ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ολες οι δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας τη Μεγάλη Τετάρτη

Αγωνιστική απάντηση στους σφαγείς των λαών και των κοινωνικών δικαιωμάτων. Εργατική αντεπίθεση κόντρα στα μονοπώλια και στον ιμπεριαλισμό.

Μ' αυτό το σύνθημα οι εργαζόμενοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), παίρνουν στα χέρια τους την υπόθεση του ταξικού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς και οργανώνουν μέσα από τα συνδικάτα τους και τις επιτροπές αγώνα την πολύμορφη δράση τους. Στόχος, η Πρωτομαγιά να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά μιας ολομέτωπης ταξικής αντιπαράθεσης, μιας πανεργατικής απεργίας, που με ενωτικό ταξικό προσανατολισμό θα αναδεικνύει τα κύρια μέτωπα πάλης των εργαζομένων. Το ΠΑΜΕ έχει ορίσει ως χώρο της κεντρικής απεργιακής συγκέντρωσης το Σύνταγμα, απ' όπου στη συνέχεια θα γίνει πορεία προς τις πρεσβείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Συνδικαλιστικοί φορείς από κάθε μεριά της χώρας και πολλούς κλάδους έχουν λάβει ήδη ειδικές αποφάσεις για την οργάνωση της πρωτομαγιάτικης απεργίας τη Μεγάλη Τετάρτη. Ενώ κάθε μέρα που περνάει μεγαλώνει όλο και περισσότερο η λίστα όσων παίρνουν μέρος στην πρωτομαγιάτικη απεργία, δίνοντας έτσι μια πρώτη απάντηση στην κυβέρνηση που με την απόφασή της για μετάθεση της αργίας της Πρωτομαγιάς την Τρίτη μετά το Πάσχα προσπαθεί να υπονομεύσει τον ταξικό απεργιακό χαρακτήρα της και, ταυτόχρονα, να εξυπηρετήσει το μεγάλο κεφάλαιο, τις ανάγκες της οικονομίας της αγοράς.

Στη Θεσσαλονίκη, χτες βράδυ, σε σύσκεψη που οργάνωσε το Συντονιστικό των σωματείων τονίστηκε πως βασικός στόχος του γιορτασμού θα είναι να αναδειχτεί το ταξικό, αγωνιστικό, διεθνιστικό περιεχόμενο της Πρωτομαγιάς και ο ιστορικός ρόλος της εργατικής τάξης. Να αναδειχτεί η βασική αντίθεση με το κεφάλαιο και την κυβερνητική πολιτική και τη συμβιβασμένη στάση των ηγεσιών των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, με προβολή της επιδίωξης για ανατροπή αυτής της πολιτικής. Για τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση αποφασίστηκε να ξεκινήσουν αμέσως περιοδείες σε εργοστάσια, σε μια σειρά βασικές βιομηχανίες. Κοινή ήταν η διαπίστωση στη σύσκεψη ότι πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι επαφές και οι σχέσεις που έχει δημιουργήσει με εργαζόμενους και σωματεία το ΠΑΜΕ. Διαπιστώθηκε η ανάγκη να ενταθεί η πολιτική και ιδεολογική παρέμβαση του ΠΑΜΕ στους χώρους δουλιάς. Τονίστηκε ότι στις δυο τελευταίες απεργιακές κινητοποιήσεις φάνηκε ότι δικαιώθηκαν οι πρωτοβουλίες του ΠΑΜΕ και ότι μεγάλες μάζες εργαζομένων ακολουθούν και αποδέχονται την πολιτική του Μετώπου και αυτό θα εκφραστεί και στην απεργία της Πρωτομαγιάς.

Θεσσαλία

Με στόχο την καλύτερη προετοιμασία, ώστε το ταξικό μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς να φτάσει σε όλους τους εργαζόμενους, για να πετύχει η απεργία και η απεργιακή συγκέντρωση, που θα γίνει τη Μ. Τετάρτη, στις 10 το πρωί, στην κεντρική πλατεία της πόλης, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εκπροσώπων σωματείων του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι δεκάδων σωματείων, μίλησε ο αντιπρόεδρος του ΕΚΛ, Π. Λιόλιος, που κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση μεταφέρει την αργία της Πρωτομαγιάς επειδή φοβάται το μέγεθος της απεργίας και τη συμμετοχή του κόσμου στις απεργιακές συγκεντρώσεις. Στο σημείο αυτό κατηγόρησε τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ ότι απουσίαζαν από τη σύσκεψη, παρόλο που γνωρίζουν πως και η ΓΣΕΕ έχει πάρει απόφαση να γιορταστεί η Πρωτομαγιά τη Μ. Τετάρτη. Κι ανέφερε πως η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου έχει πάρει απόφαση για στάσεις εργασίας τη Μ. Δευτέρα, ή τη Μ. Τρίτη σε όλους τους εργασιακούς χώρους, με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση των εργαζομένων για την απεργία. Στη συνέχεια μίλησαν εκπρόσωποι σωματείων, οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη αυτή η απεργία να είναι μεγαλύτερη απ' όλες τις προηγούμενες, για να σταλεί ακόμα πιο ηχηρό το μήνυμα αντίστασης κι αντεπίθεσης των εργαζομένων.

Στο Βόλο, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Μαγνησίας με αισιοδοξία και αγωνιστικότητα έχει ριχτεί στη μάχη της ενημέρωσης και της καλύτερης προετοιμασίας της πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης, που θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί στην πλατεία Δημαρχείου. Καθημερινά πραγματοποιούνται περιοδείες σε χώρους δουλιάς, όπου γίνονται συζητήσεις με όλους τους εργαζόμενους, οι οποίοι καλούνται να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση.

Στην Καρδίτσα επικρατεί «πυρετός» προετοιμασίας για τη συμμετοχή στην απεργία, που κήρυξε ομόφωνα το Εργατικό Κέντρο, και στην απεργιακή συγκέντρωση, που θα γίνει έξω από το ΕΚΚ, στις 10 το πρωί.

Στα Τρίκαλα, η απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Κρήτη

Στα Χανιά, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών, τα Σωματεία Οικοδόμων, Φαρμακοϋπαλλήλων, ΔΕΥΑ Υπαλλήλων, Εργαζομένων στο «Μαρινόπουλο» και οι Σύλλογοι Δασκάλων και Νηπιαγωγών, Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο, Νοσηλευτών, Γιατρών ΕΣΥ και Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλούν στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση, που θα γίνει στην πλατεία Αγοράς στις 10 π.μ.

Στο Ρέθυμνο, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών και το Σωματείο Οικοδόμων καλούν στη συγκέντρωση στο Δημαρχείο στις 10 π.μ.

Στο Ηράκλειο, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών καλεί στη συγκέντρωση που θα γίνει στα Λιοντάρια στις 10 π.μ.

Πελοπόννησος

Στην Πάτρα, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών καλεί τους εργαζόμενους στην πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στην πλατεία Γεωργίου στις 9.30 π.μ.

Στην Τρίπολη, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών καλεί στη συγκέντρωση στην πλατεία Πετρινού, στις 10.30 π.μ.

Στην Κόρινθο, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών οργανώνει σήμερα σύσκεψη στις 7 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Απεργία και συσπείρωση στο ΠΑΜΕ, η απάντηση στη συμπαιγνία

Η ΠΑΣΚΕ στη ΓΣΕΕ αποφάσισε με τις πλάτες της ΔΑΚΕ να ενταφιάσει το κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα. Οι ηγεσίες των δύο παρατάξεων έκαναν καθαρό ότι ρόλος τους είναι να υπηρετούν την κυβέρνηση και τις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου. Απέρριψαν πρόταση της ΔΑΣ για νέα 24ωρη στο τρίτο 10ήμερο του Μάη. Στα χέρια των εργαζομένων η συνέχεια του αγώνα. Πρώτη απάντηση με το ΠΑΜΕ την Πρωτομαγιά

Σήμα κινδύνου για εκατομμύρια εργαζόμενους και συνταξιούχους, για το σύνολο των λαϊκών οικογενειών, στάλθηκε χτες μέσα από την αίθουσα του Γενικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ, όπου ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, σε μια ξεδιάντροπη συμπαιγνία, συναποφάσισαν - επί της ουσίας - να δώσουν «πράσινο φως» στην κυβέρνηση για να επιταχύνει τις διαδικασίες κατεδάφισης της Κοινωνικής Ασφάλισης, να αυξήσει τα όρια ηλικίας, να μειώσει τις συντάξεις.

Η υπεράσπιση των κοινωνικο-ασφαλιστικών κατακτήσεων και η διεκδίκηση αιτημάτων για ικανοποίηση σύγχρονων αναγκών περνά πλέον αποκλειστικά στα χέρια των ίδιων των εργαζομένων, που καλούνται από το ΠΑΜΕ να αποφασίσουν τα επόμενα αγωνιστικά βήματά τους. Κάθε αυταπάτη για το ρόλο της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ έχει πλέον τελειώσει, μετά και τη χτεσινή απόφαση του Γενικού Συμβουλίου. Επιτακτική πλέον προβάλλει η ανάγκη συσπείρωσης γύρω από τις θέσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, όπως αυτές εκφράζονται από το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) για την άμεση κλιμάκωση και ένταση του αγώνα, με στόχο να αποσυρθούν τα προωθούμενα κυβερνητικά μέτρα, να διεκδικηθούν τα αιτήματα για τα οποία εδώ κι ένα χρόνο διαδηλώνει και απεργεί η εργατική τάξη της χώρας. Η πολύτιμη εμπειρία που συγκεντρώθηκε με την απεργία που κήρυξε το ΠΑΜΕ στις 3 Απρίλη, με την οργάνωση του αγώνα από την ίδια τη βάση των εργαζομένων, αναδεικνύεται τώρα και σε πολύτιμη παρακαταθήκη - οδηγός για το πώς πρέπει να κινηθούν τα συνδικάτα, για το πώς επιβάλλεται στην πράξη να ξεπεραστούν οι ξεπουλημένες ηγεσίες, για το πώς θα διεξαχθεί νικηφόρα αυτός ο αγώνας.

Κόντρα στην απόφαση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ να ξαναμπεί στη στρούγκα του «κοινωνικού διαλόγου», με τις ψήφους της ΠΑΣΚΕ και τη στήριξη της ΔΑΚΕ, οι εργαζόμενοι καλούνται να δώσουν δυναμικά και ακόμα πιο μαζικά την επόμενη αγωνιστική απάντησή τους, τη Μεγάλη Τετάρτη, στην απεργία της Πρωτομαγιάς, ενισχύοντας ακόμα παραπέρα τις απεργιακές συγκεντρώσεις που οργανώνει το ΠΑΜΕ, διεκδικώντας αυτά που προκλητικά αρνήθηκε η ηγεσία της ΓΣΕΕ: Δημόσια καθολική Κοινωνική Ασφάλιση, με αύξηση των συντάξεων και μείωση των ορίων ηλικίας.

Στο χτεσινό Γενικό Συμβούλιο με τις ψήφους της ΠΑΣΚΕ, αποφασίστηκε τελικά η ΓΣΕΕ να συνεχίσει το διάλογο της απάτης, ζητώντας, δήθεν, διευκρινίσεις στο ζήτημα της χρηματοδότησης, για τα όρια ηλικίας και το ύψος των συντάξεων. Ενα «διάλογο» που η συνέχισή του οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ψήφιση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου, που θα ενταφιάσει τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δεν έκρυψε την αγωνία του μη και τυχόν δεν προλάβει η κυβέρνηση να ψηφίσει το νόμο μέχρι τον Ιούνιο!

Στην αρνητική αυτή εξέλιξη σημαντική ήταν η «συμβολή» της ΔΑΚΕ, που αποχώρησε θεατρινίστικα λίγο πριν την ψηφοφορία, εξασφαλίζοντας ενισχυμένη πλειοψηφία στην ΠΑΣΚΕ, ενώ ήδη επί της ουσίας είχε συμφωνήσει με το πλαίσιο της κυβερνητικής παράταξης.

Την ίδια επί της ουσίας πρόταση υποστήριξε και η λεγόμενη «αντιπολίτευση» της ΠΑΣΚΕ, αφού ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας Χ. Λιακόπουλος εμφανίστηκε να υποστηρίζει ότι το Γενικό Συμβούλιο έπρεπε να εξουσιοδοτήσει τη Διοίκηση της ΓΣΕΕ για να πάρει απόφαση γενικώς και αορίστως για «αγωνιστικές κινητοποιήσεις», χωρίς να ορίζεται ημερομηνία. Σημειώνεται ότι λίγες ημέρες πριν, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΓΣΕΕ, ό ίδιος συνδικαλιστής αρνήθηκε να ψηφίσει απεργιακή κινητοποίηση, με το πρόσχημα ότι κάτι τέτοιο έπρεπε να αποφασιστεί στο Γενικό Συμβούλιο. Χτες, συνεχίζοντας την ίδια παρελκυστική τακτική, πρότεινε το ζήτημα να ξαναγυρίσει στη διοίκηση της ΓΣΕΕ!

Στην πρότασή της για 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία το τελευταίο δεκαήμερο του Μάη επέμειναν οι σύμβουλοι του συνδυασμού της ΔΑΣ - στελέχη του ΠΑΜΕ, ξεκαθαρίζοντας ότι το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να απορρίψει τα μέτρα, να σταματήσει το διάλογο - απάτη και να οργανώσει την αντίσταση των εργαζομένων, διεκδικώντας τα δικά τους αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους. Η πρόταση που απορρίφθηκε από την ξεπουλημένη ηγεσία της ΓΣΕΕ τίθεται πλέον στα ίδια τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα, στις ίδιες τις γενικές συνελεύσεις, στους χώρους δουλιάς.

Τη δική της πρόταση ψήφισε η παράταξη της «Αυτόνομης Παρέμβασης», που προέβλεπε απεργιακή κινητοποίηση μέσα στο Μάη, με πλαίσιο τις περσινές διεκδικήσεις της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ.

Η συγκεκριμένη απόφαση του Γενικού Συμβουλίου είχε ουσιαστικά προδιαγραφεί, καθώς τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ «βγήκαν» και υπεράσπισαν τα κυβερνητικά μέτρα, αναπτύσσοντας επιχειρήματα για το πόσο θετικά είναι τα μέτρα. Τη στάση της είχε προδιαγράψει και η ΔΑΚΕ, καθώς η κριτική του Γ. Μανώλη περιορίστηκε στο ζήτημα του χρηματοδοτικού και σε επιμέρους πλευρές των κυβερνητικών μέτρων.

Και αυτή η στάση τηρήθηκε μέχρι τέλους, παρά το γεγονός ότι με την ομιλία που έκανε ο Σ. Ρομπόλης από το ΙΝΕ, για το ζήτημα της χρηματοδότησης - το οποίο η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ θεωρεί κεντρικό θέμα - ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε ότι η κυβερνητική πρόταση δεν εξασφαλίζει πλεονασματική λειτουργία, αφού τα στοιχεία και οι παραδοχές του ΥΠΕΘΟ δεν μπορούν να ελεγχθούν.

Σε μια απόλυτη διαστροφή της πραγματικότητας, ο Χρ. Πολυζωγόπουλος δήλωσε προκλητικότατα ότι θεωρεί τα κυβερνητικά μέτρα «κατάκτηση του συνδικαλιστικού κινήματος και των εργαζομένων και δεν εκχωρώ σε κανέναν αυτήν την επιτυχία»!

Εργάτριες θα μείνουν χωρίς σύνταξη!

Τις επιδιωκόμενες ανατροπές στην κοινωνική ασφάλιση και ειδικά την αφαίρεση κατακτημένων δικαιωμάτων των γυναικών, που προωθούνται, μάλιστα, δήθεν στο όνομα της «ισότητας», κατήγγειλαν χτες 15 γυναικείες οργανώσεις και φεμινιστικές ομάδες, στην εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Γυναίκες και Κοινωνική Ασφάλιση», στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ. Απαίτησαν: κοινωνική ασφάλιση δημόσια, καθολική, υποχρεωτική για όλες τις εργαζόμενες, τις μετανάστριες, τις άνεργες, τις υποαπασχολούμενες χωρίς διακρίσεις και ανισότητες.

Στις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των γυναικείων οργανώσεων τονίστηκε ως πολιτικό το πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης. Επισημάνθηκε ότι οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, σε συνδυασμό με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, οδηγούν στην ασφαλή πρόβλεψη ότι μεγάλος αριθμός γυναικών κινδυνεύει να μην κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Μεγάλα προβλήματα θα αντιμετωπίσουν οι γυναίκες που βρίσκονται ήδη στην αγορά εργασίας και όσες μπήκαν πιο αργά.

Από τις ομιλήτριες προβλήθηκαν αιτήματα όπως η ένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας με πλήρη ημερήσια σταθερή απασχόληση, αύξηση των μισθών και των συντάξεων. Υλοποίηση της αρχής της ίσης αμοιβής μεταξύ αντρών και γυναικών, διατήρηση της πενταετούς διαφοράς στην ηλικία συνταξιοδότησης ως ελάχιστη ανταπόδοση στην υποκατάσταση του ελλείμματος της κρατικής - κοινωνικής φροντίδας και όχι ως διάκριση λόγω φύλου. Η διεύρυνση, τέλος, ασφαλιστικών, υγειονομικών και κοινωνικών παροχών από το κράτος σε όλους και ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες (γυναίκες με ειδικές ανάγκες, χήρες, διαζευγμένες χωρίς ασφάλιση, άγαμες μητέρες).

Η πρόεδρος της Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), Κ. Μπουντούρογλου, σημείωσε ότι με τις απεργίες και τις διαδηλώσεις τους, οι εργαζόμενες γυναίκες και οι άντρες έδειξαν την πεποίθησή τους ότι δε θέλουν να δουλεύουν ως τα βαθιά τους γηρατειά, να παίρνουν μικρότερη σύνταξη και να πληρώνουν ιδιωτική ασφάλιση. Ακολούθησαν μικρές εισηγήσεις: για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ και τα βαρέα - ανθυγιεινά από την Δ. Βλαχοπούλου (Σοροπτιμιστική Ενωση Ελλάδας), για την πενταετή διαφορά στα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης από την Μ. Παπαφωτίου (Αδέσμευτη Κίνηση Γυναικών), για την υγεία και πρόνοια από την Ευαγγ. Τζοάννου (Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών «Παναθηναϊκή») και για τα εργασιακά από την Κ. Καραμάνου (ΟΓΕ). Τη συζήτηση συντόνισε η Εφ. Καλλιγά από το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων. Τέλος, ακολούθησαν τοποθετήσεις και συζήτηση από εκπροσώπους των γυναικείων τμημάτων των κομμάτων και εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ