στήνουν Δημοτική Αστυνομία - Σώμα πραιτοριανών

Σώμα πραιτοριανών σχεδιάζουν δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Αθηναίων, μεθοδεύοντας εκατοντάδες προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία. Σώμα που υπάρχει κίνδυνος να λάβει κατασταλτικές αρμοδιότητες. Να επιβαρύνει οικονομικά κι άλλο τους δημότες. Αντίθετα, άλλες προσλήψεις, τις οποίες τόσο έχουν ανάγκη τα πλατιά λαϊκά στρώματα, δε γίνονται.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η δημοτική αρχή θα κάνει πρόταση στο υπουργείο Εσωτερικών για αλλαγές στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας των ΟΤΑ, που να επιτρέπει στη δημοτική αρχή να προσλάβει 700 άτομα για τη Δημοτική Αστυνομία (σήμερα προβλέπονται 170 τέτοιες θέσεις για το Δήμο Αθηναίων, υπηρετούν 127 και πρόσφατα αποφασίστηκαν προσλήψεις επιπλέον 40 ατόμων). Λέγεται ότι η πρόταση για 700 προσλήψεις έγινε από την πλευρά του «καλού ΠΑΣΟΚ» (Δ. Μπέης) και η δημοτική αρχή έσπευσε να καταρτίσει την πρόταση.

Η πρόταση και η μεθόδευση βρίσκουν αντίθετη τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα», στελέχη της οποίας σχολίαζαν χτες ότι στο Δήμο σχεδιάζουν Σώμα πραιτοριανών, που σε συνδυασμό με την κυρίαρχη αντίληψη σήμερα στην ΤΑ, υπάρχει κίνδυνος να μετεξελιχτεί σε άλλο ένα σώμα καταστολής.

Ακόμα κι αν αυτό δε γίνει, η πρόσληψη τόσων ατόμων για τη Δημοτική Αστυνομία, χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί από πού θα πληρώνονται, θα ξετινάξει τα οικονομικά του Δήμου. Πέρα από τη θέση της «Συμπαράταξης» για κάθε αρμοδιότητα που μεταφέρεται από την κεντρική διοίκηση στην ΤΑ, να μεταβιβάζεται και ο αντίστοιχος πόρος από τον κρατικό προϋπολογισμό, η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ έχει πάρει θέση για χρηματοδότηση 50% από τους ΟΤΑ και 50% από την κρατική διοίκηση. Αν γίνει αυτό και προχωρήσουν και οι προσλήψεις, οι δημότες της Αθήνας θα έχουν άλλο ένα λόγο να αναμένουν νέα μεγάλη αύξηση των δημοτικών τελών τον επόμενο χρόνο.

Στελέχη της «Συμπαράταξης» σημειώνουν ότι, ενώ η δημοτική αρχή βιάζεται να προσλάβει εκατοντάδες άτομα για δημοτική αστυνομία, ενέκρινε πρόσφατα ελάχιστες προσλήψεις στις λεγόμενες κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου (βρεφοκομείο, παιδικοί σταθμοί κλπ.), όπου παρατηρείται μεγάλο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού και άρα χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες στους δημότες.


Ερώτηση:

Ποιες τοπικές αρχές έχει ανάγκη η εργατική τάξη και τ' άλλα λαϊκά στρώματα;

Απάντηση:

Το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και δράσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον κατατάσσει ως θεσμό στα πιο καλά «εργαλεία» της κυβέρνησης για την προώθηση των αντιδραστικών επιλογών της άρχουσας τάξης, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, η εμπορευματοποίηση τομέων κοινωνικής πολιτικής, η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, η επιβολή φορολογίας κλπ. Επομένως οι δήμαρχοι και νομάρχες, οι δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι πρέπει να αντιστρατεύονται αυτό το ρόλο και το περιεχόμενο του θεσμού, προκειμένου να υπηρετήσουν ως τοπική αρχή τα λαϊκά συμφέροντα. Να αξιοποιήσουν τις όποιες δυνατότητες μπορεί να δώσει η ΤΑ, με κριτήριο τι συμφέρει τους εργαζόμενους του χεριού και του πνεύματος, τα λαϊκά στρώματα, όσους υποφέρουν από την ακολουθούμενη πολιτική.

Επομένως ο λαός θέλει τοπικές αρχές που να διευκολύνουν τη συσπείρωση, την οργάνωση, την αγωνιστική του δράση, για τη διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματά του.

Που να αποκρούουν τις αντιλαϊκές επιλογές, να μην πειθαρχούν σ' αυτές. Να αποσπούν φιλολαϊκές κατακτήσεις, παλεύοντας σταθερά και ανυποχώρητα, μαζί με το λαϊκό κίνημα. Να απευθύνονται στο λαό να στηρίζονται απ' αυτόν με την έγκαιρη και ολοκληρωμένη ενημέρωσή του για όλα τα ζητήματα και να τον στηρίζουν στους αγώνες του. Η αποσιώπηση ή η απόκρυψη της ουσίας των προβλημάτων, ο συμβιβασμός, αφήνουν τους εργαζόμενους βορά στις αντιλαϊκές επιλογές.

Τοπικές αρχές που η δράση τους θα έχει γνώμονα τα συμφέροντα των εργαζομένων, των ανέργων, των υποαπασχολούμενων, των χαμηλοσυνταξιούχων, της φτωχομεσαίας αγροτιάς, των μικρομεσαίων εμπόρων και επαγγελματιών, της νεολαίας -εργαζόμενης, σπουδάζουσας, άνεργης- της γυναίκας, της τρίτης ηλικίας, των μειονοτήτων και μεταναστών. Τα συμφέροντα όλων εκείνων που είναι θύματα της πολιτικής που παράγει την ανεργία, τη λιτότητα, τις αποδιαρθρώσεις των εργασιακών σχέσεων, που επιβάλλεται με αυταρχισμό και με καταστολή.

Που θα συμπαραστέκονται, θα ενισχύουν τους αγώνες των εργαζομένων για δουλιά, για προστασία και ανάπτυξη των δικαιωμάτων τους. Θα αντιπαρατίθενται σε κάθε προσπάθεια προώθησης μέσα από την ΤΑ σχεδίων ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, εφαρμογής της μερικής απασχόλησης, χωρίς ασφάλιση, όπως γίνεται με τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης.

Που αγωνίζονται για την κατοχύρωση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των εργαζομένων, αντιπαρατίθεται ενεργητικά σε κάθε προσπάθεια περιορισμού της ελεύθερης έκφρασης και δράσης τους. Ενάντια στον αυταρχισμό, την τρομοκρατία, τον τρομονόμο, την απαγόρευση διαδηλώσεων, την κρατική καταστολή.

Τοπικές αρχές που επιδιώκουν ώστε η ΤΑ να αναδεικνύεται σε θεσμό υπεράσπισης της ειρήνης και ένας ακόμη πόλος συσπείρωσης για την ανάπτυξη πλατιού φιλειρηνικού κινήματος.

Που αντιτάσσονται σε κάθε μορφή εμπλοκής και συμμετοχής της χώρας σε επεμβάσεις (άμεσα ή έμμεσα) των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, των ΗΠΑ κλπ. Που εναντιώνονται στη δράση των πολυεθνικών δυνάμεων ταχείας επέμβασης και στην ελληνική συμμετοχή σ' αυτή, συνολικά στη δράση της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων.

Η δράση τους δε θα περιορίζεται στα στενά πεδία των δημοτικών - νομαρχιακών συμβουλίων, αλλά θα αναπτύσσεται, πέρα από κει, στο λαό, σε όλους τους εργαζόμενους, για την προώθηση ενός κοινού μετώπου πάλης, απαίτησης και διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ