Πέμπτη 25 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ερώτηση:

Ποιες τοπικές αρχές έχει ανάγκη η εργατική τάξη και τ' άλλα λαϊκά στρώματα;

Απάντηση:

Το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και δράσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον κατατάσσει ως θεσμό στα πιο καλά «εργαλεία» της κυβέρνησης για την προώθηση των αντιδραστικών επιλογών της άρχουσας τάξης, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, η εμπορευματοποίηση τομέων κοινωνικής πολιτικής, η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, η επιβολή φορολογίας κλπ. Επομένως οι δήμαρχοι και νομάρχες, οι δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι πρέπει να αντιστρατεύονται αυτό το ρόλο και το περιεχόμενο του θεσμού, προκειμένου να υπηρετήσουν ως τοπική αρχή τα λαϊκά συμφέροντα. Να αξιοποιήσουν τις όποιες δυνατότητες μπορεί να δώσει η ΤΑ, με κριτήριο τι συμφέρει τους εργαζόμενους του χεριού και του πνεύματος, τα λαϊκά στρώματα, όσους υποφέρουν από την ακολουθούμενη πολιτική.

Επομένως ο λαός θέλει τοπικές αρχές που να διευκολύνουν τη συσπείρωση, την οργάνωση, την αγωνιστική του δράση, για τη διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματά του.

Που να αποκρούουν τις αντιλαϊκές επιλογές, να μην πειθαρχούν σ' αυτές. Να αποσπούν φιλολαϊκές κατακτήσεις, παλεύοντας σταθερά και ανυποχώρητα, μαζί με το λαϊκό κίνημα. Να απευθύνονται στο λαό να στηρίζονται απ' αυτόν με την έγκαιρη και ολοκληρωμένη ενημέρωσή του για όλα τα ζητήματα και να τον στηρίζουν στους αγώνες του. Η αποσιώπηση ή η απόκρυψη της ουσίας των προβλημάτων, ο συμβιβασμός, αφήνουν τους εργαζόμενους βορά στις αντιλαϊκές επιλογές.

Τοπικές αρχές που η δράση τους θα έχει γνώμονα τα συμφέροντα των εργαζομένων, των ανέργων, των υποαπασχολούμενων, των χαμηλοσυνταξιούχων, της φτωχομεσαίας αγροτιάς, των μικρομεσαίων εμπόρων και επαγγελματιών, της νεολαίας -εργαζόμενης, σπουδάζουσας, άνεργης- της γυναίκας, της τρίτης ηλικίας, των μειονοτήτων και μεταναστών. Τα συμφέροντα όλων εκείνων που είναι θύματα της πολιτικής που παράγει την ανεργία, τη λιτότητα, τις αποδιαρθρώσεις των εργασιακών σχέσεων, που επιβάλλεται με αυταρχισμό και με καταστολή.

Που θα συμπαραστέκονται, θα ενισχύουν τους αγώνες των εργαζομένων για δουλιά, για προστασία και ανάπτυξη των δικαιωμάτων τους. Θα αντιπαρατίθενται σε κάθε προσπάθεια προώθησης μέσα από την ΤΑ σχεδίων ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, εφαρμογής της μερικής απασχόλησης, χωρίς ασφάλιση, όπως γίνεται με τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης.

Που αγωνίζονται για την κατοχύρωση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των εργαζομένων, αντιπαρατίθεται ενεργητικά σε κάθε προσπάθεια περιορισμού της ελεύθερης έκφρασης και δράσης τους. Ενάντια στον αυταρχισμό, την τρομοκρατία, τον τρομονόμο, την απαγόρευση διαδηλώσεων, την κρατική καταστολή.

Τοπικές αρχές που επιδιώκουν ώστε η ΤΑ να αναδεικνύεται σε θεσμό υπεράσπισης της ειρήνης και ένας ακόμη πόλος συσπείρωσης για την ανάπτυξη πλατιού φιλειρηνικού κινήματος.

Που αντιτάσσονται σε κάθε μορφή εμπλοκής και συμμετοχής της χώρας σε επεμβάσεις (άμεσα ή έμμεσα) των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, των ΗΠΑ κλπ. Που εναντιώνονται στη δράση των πολυεθνικών δυνάμεων ταχείας επέμβασης και στην ελληνική συμμετοχή σ' αυτή, συνολικά στη δράση της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων.

Η δράση τους δε θα περιορίζεται στα στενά πεδία των δημοτικών - νομαρχιακών συμβουλίων, αλλά θα αναπτύσσεται, πέρα από κει, στο λαό, σε όλους τους εργαζόμενους, για την προώθηση ενός κοινού μετώπου πάλης, απαίτησης και διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ