ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Απρίλη 2002
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΙΠΟΛΗ
Εργάτης θάφτηκε ζωντανός

Με τη ζωή του πλήρωσε ο νεαρός εργάτης Avrigeanu Niurel από τη Ρουμανία τα ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε έργα της Δημόσιας Επιχείρησης Υδρευσης και Αποχέτευσης Τρίπολης (ΔΕΥΑΤ). Τον άτυχο εργάτη είχε στη δούλεψή του ο εργολάβος Κωνσταντίνος Βουνάσης, που εκτελούσε τα έργα στο δημοτικό διαμέρισμα Μερκοβουνίου του Δήμου Τρίπολης.

Το δυστύχημα έγινε στις 19.4.2002, όταν σωρός από χώματα και πέτρες, καθώς δεν υπήρχε τοίχος αντιστήριξης, έθαψαν ζωντανό τον εργάτη, που προσπαθούσε να περάσει σωλήνες αποχέτευσης σε χαντάκι βάθους 3,5 μέτρων.

Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Αρκαδίας καταγγέλλει την εγκληματική ασυδοσία των εργολάβων και υπογραμμίζει πως τα κυριότερα αίτια του τραγικού συμβάντος αποτελούν «η καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας, η εντατικοποίηση της εργασίας, η παντελής έλλειψη μέτρων ασφάλειας, εκ μέρους του εργοδότη».

Η Συντονιστική Επιτροπή, τέλος, καλεί τις αρμόδιες αρχές να εντείνουν τους ελέγχους σε όλα τα εργοτάξια της περιοχής και τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές να ρίξουν άπλετο φως στην όλη υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν.

ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Καθημερινό σφαγείο των εργατών

Αποτελέσματα έρευνας μιας βδομάδας απ' το Συνδικάτο Μετάλλου και του ΚΕΠΕΚ

Γκέτο, όπου κυριαρχεί η τρομοκρατία, η έλλειψη ακόμα και των στοιχειωδών μέτρων προστασίας και η ποδοπάτηση κάθε συνδικαλιστικής ελευθερίας, αποτελούν δεκάδες μεταλλουργικές επιχειρήσεις στον Πειραιά. Εργάτες σακατεύονται και δεν παίρνει χαμπάρι κανείς, το δικαίωμα στην απεργία αποτελεί πολυτέλεια, ενώ οι συνθήκες υγιεινής είναι ανάλογες με αυτές των... στάβλων! Πρόκειται για αποτελέσματα μιας μικρής έρευνας που διενήργησε αυτή τη βδομάδα σε ορισμένες από αυτές τις επιχειρήσεις το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά μαζί με εκπροσώπους από το ΚΕΠΕΚ Πειραιά.

Ειδικότερα στη βιδοποιία ΖΟΥΛΙΑΣ στα Καμίνια από εργαζόμενους καταγγέλθηκε ότι συνάδελφός τους είχε υποστεί εκτεταμένα εγκαύματα στα δύο του χέρια. Το εργατικό ατύχημα μέχρι και σήμερα δεν έχει δηλωθεί. Ακόμα από έλεγχο του Συνδικάτου διαπιστώθηκε ότι τα περισσότερα μηχανήματα δε διαθέτουν τα απαραίτητα προστατευτικά μέσα, ενώ οι συνθήκες υγιεινής στα αποδυτήρια και τις τουαλέτες είναι τουλάχιστον άθλιες. Την ίδια εικόνα εντόπισαν εκπρόσωποι του Συνδικάτου και του ΚΕΠΕΚ στην επιχείρηση ΜΑΛΤΕΖΟΣ στο Ρέντη, όπου επίσης αποκρύφτηκε ο τραυματισμός στο πόδι ενός από τους 60 εργαζόμενους της επιχείρησης. Απροφύλακτες μηχανές, άθλιες συνθήκες υγιεινής σε τουαλέτες, αποδυτήρια και τραπεζαρία αντίκρισαν οι συνδικαλιστές και οι εκπρόσωποι του ΚΕΠΕΚ και στην επιχείρηση ΧΑΛΥΒΔΟΦΥΛΛΩΝ ΑΕ στο Ρέντη. Και σε αυτή την επιχείρηση αποκρύφτηκε τραυματισμός εργάτη στου οποίου το πόδι έπεσε λαμαρίνα!

Ελλιπή μέτρα προστασίας και τρομοκρατία διαπιστώθηκε και στην επιχείρηση ΝΤΟΜΟΥΣ του Κουνέλη. Μάλιστα, στη διάρκεια του ελέγχου από το Συνδικάτο και το ΚΕΠΕΚ ο εργοδότης προσπαθούσε να απαγορεύσει στους 100 εργαζόμενους της επιχείρησης ακόμα και να κοιτάξουν τους συνδικαλιστές!

Οσον αφορά το δικαίωμα στην απεργία είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τις δύο μεγάλες απεργίες στις 3 και 18 Απρίλη ο Κουνέλης είχε επιστρατεύσει ακόμα και δυνάμεις καταστολής, για να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, τους οποίους απείλησε ευθέως με απόλυση! Ενώ σε μία ακόμα επιχείρηση την ΚΑΡΜΠΟΝ ΛΟΡΑΙΝ ΕΛΛΑΣ, ο εργοδότης είχε εκδώσει και έγγραφο «προς το προσωπικό» στις 16 Απρίλη καλώντας τους εργαζόμενους «όπως μας δηλώσετε εάν προτίθεστε να εργαστείτε την Πέμπτη 18/04/02, ημέρα προαναγγελθείσας απεργίας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά»! Την παράνομη παρέμβαση του εργοδότη της «Καρμπόν» έχουν καταγγείλει με ανακοινώσεις τους τόσο το Συνδικάτο, όσο το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και η ΠΟΕΜ καλώντας την Επιθεώρηση Εργασίας να προχωρήσει σε μηνυτήρια αναφορά σε βάρος της επιχείρησης.

«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Ο αυταρχισμός συνώνυμο της «μεταρρύθμισης»

Στις 4.4.2002 κλήθηκαν τα ΜΑΤ στον «Ευαγγελισμό». Τώρα, η ίδια λογική συνεχίζεται με την ΕΔΕ
Στις 4.4.2002 κλήθηκαν τα ΜΑΤ στον «Ευαγγελισμό». Τώρα, η ίδια λογική συνεχίζεται με την ΕΔΕ
Παράσταση διαμαρτυρίας στον διοικητή του «Ευαγγελισμού» Π. Αλεξόπουλο, για τη συνεχιζόμενη Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), στην οποία έχουν κληθεί αρκετοί εργαζόμενοι και ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων του νοσοκομείου, πραγματοποίησε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) του σωματείου, συνοδευόμενο από εκπροσώπους του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), των γιατρών του Α` ΠεΣΥ Αττικής, της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕΔΗΝ. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΔΕ που διενεργείται από ανώτατους υπαλλήλους του υπουργείου Υγείας, με εντολή του γενικού γραμματέα Χ. Σοφιανού, αφορά στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων το τελευταίο διάστημα.

Κατά τη διάρκεια της παράστασης διαμαρτυρίας, οι εργαζόμενοι επισήμαναν στον διοικητή ότι τον θεωρούν συνυπεύθυνο για την ΕΔΕ, που ποινικοποιεί τους αγώνες των εργαζομένων και στοχεύει να καθυποτάξει το συνδικαλιστικό κίνημα και τον κάλεσαν να κάνει παρέμβαση στο υπουργείο Υγείας. Εκείνος, για μια ακόμα φορά, επιχείρησε να αποποιηθεί των ευθυνών του, λέγοντας ότι είναι θέμα του γραμματέα του υπουργείου.

Στη συνέχεια, έγινε παρέμβαση στους υπαλλήλους του υπουργείου Υγείας που διενεργούν την ΕΔΕ, όπου και τονίστηκαν οι ευθύνες του υπουργού Υγείας, του γενικού γραμματέα του υπουργείου και όλων αυτών που στηρίζουν την προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων των εργαζομένων.

Ταυτόχρονα, το ΔΣ του σωματείου κάλεσε επίσημα την ΑΔΕΔΥ, την ΠΟΕΔΗΝ και την ΕΙΝΑΠ, να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες ενέργειες - παρεμβάσεις προς την κυβέρνηση και τον υπουργό Υγείας, προκειμένου να σταματήσει η δίωξη. Οι εργαζόμενοι, συνολικά, δήλωσαν ότι είναι αποφασισμένοι να αντισταθούν με κάθε τρόπο στη συγκεκριμένη επιχείρηση τρομοκράτησης, αλλά και σε κάθε νέο κρούσμα αυταρχισμού.

«Ο πυρήνας του σκληρού εκσυγχρονισμού στο χώρο της Υγείας έχει καταλάβει την αποτυχία της δήθεν μεταρρύθμισης και το μόνο που του έχει απομείνει είναι να προβάλει έργα βιτρίνας και να εντείνει τον αυταρχισμό. Τα υπόλοιπα προβλήματα και των υγειονομικών (μισθοί, ελλείψεις προσωπικού, υπερωρίες), αλλά και των ασθενών (ράντζα, απογευματινά ιατρεία, αύξηση ιδιωτικών δαπανών για την Υγεία) οξύνονται παραπέρα και προετοιμάζουν το έδαφος για ακόμα συντηρητικότερες επιλογές. Οι εργαζόμενοι δε θα υποκύψουν. Με τους αγώνες τους, θα ανατρέψουν στην πράξη αυτήν την πολιτική», επισήμανε στο «Ρ» ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Ηλ. Σιώρας.

Αρνηση για συνάντηση

Ενδεικτικό της αυταρχικής νοοτροπίας που διακατέχει τη διοίκηση του «Ευαγγελισμού» ήταν και η άρνησή της να συναντηθεί με τον Δ. Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος έκανε χτες περιοδεία στον «Ευαγγελισμό», ενόψει της Πρωτομαγιάς.

Οι εκπρόσωποι του Κόμματος, συζήτησαν με τους εργαζόμενους για τα προβλήματα του Νοσοκομείου, τους ενημέρωσαν για τις θέσεις του ΚΚΕ για την Υγεία και την Εργατική Πρωτομαγιά και τους κάλεσαν να συμμετάσχουν μαζικά στην αυριανή πανεργατική διαδήλωση. Στη συνέχεια, ζήτησαν συνάντηση με τον διοικητή του Νοσοκομείου για να συζητήσουν για τα προβλήματα του Νοσοκομείου και των εργαζομένων. Ο Π. Αλεξόπουλος, με τη δικαιολογία ότι δεν είχε ειδοποιηθεί εγκαίρως για την επίσκεψη, αρνήθηκε να συναντηθεί με την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ. Φαίνεται ότι είναι τόσο απασχολημένος με την προώθηση των ανθυγιεινών επιλογών του υπουργείου Υγείας, που δεν είχε να αφιερώσει ούτε πέντε λεπτά προκειμένου να συναντηθεί με την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ